Dance Sea-mphony, premiată la Cannes, scoasă din cărți de la finanțarea evenimentelor culturale la Constanța (DOCUMENTE)
Dance Sea-mphony, premiată la Cannes, scoasă din cărți de la finanțarea evenimentelor culturale la Constanța
28 Apr, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
3019
Marime text
- Dance Sea-mphony a câștigat zilele trecute Marele Premiu la cel mai mare festival de folclor din Europa
- Doar 7 proiecte au fost admise și bugetate de comisia de evaluare independentă
- Restul proiecteor au fost admise, dar nu mai sunt bani pentru bugetarea lor
- Bugetul din 2022 a fost de 2 milioane lei
Proiect cultural, premiat pe cea mai prestigioasă scenă de la Cannes, dar pus pe bară de Primăria Constanța. Cam așa se poate concluziona situația finanțării proiectelor culturale, unde unul dintre ele nu a putut primi finanțare de la municipalitate pentru că nu a strâns punctajul cultural.
Dance Sea-mphony a câștigat zilele trecute Marele Premiu la cel mai mare festival de folclor din Europa, care a avut loc la Cannes și au fost invitați și la ediția din toamnă, ca invitat special și câștigător al premiului. La scurt timp, Primăria Constanța afișa raportul intermediar privind proiectele culturale finanțate, unde Dance Sea-mphony se afla sub bara proiectelor admise și bugetate. Ele nu sunt respinse, ci sunt declarate admise, dar „nu mai sunt sume în bugetul alocat domeniului cultural”. Mai precis, din cele 2 milioane de lei puse la dispoziție, doar 7 proiecte vor fi finanțate, așa cum poate fi vizualizat în secțiunea „Documente”, unde am atașat raportul intermediar cu privire la proiectele culturale bugetate.
Proiectele au fost punctate de către o comisie, care este independentă de primărie, așa cum poate să fie observat mai jos:
Proiectul Dance Sea-mphony a fost depus prin Rusu I. Georgiana PFA, iar proiectul Sunset Sea-mphony a fost depus prin Asociația Culturală Georgiana Rusu. Chiar dacă cele două proiecte au fost depuse prin entități diferite ca format, aceeași echipă managerială se ocupă de ambele. Echipa managerială pentru Dance Sea-mphony a fost punctată cu 3 puncte, iar la Sunset Sea-mphony au fost acordate 4,33 puncte. De asemenea, un proiect a fost punctat cu 6 puncte… din 5. Printr-o eroare, la o categorie, o asociație a primit un punct peste punctajul maxim acordat.
Comisia este formată din Mîțan Roxana Isabela, Gelan-Olaru Cristina și Cap-Bun Marina. Președintele comisiei a fost Cap-Bun Marina.
„Primul pe țară, al doilea pe județ”
Am luat legătura cu reprezentanții Dance Sea-mphony, care au transmis un punct de vedere oficial, pe care îl redăm mai jos:
„Suntem încă la San Remo, unde reprezentăm în continuare cu cinste România și Constanța și, sincer, am fi preferat să ne bucurăm încă de succesul obținut în ziua de Paști în loc să scriem contestații...
Suntem șocați de rezultatul preliminar al sesiunii de evaluare și selecție și de punctajul suspect de mic acordat proiectului „Dance Sea-mphony 2022”. Consider că punctajele acordate nu au nicio legătură cu realitatea și că au fost făcute „din pix”. Argumentele cu care susțin această opinie? De exemplu, la capitolul „Experiența managerială” proiectul Dance Sea-mphony a primit doar 3 puncte, față de 4,33 puncte primite de celălalt proiect al nostru, Sunset Sea-mphony, în condițiile în care echipele de management ale celor două proiecte sunt IDENTICE! La fel în cazul capitolului „Promovarea proiectului”, Dance Sea-mphony a primit doar 10,33 puncte, în timp ce Sunset Sea-mphony 11 puncte, în condițiile în care cele două proiecte au campanii de promovare IDENTICE! Ca să nu mai spun de faptul că un solicitant a primit la capitolul „Experiența managerială” 6 puncte, în condițiile în care grila de evaluare din Regulamentul de finanțare prevede că la capitolul respectiv se pot acorda maximum 5 puncte! Și nu a fost o eroare de redactare – punctul respectiv a fost adunat la punctajul general al proiectului depus de organizația respectivă!
Nemulțumirile noastre se îndreaptă și spre punctajul la capitolul „Capacitatea de implementare (ofertantul dispune de resurse umane specifice și necesare derulării proiectului)”, unde proiectul Dance Sea-mphony a primit cel mai mic punctaj dintre toate proiectele evaluate, în condițiile în care organizația noastră are notorietate incontestabilă, certificată de rezultate în ceea ce privește capacitatea de organizare a proiectelor și profesionalismul membrilor echipei de proiect (32 de proiecte anterioare organizate impecabil și decontate „la leu” – performanță unică în ceea ce privește proiectele organizate din fonduri nerambursabile). În plus, evaluatorii nu au specificat care anume ar fi acele resurse umane care ar lipsi proiectului Dance Sea-mphony, mai ales în condițiile în care ediția de anul trecut a proiectului s-a desfășurat cu aceleași resurse umane și a fost încheiată în condiții optime din toate punctele de vedere, fapt confirmat de raportul final al proiectului transmis organizatorului de către Primăria Constanța.
Un alt aspect care ne nemulțumește este referitor la impactul și rezultatele proiectului: Primăria Constanța a respins proiectul Dance Sea-mphony, care presupune organizarea pe faleza Cazino Constanța a 22 de spectacole coregrafice cu 24 de dansatori DAR a aprobat un proiect care, cu un buget comparabil (aprox. 55.000 euro), oferă O SINGURĂ REPREZENTAȚIE a unui spectacol de balet. La fel, cu un buget comparabil (60.000 euro) a fost aprobat și un proiect care presupune doar 4 concerte de jazz susținute de un grup restrâns de muzicieni.
În aceste condiții, consider că nemulțumirea noastră este justificată, așa că vom urma etapele legale: contestație, eventual acțiune în instanță, mai ales că avem de reclamat și un posibil conflict de interese în cadrul acestei sesiuni de evaluare și selecție.
Din păcate, în cazul nostru devine realitate sintagma lansată de Răzvan Exarhu la „matinalul” de la Rock F.M.: „Primul pe țară, al doilea pe județ”...”, a transmis Sebi Pătrunjei, responsabil P.R. al Rusu I. Georgiana P.F.A.
Am solicitat și un punct de vedere de la Primăria Constanța, dar până la momentul redactării acestui material nu l-am obținut. Desigur, dacă punctul de vedere va fi transmis, îl vom publica.
Ce spune președintele comisiei
Contactată telefonic de către jurnaliștii ZIUA de Constanța, Cap-Bun Marina a precizat că punctele au fost acordate cu meticulozitate. „Știu despre ce este vorba. Punctajul diferit la echipa managerială diferă pentru că diferă și un partener. Acum doi ani, a existat un singur proiect și s-au descurcat cu bugetul pentru ambele tipuri de eveniment și nu ni s-a părut corect să acordăm bani pentru aceiași organizatori. Iar legat de asociația care a primti 6 puncte, este posibil să fie o greșeală de redactare. Desigur, asociațiile pot depune contestații”, a spus pentru cotidianul ZIUA de Constanța Marina Cap-Bun.
Cine sunt membrii comisiei
Așa cum precizam mai sus, punctajul a fost oferit de către o comisie independentă de primărie, formată din Mîțan Roxana Isabela, Gelan-Olaru Cristina și Cap-Bun Marina. Cea din urmă este președintele comisiei.
Mîțan Roxana Isabela este directorul Palatului Copiilor Constanța. Lect. univ. dr. Cristina Gelan Olaru își desfășoară activitatea la Facultatea de Arte Universitatea Ovidius, iar Marina Cap-Bun este professor la Facultatea de Litere Universitatea Ovidius.
Conform ultimei declarații de avere depusă în anul 2021, Roxana Isabela Mîțan nu are bunuri imobile în proprietate. Are, în schimb, conturi deschise la bănci – la Banca Transilvania are un cont în lei din 2010, cu suma de 3.791 lei, un alt cont deschis în 2016, cu suma de 5.902,31 lei. La NN Fond Pensie Privată, are un sold de 32.149,78 lei. Ca datorii, a avut un credit până în 2021, cu o valoare de 25.000 lei. Ca venituri, a raportat 75.696 lei de la Palatul Copiilor Constanța, în calitate de director și 292 lei – activitate comisie evaluare proiecte culturale, Primăria Constanța.
Gelan-Olaru Cristina este din octombrie 2017 lector universitar doctor la Facultatea de Arte. Anterior a fost collaborator extern al Facultății de Litere, pentru perioada 2015-2016. Din ianuarie 2014 are și calitatea de educator muzeal la Muzeul de Artă Constanța. Mai multe detalii despre activitatea profesională puteți regăsi în secțiunea „Documente”, unde este afișat CV-ul Cristinei Gelan-Olaru.
Marina Cap-Bun predă din 1992 la Universitatea „Ovidius” din Constanța. În perioada 2008-2014 a predate la Facultatea de Litere a Universității din București. Mai multe detalii despre activitatea profesională puteți regăsi în secțiunea „Documente”, unde este afișat CV-ul Marinei Cap-Bun.
Vom reveni în edițiile următoarele cu mai multe detalii despre proiectele care au primit finanțare de la municipalitate.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
„SunsetSea-mphony” se întoarce în Constanța!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii