Cum vede Mazăre reducerea facturii la încălzire ANRE a aprobat preţul gigacaloriei la Constanţa. Iată cât va fi
Cum vede Mazăre reducerea facturii la încălzire: ANRE a aprobat preţul gigacaloriei la Constanţa. Iată câtLa sfârşitul anului trecut, CET Constanţa a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei majorarea preţului gigacaloriei de la 185,91 lei (plus TVA), la 195 de lei (plus TVA). „Într-adevăr, am solicitat ANRE, împreună cu ELCEN Bucureşti, majorarea preţului la gigacalorie, ţinând cont de faptul că a fost majorat preţul gazelor şi al combustibilului în genere. Solicitarea noastră a fost aprobată la sfârşitul lunii ianuarie 2013, cu aplicare de la 1 februarie", a declarat directorul CET Constanţa, Doru Oşlobeanu. Cât priveşte contestarea în instanţă a deciziei ANRE de către Primăria Constanţa, oficialul CET-ului a precizat: „Potrivit legislaţiei în vigoare, deciziile preşedintelui ANRE sunt obligatorii, dar pot fi contestate. S-ar putea ca procesul să dureze mai mult timp. Şi, după aceea, se vor lua banii?!?".
Declaraţiile lui Oşlobeanu vin după ce primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a anunţat ieri, la finalul şedinţei de Consiliu Local Municipal, că a contestat decizia ANRE de a majora preţul gigacaloriei. „Termocentrale (n.r. Electrocentrale Constanţa) a primit acordul de la ANRE ca să majoreze preţul (n.r. gigacaloriei). Ei l-au majorat cam cu 9%, numai că noi, Primăria şi RADET-ul, am contestat în instanţă, fiindcă nu se justifica această majorare şi, până când instanţa nu va da o soluţie care, sperăm noi, să le infirme motivele creşterii preţului, preţul rămâne la fel pentru populaţie. Dacă nu vom avea câştig de cauză în instanţă, deşi nu cred, atunci va fi nevoie să facem şi noi o majorare, cam de 3,6%", a anunţat ieri Radu Mazăre. Edilul-şef a argumentat astfel retragerea proiectului cu numărul 36 de pe ordinea de zi, proiect care prevedea „aprobarea preţului local şi a preţului local de facturare a energiei termice furnizată populaţiei în municipiul Constanţa".
De ce plătim atât pentru căldură?
Preţul unei gigacalorii livrate de CET Constanţa către RADET era de 185,91 lei plus TVA, adică 230,24 lei. Prin urmare, restul sumei de 111,30 lei o plătim RADET-ului pentru reţeaua de conducte prin care circulă agentul termic. În Constanţa, 85.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Jumătate din populaţia racordată la acest sistem plăteşte 341,91 lei pentru o gigacalorie. Pentru restul constănţenilor, în funcţie de venituri, facturile la căldură sunt compensate prin ajutoare acordate atât de către Guvern, cât şi de către Primăria Constanţa.
Ce spunea Mazăre în decembrie 2012
În luna decembrie 2012, locuitorii municipiului Constanţa au găsit în cutiile poştale o scrisoare semnată de primarul Radu Mazăre. În mesajul adresat constănţenilor, Mazăre se lăuda cu proiectele pe care le-a realizat şi cu cele pe care urmează să le demareze. Astfel, acesta promitea că proiectele de infrastructură ale oraşului (asfaltare, trotuare, iluminat, parcări) „se vor derula în ritm susţinut". Problema cea mai mare a constănţenilor este preţul gigacaloriei. De aceea, în epistola sa, Radu Mazăre nu a uitat să amintească despre preluarea CET-ului de către Primărie. „Pentru viitor, am convenit cu Guvernul Ponta ca CET-ul, deţinut momentan de stat - cel care vinde şi stabileşte valoarea atât de mare a gigacaloriei, să fie transferat la primărie, urmând ca, ulterior, printr-o investiţie privată în sistemul de producţie şi distribuţie a energiei termice, să reuşesc - şi vă promit acest lucru - să reduc valoarea facturilor tuturor", se spune în scrisoare. Surprinzător, în luna iunie 2012, cu prilejul alegerilor pentru Primărie, acelaşi Mazăre susţinea ideea înfiinţării unui nou CET. „Vreau să fac un CET nou, în aşa fel încât preţul gigacaloriei să fie mai ieftin şi, apoi, scade proporţional pentru toată lumea", explica la acea vreme edilul Constanţei.
Iată fragmentele care fac referire la reducerea facturii
„Dragă constănţeanule! În primul rând, vreau să vă mulţumesc ţie şi familiei tale şi tuturor celor care m-aţi ales, iar celor care nu m-aţi ales vreau să vă spun că voi fi primarul tuturor şi că atenţia şi energia mea vă vor fi acordate fără nicio discriminare. (...)Privitor la încălzire şi la facturile din ce în ce mai greu de suportat, vă încunoştinţez că, în această iarnă, costurile vor fi la fel cu cele din iarna trecută, primăria urmând să acorde aceleaşi ajutoare băneşti ca în iarna precedentă. Vă rog să solicitaţi, în funcţie de venitul pe membru de familie, acordarea subvenţiei corespunzătoare. Pentru viitor, am convenit cu Guvernul Ponta ca CET-ul, deţinut momentan de stat - cel care vinde şi stabileşte valoarea atât de mare a gigacaloriei, să fie transferat la primărie, urmând ca, ulterior, printr-o investiţie privată în sistemul de producţie şi distribuţie a energiei termice, să reuşesc - şi vă promit acest lucru - să reduc valoarea facturilor tuturor. Dar, poate, mai important este faptul că la diminuarea facturilor vor contribui şi banii pe care municipalitatea îi va primi în calitate de acţionar majoritar la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA. Prim-ministrul mi-a promis că, dacă după alegerile din decembrie USL va avea majoritate şi va guverna, Primăria municipiului Constanţa va avea 51% din acţiunile APMC, restul fiind deţinute de celelalte autorităţi. Va fi pentru prima oară în istorie când tu, copiii şi părinţi tăi veţi beneficia în mod direct de faptul că sunteţi cetăţeni ai unui oraş-port.
„Obligatoriu este să trecem CET-ul la Primărie"
Revenind, nu mai puţin important este că primarul Mazăre a readus, ieri, în discuţie intenţia municipalităţii de a prelua CET-ul. El a vorbit despre acest demers şi în toamna anului trecut, atunci când afirma că este în discuţii pentru transferarea CET-ului la Primăria Constanţa, respectiv pentru identificarea unui investitor în vederea creării unui parteneriat public-privat. „Am vorbit chiar acum două zile cu ministrul Niţă (n.r. Constantin Niţă, ministrul delegat al Energiei). Merge în paralel documentaţia la Bucureşti, la minister, pentru preluarea CET-ului, atât la Constanţa, cât şi la Bucureşti. După ce CET-ul va veni şi vom avea o societate unică RADET - CET, o să vedem cum rezolvăm cu datoriile pe care le avem către CET, ca să nu apese pe populaţie, după care căutăm să facem un parteneriat sau o privatizare cu primă condiţie micşorarea preţului gigacaloriei", a explicat ieri şeful administraţiei publice locale constănţene. Primarul a mărturisit însă că este puţin probabil ca investiţia să poată fi realizată până anul viitor, „dar până peste doi ani, da". „Vă daţi seama, este o investiţie foarte mare acolo, trebuie făcută o investiţie în CET, care să fie de înalt randament şi el să recupereze banii din certificatele vechi şi atunci recuperarea banilor trebuie să se regăsească în gigacaloria pe care ne-o vinde nouă. Dar obligatoriu este să trecem CET-ul la Primărie şi să-l gestionăm în vederea găsirii unui partener al acestor două companii, pentru că altfel era foarte greu", a adăugat Mazăre.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- ion 01 Oct, 2013 19:32 De ce nu spuneti si ce zicea Mazare in ianuarie 2012 ? N-aveti "apa calda " in instalatie ??
- vali 19 Feb, 2013 12:26 la bani vostri cat luati de la turisti va meritati soarta!