Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:44 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cutremur în PSD Constanţa Misterioasa reţinere a lui Valentin Preda, prietenul lui Mazăre, de către procurorii DNA (documente)

ro

19 Feb, 2013 22:28 10536 Marime text
DESCHIDERE_Preda_Valentin.jpgConstănţeanul Valentin Răducu Preda a fost ridicat, ieri dimineaţă, de procurorii DNA, din faţa sediului Ministerului Dezvoltării Regionale. Social democratul fusese recomandat în funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii de primarul Constanţei, Radu Mazăre. După evenimentele de ieri însă, Preda a fost demis din funcţie de premierul Victor Ponta. Alături de Preda a fost dus la audieri, alături de şoferul său. Potrivit presei centrale, ar fi fost organizat un flagrant. Asupra secretarului de stat ar fi fost găsite două plicuri de culoare maro, dar conţinutul acestora nu a fost dezvăluit.

Valentin Răducu Preda a fost numit, pentru a treia oară în funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor pe 16 ianuarie. Asta deşi cu nici măcar o lună în urmă el fusese eliberat din această funcţie, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial din 3 ianuarie. Cu toate acestea, în decursul câtorva luni, el a revenit într-o funcţie cheie în minister, funcţie de importanţă strategică pentru PSD Constanţa. Amintim că în locul lui Valentin Preda a fost vehiculat un timp numele liberalului Constantin Matei, fost director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC) şi al Autorităţii Navale Române. Lucru de înţeles, dacă avem în vedere că Ministerul Transporturilor e condus tot de un liberal, anume Relu Fenechiu.

„Valerică", omul nepotrivit în locul potrivit şi sarcinile sale

Valentin Preda a ocupat funcţia de secretar de stat la Transporturi pentru prima dată în timpul tensionatei guvernări PSD-PDL. După ieşirea de la guvernare a social democraţilor, el devine consilierul personal al primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Atribuţiile prevăzute în fişa postului respectiv erau „de protocol şi reprezentare, organizarea acţiunilor de reprezentare a primarului la ceremonii şi solemnităţi, asigurarea păstrării şi folosirii corecte a însemnelor oficiale, supravegherea actelor întocmite pentru plecările în străinătate ale demnitarului local, primirea delegaţiilor şi a oficialităţilor".

7_valentin_preda.jpgEdilul şef al Constanţei şi, de asemenea, lider al social democraţilor tomitani, nu a făcut niciodată un secret din prietenia dintre el şi Valentin Preda. În public, Mazăre nu a ezitat să-l „alinte" pe Preda „Valerică". În şedinţa Consiliului Local Municipal Constanţa de la finalul lunii mai 2012, Mazăre a anunţat că Podul IPMC (pasajul rutier Filimon Sârbu) trece în administrarea Ministerului Transporturilor „în vederea realizării de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) SA a a activităţilor de interes naţional în domeniul administrării drumurilor naţionale". La momentul respectiv, Mazăre susţinea că acesta „este una dintre principalele sarcini ale secretarului de stat în ceea ce priveşte Constanţa". Aşadar, un secretar de stat alintat „Valerică", însărcinat de primarul Constanţei cu diverse proiecte.

De amintit este că în luna decembrie a anului trecut Valentin Preda declara, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că CNADNR s-ar putea transforma în instituţie publică. „Primul pas ar fi transformarea Companiei în instituţie publică. Ulterior acestei transformări, orice este posibil, atâta timp cât permite legea", explica Preda, pe marginea posibilităţii ca CNADNR să intre în directa subordonare a premierului Ponta. Despre această iniţiativă nu s-a mai auzit însă nimic de la acel moment.

Demiterea, publicată în Monitorul Oficial

Ieri, la scurt timp după mediatizarea scandalului, premierul Victor Ponta l-a demis pe Valentin Răducu Preda din funcţia de secretar de stat. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial numărul 98.

Cine sunt avocaţii lui Preda

Potrivit unor surse, ieri, procurorii DNA nu ar fi efectuat nicio percheziţie domiciliară în Constanţa, singura încăpere verificată şi sigilată de oamenii legii fiind biroul fostului secretar de stat. Aceleaşi surse susţin că procurorii DNA au emis un mandat de aducere pe numele lui Preda, însă acesta a fost ridicat cu tot cu şofer. Nu este de trecut cu vederea faptul că, potrivit surselor, presupusele fapte ilegale (traficul de influenţă) nu ar avea legătură cu Portul Constanţa şi că presupusul denunţător ar fi din cadrul Ministerului Transporturilor.

În faţa procurorilor anti-corupţie, Valentin Răducu Preda este apărat de Marius Mocanu, avocatul lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, şi de Tiberius Bărbăcioru, avocatul lui Gregorian Bivolaru.

Fata Morgana: preluarea Portului Constanţa de administraţia Mazăre

În toamna anului trecut, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat că vrea ca municipalitatea să devină acţionarul majoritar al acţiunilor CNAPMC. La scurt timp, patru parlamentari PSD de Constanţa au depus un proiect de lege care prevede trecerea cu titlu gratuit a 31% din acţiunile CNAPMC la Consiliul Local Constanţa, a 15% la Consiliul Judeţean, 2% - CL Mangalia, 3% - CL Năvodari şi 4% - CL Agigea. Consiliul Local Constanţa a devenit, în urmă cu cinci ani, acţionarul a 20% din acţiunile Portului Constanţa. Dacă adăugăm cele 31% din acţiunile „vânate" acum pachetului de 20%, rezultă că administraţia Mazăre devine acţionarul majoritar al Portului Constanţa. CNAPMC este una dintre companiile profitabile ale statului. Potrivit unei analize Hotnews, „pentru 2012, au fost stabilite venituri de 269,7 milioane de euro şi un profit de 22,6 milioane de lei".

Amintim că în prezent CNAPMC este controlată de Ministerul Transporturilor, cu 60% din acţiuni, şi de Fonduri Proprietatea, cu un pachet de 20%. restul acţiunilor (20%) este, aşa cum spuneam, controlat de Consiliul Local Constanţa.

De menţionat este, în acest context, că în 2008 preşedintele Traian Băsescu a refuzat să promulge legea privind transferul pachetului de 20% din acţiuni. La momentul respectiv, legea a fost întoarsă în Parlament pentru reexaminare. Şeful statului şi-a motivat gestul prin faptul că Portul Constanţa este un obiectiv de importanţă majoră pentru securitatea naţională a României şi pentru economia naţională. Până la urmă, proiectul de lege a trecut.

E poate de înţeles de ce Mazăre a ţinut să-şi numească omul în Ministerul Transporturilor. Potrivit unor surse, actualul ministru al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, nu agreează deloc proiectul trecerii Portului în administrarea municipalităţii constănţene.

Poziţia PSD

În cursul zilei de ieri, Organizaţia Judeţeană a PSD Constanţa a remis un comunicat de presă în care şi-a menţionat poziţia faţă de reţinerea lui Preda. „Valentin Preda a fost şi este susţinut de către PSD Constanţa în funcţia de ministru secretar de stat, performanţele şi experienţa sa în acest domeniu fiind recunoscute de specialişti la nivel naţional şi internaţional", se arată în comunicat.

De asemenea, PSD Constanţa precizează: „Reţinerea abuzivă a lui Valentin Preda, din faţa Ministerului Dezvoltării, practic din stradă, aminteşte de practicile poliţiei politice din Germania nazistă sau din Rusia lui Stalin, reţineri abuzive perpetuate de miliţia securistă a lui Traian Băsescu".

Menţionăm că am vrut să aflăm şi poziţia lui Radu Mazăre - căci comunicatul e semnat de Organizaţia Judeţeană a PSD - de vreme ce acesta l-a recomandat personal pe Preda în minister, nefăcând un secret din acest lucru. Primarul nu a răspuns însă solicitării noastre. Dacă ne va transmite un punct de vedere, acesta va fi ulterior publicat.

Săracul băiat bogat

Interesant de remarcat este faptul că averea lui Valentin Preda a suferit, în ultimii ani, o serie de modificări substanţiale. Astfel, în declaraţia de avere completată pe 18 mai 2012, declaraţie disponibilă pe site-ul Ministerului Transporturilor, nu figurează nicio clădire, niciun teren şi nici măcar un autoturism. Preda nu are conturi bancare, însă deţine, cash, 35.500 de euro şi 23.000 lei. În aceeaşi declaraţie regăsim şi împrumuturile acordate în nume personal: 634.807 lei către S.C. Ro-De Partners SRL, 15.000 lei către Valentin Gabriel Pîrvulescu, actual consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa şi 148.700 euro către SC Rhein Main Vertriebs.

În ceea ce priveşte veniturile, Preda a realizat, în anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere, un venit de 23.293 lei în calitate de consilier în Primăria Constanţa, unul de 694 lei ca membru în Consiliul de Administraţiei al CNAPMC, unul de 2.680 de lei în calitate de consilier juridic la notarul public Daniel Dumitru Bratu şi unul de 1.600 lei - alocaţia copilului.

Dacă aruncăm o privire retrospectivă asupra declaraţiei aceluiaşi Valentin Preda completată pe 27 ianuarie 2010 vom constata că proprietăţile sale s-au „evaporat" în aproximativ doi ani. În acea declaraţie de avere regăsim un teren intravilan situat în municipiul Constanţa, pe strada Rapsodiei, în suprafaţă de 500 metri pătraţi, dobândit prin cumpărare în 2008. Tot aici figurează şi două clădiri: una de 108 mp şi una de 124 mp, ambele construite în 2009, pe strada Rapsodiei. La vremea respectivă, Preda avea şi maşină: un BMW seria 3.

Impresionantă este însă rubrica „Bunuri mobile a căror valoare depăşeşte 1.000 euro fiecare şi bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni". Aici figurează: autoturismul BMX X5 vândut către Rhein Main Vertribe în mai 2009 contra sumei de 25.000 de euro, autoturismul VW Passat, vândut tot în mai 2009 unei anume Doina Poghirca - 34.2676 euro, un apartament vândut către Valentin Grigore şi Maria Solomon în august 2009 contra sume de 80.000 de euro, un altul vândut către Andronie şi Ioana Macarie pentru 97.000 euro, unul către Sorin şi Lăcrămioara Spătaru contra sumei de 98.500 euro, unul către Gina Galcanu pentru 40.000 euro, un altul către Dumitru Paul şi Ana Katerina Muşat, contra sumei de 40.000 euro şi unul vândut unei anume Adriana Lepădatu pentru 60.000 euro. Valentin Răducu Preda şi-a vândut şi două ceasuri: ceas Chorum, vândut lui Adrian Florescu pentru 1.000 euro şi ceas Maurice Lacroix vândut aceluiaşi Florescu, tot contra sumei de 1.000 euro. Aşadar, şase apartamente, două autoturisme şi două ceasuri, toate vândute din mai 2009 până în octombrie 2010.

Ce studii are Valentin Preda

Valentin Preda s-a născut pe 13 ianuarie 1968. În 1986 a absolvit Liceul de Ştiinţe ale Naturii „Mihai Eminescu", iar în 2000 termină Universitatea Bioterra, ca „inginer diplomat în profilul inginerie economică, specializarea inginerie managerială".

Potrivit CV-ului său, disponibil pe site-ul Ministerului Transporturilor, între 1997 şi 2003 Preda urmează Academia Navală „Mircea cel Bătrân". Între 2006 şi 2008, fostul secretar de stat se şcoleşte în Ştiinţe Penale la Universitatea „Spiru Haret" (urmează un master). Vreme de câţiva ani, Preda a fost angajat al Autorităţii Navale Române.

NOTĂ: La închiderea ediţiei print, în jurul orelor 22.30, după circa 12 ore de audieri, Valentin Preda, fostul secretar de stat, a fost eliberat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii