Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:05 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se vede PD-L de la Constanta

ro

26 Jan, 2010 02:54 2157 Marime text
deschidere.jpgOrganizarea pe colegii, pe structuri regionale, pe cartiere sau vechimea în partid, sunt câteva dintre temele avute în vedere de pedeliştii constănţeni în formularea unor propuneri de modificare a Statutului PD-L

La sfârşitul săptămânii, democrat-liberalii din toată ţara se întâlnesc la Braşov, pentru a discuta în principal despre propuneri de modificare a Statutului PD-L. Şi pedeliştii constănţeni au conturat o primă serie de propuneri de modificare a statutului.

Ideile principale ce se desprind, într-o primă fază, din opiniile exprimate până acum de către membri ai conducerii PD-L Constanţa, se referă fie la o organizare pe colegii electorale a structurii locale de conducere, fie la una regională, care să includă, de pildă colegii electorale din judeţele Tulcea şi Constanţa sau la structurarea conducerii locale pe organizaţii de cartiere. De altfel, democrat-liberalii pe care i-am contactat nu exclud o combinare a acestor variante în vederea asigurării unei eficienţe sporite a activităţii politice. Aşa cum am arătat la sfârşitul săptămânii trecute, democrat-liberalul Ioan Toanchină, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene PD-L Constanţa a propus înfiinţarea unor organizaţii pe colegii electorale şi dispariţia organizaţiei municipale, astfel încât organizaţiile secţiilor de votare să fie direct subordonate organizaţiei de colegiu. Modificările statutului sunt văzute diferit de către membrii conducerii PD-L Constanţa.

Preşedintele organizaţiei judeţene a PD-L Constanţa, senatorul Mircea Banias, ne-a declarat că este un susţinător al organizării alegerilor interne de jos în sus. În ceea ce priveşte organizarea pe plan local, el a precizat că şi organizarea pe colegii este o idee bună dar fără a se renunţa la structurile locale, în cazul Constanţei, la organizaţia municipală.

Chirilă: „Un candidat la şefia organizaţiei să aibă o vechime de trei - cinci ani"

Deputatul Constantin Chirilă, prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene PD-L Constanţa, este de asemenea, de părere că alegerile interne trebuie să se desfăşoare de jos în sus. Democrat-liberalul a precizat că trebuie să existe şi o organizare pe colegii, în sensul că astfel s-ar putea armoniza mai bine activitatea politică şi cea a administraţiilor locale. Constantin Chirilă ar propune şi o reglementare referitoare la vechimea în partid. „N-ar fi rău să existe şi nişte reguli privind vechimea în partid. Mă gândesc că, în cazul în care vrei să fii preşedinte de organizaţie, trebuie să ai o vechime în partid mai mare de trei sau cinci ani. Nu mi s-ar părea normal ca cineva venit de cinci luni în partid să poată candida. Ştim cu toţii că, mai ales în prejma alegerilor, vin tot felul de indivizi, care numai la interesul partidului nu se gândesc. Această modificare ar viza o selecţie mai atentă a resurselor umane în partid", a precizat Constantin Chirilă.

Deputatul Zanfir Iorguş a subliniat faptul că este un mare susţinător al organizării pe colegii a formaţiunii, dar şi al pregătirii unei structuri regionale de conducere, care ar putea cuprinde, de exemplu, organizaţiile de colegiu din Dobrogea - din judeţele Constanţa şi Tulcea.

colaj_1.jpgFlorian Constantin: „Nu cred că organizaţia municipală trebuie divizată"

Florian Constantin, preşedintele organizaţiei municipale PD-L Constanţa, care în viziunea unor democrat-liberali ar putea dispărea dacă s-ar înfiinţa organizaţiile pe colegii, este de părere că ideea acestei organizări nu este cea mai bună, întrucât municipiul Constanţa este împărţit în cinci colegii, dintre care trei se regăsesc integral pe teritoriul său, iar două includ doar o mică parte din el, având în completare localităţi limitrofe. „Eu cred că OSV-ul (n.r. organizaţia secţiei de votare) este celula de bază a partidului. Nu cred că o organizaţie care deţine 45% din electoratul Constanţei trebuie divizată. În plus, harta Constanţei este făcută harcea-parcea de împărţirea colegiilor", ne-a declarat Florian Constantin. El a adăugat că, în viziunea sa, cea mai bună organizare, care ar da şi rezultate, este cea pe cartiere, dar „neexcluzând munca celor care s-au ocupat de campania pe colegii". Preşedintele filialei municipale PD-L Constanţa este de părere că o organizare pe colegii nu ar fi potrivită în momentul de faţă, întrucât nu se ştie deocamdată care va fi numărul colegiilor uninominale după aplicarea reducerii numărului de parlamentari. „O dată cu reducerea numărului de parlamentari se va reduce şi numărului de colegii uninominale şi, deci, nu cred că se poate aprecia de acum câte vor fi", a spus Florian Constantin, exprimându-şi speranţa că forma finală a Statutului PD-L va asigura un maxim de eficienţă.

Secretarul executiv al organizaţiei judeţene PD-L Constanţa, Senol Zevri, ne-a declarat că va mai analiza propunerile pe care le are de făcut privind modificarea statutului, până miercuri.

Tineretul PD-L, matur la 30 de ani

Mihai Petre, secretarul general al organizaţiei judeţene PD-L Constanţa, este de părere că una dintre modificările ce trebuie operate la statut este schimbarea vârstei limită pentru organizaţiile de tineret, de la 35 la 30 de ani. „După 30 de ani ar trebui să ai o maturitate sau o semi-maturitate politică ce poate să-ţi permită fii membru al unui Birou Permanent Local sau Birou Permanent Judeţean", a afirmat Mihai Petre. Şi în opinia sa, Statutul PD-L ar trebui să îmbine activitatea politică şi cea pe colegii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii