De ce îl acuză procurorii DNA Căpăţînă şi-ar fi folosit fosta şi actuala nevastă în „operaţiunea” de luare de mită şi spălare de bani! (document)
De ce îl acuză procurorii DNA: Căpăţînă şi-ar fi folosit fosta şi actuala nevastă în „operaţiunea”
06 Sep, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
8520
Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. El este acuzat de cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care trei în formă continuată, şi spălarea banilor, în formă continuată. De asemenea, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, următorii: Constantin Virgil Ivan, director general al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată, SC Picus Consulting SRL (firmă controlată de Dănuţ Căpăţînă), pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, în formă continuată (trei acte materiale), şi SC Performance Profile SRL (fostă SC Rusmap Consulting SRL), avându-l ca acţionar şi administrator pe Dănuţ Căpăţînă, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.
„Inculpatul Căpăţînă Dănuţ, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins sume de bani în cuantum de: 310.826 de euro, 27.900 USD şi 4.768.698,78 de lei, din care a primit, în perioada iulie 2009 - mai 2016, de la reprezentanţii SC (...) SA, SC (...) SRL, SC (...) SRL, SCA (...) şi SC (...) SRL - în vederea încheierii, derulării în bune condiţii şi plăţii la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu aceste firme - în total, suma de 197.858,59 de euro, 27.900 USD şi 4.768.698,78 de lei, atât direct, cât şi prin intermediul inculpatei SC Picus Consulting SRL şi al firmelor offshore: (...) Inc., (...) Ltd., (...) şi (...) Corp“, arată procurorii DNA.
„Banii primiţi drept mită, utilizaţi pentru diverse cheltuieli ale familiei Căpăţînă“
Procurorii DNA susţin că Dănuţ Căpăţînă şi-ar fi început activitatea infracţională chiar după ce a fost numit în funcţia de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.„Profitând de faptul că anterior deţinuse funcţia de manager la SC (...) SRL, a negociat cu directorul general al acestei societăţi, inculpatul Ivan Constantin Virgil, menţinerea contractului încheiat anterior între SC (...) SRL şi inculpata SC Picus Consulting SRL, prin care inculpatul îşi încasa salariul aferent funcţiei de manager, în schimbul achitării la timp a facturilor pe care Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța le emitea către această firmă şi al protejării imaginii SC (...) SRL pe plan local, în contextul în care inculpatul ştia că societatea dorea să-şi extindă activitatea în judeţul Constanţa“, potrivit DNA.
Anchetatorii mai arată faptul că în perioada 2010 - 2011 „activitatea infracţională a inculpatului Căpăţînă Dănuţ s-a extins, inculpatul propunând încheierea unor contracte de consultanţă fictive cu firme offshore colaboratorilor apropiaţi, în schimbul facilitării încheierii/menţinerii/reînnoirii unor contracte cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, plăţii la timp a facturilor şi derulării fără incidente a acestor contracte. Toate firmele de la care inculpatul a pretins şi primit mită în prezentul dosar sunt firme cu care inculpatul colaborase anterior sau pe ai căror reprezentanţi îi cunoscuse anterior, acesta asigurându-se astfel că riscul unui eventual denunţ este minim, fapt confirmat de perioada lungă în care şi-a derulat activitatea infracţională“.
La sfârşitul anului 2013, „inculpatul a înfiinţat, prin intermediul soţiei sale, (...), firma (...) Corp. cu sediul în (...), Belize City, Belize, Central America. (...) Corp., a deschis conturi bancare la (...) Ltd., cu sediul în Larnaca, (...), Cipru, conturi în care inculpatul a încasat sumele achitate drept mită de către SC (...) SA, în cursul anului 2014 şi în care a virat prin intermediul inculpatei (...) o parte din sumele încasate cu acelaşi titlu prin intermediul firmei (...). Ulterior, banii primiţi drept mită au fost retraşi, o parte în numerar, o parte au fost folosiţi pentru achiziţionarea a diverse bunuri, sau au fost transferaţi în conturile societăţilor offshore, fiind utilizaţi pentru diverse cheltuieli ale familiei Căpăţînă“.
Potrivit DNA, una dintre firme ar fi fost controlată de directorul spitalului şi de fosta lui soţie, iar cea de-a doua, doar de soţia sa, însă el s-ar fi ocupat de tot.
În rechizitoriul citat, procurorii arată că o parte din bani ar fi fost scoşi de fosta soţie a lui Dănuţ Căpăţînă, şi anume suma de 60.000 de lei, pentru „drepturi salariale“.
În perioada 24 - 25 mai 2016, după arestarea lui Căpăţînă, procurorii arată că Lucica Simona Căpăţînă ar fi scos din conturile societăţii suma de 10.000 de lei. Aceasta ar fi semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei în acest dosar.
„Comisionul de 15%“, achitat într-un cont la o bancă din Ungaria
„SC (...) SA a încasat din contractele cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în perioada 2011 - 2016, pentru serviciile prestate, suma de 774.381,2 euro (fără TVA). Conform (...), la încheierea acordului-cadru, inculpatul Căpăţînă Dănuţ i-a pretins, cu titlu de mită, 15% din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă cu SC (...) SA în schimbul plăţii acestor sume de bani, inculpatul urma să asigure, pe lângă încheierea contractelor, plata la timp a facturilor şi punerea la dispoziţie a informaţiilor necesare pentru implementarea programelor informatice, în condiţiile în care atât beneficiarul, cât şi SC (...) SA aveau reprezentarea că pentru executarea conformă a contractului sunt necesare informaţii şi suport din partea personalului beneficiarului“, mai arată procurorii DNA.Anchetatorii mai arată că firma respectivă ar fi acceptat să achite „comisionul de 15%, iar Căpăţînă i-ar fi precizat că plăţile se vor face într-un cont deschis la o bancă din Budapesta (Ungaria), în baza unor contracte având ca obiect servicii de consultanţă.
„În perioada 2012-2014, SC (...) SA a achitat în contul (...) cu sediul în Delaware (SUA), deschis la (...) Bank Budapesta (Ungaria), suma totală de 60.412 euro pentru servicii de consultanţă care nu au fost prestate niciodată de această firmă“, potrivit DNA.
S-ar fi schimbat contul în care se efectuau plăţile
DNA mai arată că, la începutul anului 2014, „inculpatul Căpăţînă Dănuţ i-a comunicat faptul că urmează să schimbe contul în care se efectuau plăţile întrucât vrea să închidă vechea firmă, (...). (...) (...), aproximativ tot în anul 2014, (...) a primit de la inculpatul Căpăţînă Dănuţ un plic cu documente privind firma (...) Corp., cu sediul în Insulele Belize“.„În contul (...) Corp. deschis la (...) Bank Larnaca (Cipru) au fost achitaţi de către SC (...) SA, în perioada ianuarie 2014 - octombrie 2014, 20.300 de euro, în baza unui contract de consultanţă pentru care nu s-a prestat vreun serviciu“, spun procurorii.
Un nou contract de mentenanţă
La data de 20 martie, „inculpatul Căpăţînă Dănuţ s-a întâlnit cu (...) şi (...), ocazie cu care s-a discutat despre încheierea noului contract de mentenanţă, inculpatul Căpăţînă Dănuţ explicându-le celor doi că acesta va fi încheiat pe o perioadă de patru ani, dându-le totodată indicaţii cum ar trebui să fie formulată oferta SC (...) SA (...). În cadrul aceleiaşi întâlniri, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a recunoscut că a primit prin intermediul unor societăţi offshore sume de bani, precizând însă faptul că mai există «nişte datorii în spate», cu referire la perioada august 2014 - martie 2016, în care, (...), nu s-au mai achitat sume de bani în conturile societăţilor offshore, cu excepţia sumei de 8.000 de euro cash, achitată în cursul anului 2015 la presiunile inculpatului Căpăţînă Dănuţ“.În continuare, „(...) precizează faptul că următorul proiect va fi în perioada iulie - august anul curent, având în vedere faptul că, potrivit înţelegerii dintre inculpat şi (...), «datoria în valoare de 25.000 - 30.000 de euro» urma să fie achitată până în toamnă“.
„A primit de la inculpatul Ivan Constantin Virgil sume de bani sau foloase necuvenite“
„Faptele inculpatului Căpăţînă Dănuţ, care, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în perioada iulie 2009 - mai 2016, a pretins de la reprezentantul SC (...) SRL, inculpatul Ivan Constantin Virgil, pentru sine sau pentru fiica sa, (...), sume de bani sau foloase necuvenite în valoare de 4.768.698,78 de lei şi 16.690 de euro şi a primit de la inculpatul Ivan Constantin Virgil sume de bani sau foloase necuvenite în valoare de 4.768.698,78 de lei şi 5.410 euro, din care 4.768.698,78 de lei prin intermediul inculpatei SC Picus Consulting SRL, sub forma unor plăţi lunare aferente unor servicii de consultanţă neefectuate în fapt sau care implicau respectarea obligaţiilor pe care suspectul le avea în realizarea contractului de concesiune încheiat cu SC (...) SRL, iar 5.410 euro prin intermediul fiicei sale, (...), în vederea derulării în bune condiţii a contractelor nr. 4297/2001 şi nr. 2937/2010, încheiate de SC (...) SRL cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi a plăţii la timp a facturilor emise în derularea celor două contracte, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită în formă continuată (cinci acte materiale)“, conform DNA.Rechizitoriul poate fi citit integral în secţiunea „Documente“.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii