Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:11 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De la cine taie Mazare?! Pomacost si Conpress Holding castiga si din bugetul de austeritate (video + document)

ro

28 Jul, 2010 01:02 4873 Marime text
Deschidere.jpgDe pe lista firmelor câştigătoare unde nu s-au efectuat reduceri semnificative pentru serviciile prestate fac parte binecunoscutele SC Conpress Holding SRL - firmă care îi are ca asociaţi pe trei dintre apropiaţii primarului Mazăre - Sorin Strutinsky, Mihail Gheorghe Cârciog şi Sanda Ciocoiu - şi SC Pomacost SA, deţinută de vărul edilului, Basarab Popa

Mazare-reduceri---Radu-Maza.jpgAşa cum arată lista cu reducerile pe care Primăria Constanţa trebuie să le pună în aplicare de la 1 august, autorităţile locale lasă posibilitatea firmelor apropiate să-şi continue lucrările până la sfârşitul anului. Sumele care se reduc de la serviciile pe care le prestează în contul contractelor de achiziţie publică deja câştigate sunt mai mici comparativ cu alte diminuări.

Cei mai mulţi bani vor fi retraşi din bugetele pentru consumuri publice - energie electrică, ecarisaj, dezinsecţie şi consum energie electrică.

Edilul constănţean a ieşit, ieri, în faţa mass-media, pentru a arăta care sunt reducerile de cheltuieli pe care le va pune în aplicare de la 1 august pentru a respecta prevederile Ordonanţei de Urgenţă 55/2010, privind măsurile de reducere a unor cheltuieli publice. În total, 215 de miliarde de lei vechi urmează a se duce în excedentul bugetului de stat până la sfârşitul anului, urmând ca mai apoi să se vadă ce se va face cu aceşti bani.

Se duc drepturile speciale ale salariaţilor

 

De altfel, Radu Mazăre şi-a început discursul în faţa mass-media în stilul caracteristic: „Peştele de la cap se împute. De jumătate de an anunţ reduceri, ceea ce nu am făcut de zece ani de când sunt în primărie. Am venit să anunţ ce tăiem din servicii şi din bunurile pe care le achită primăria pentru cetăţeni. Un sfert din cheltuielile pe care le făceam cu bunurile de servicii sunt diminuate".

Astfel, din suma totală pe care autorităţile locale o mai avea de cheltuit până la sfârşitul lui 2010, 88 de miliarde de lei vechi au fost reduse de la capitolul bunuri şi servicii din cadrul primăriei. Din aceşti bani, cel mai mult s-a umblat la drepturile speciale ale salariaţilor din primărie (69 de miliarde de lei vechi), la reparaţiile sediilor primăriei de pe strada Ecaterina Varga, Casa Căsătoriilor, Mihai Kogălniceanu (nouă miliarde) şi la serviciile de reclamă şi publicitate (2,5 miliarde). Mai puţin s-a redus din suma destinată obiectelor inventar (1,5 miliarde), din cea pentru materialele de protocol (0,8 miliarde) şi de la serviciile de curăţenie şi deplasările salariaţilor - câte jumătate de miliard de lei vechi.

Unsprezece miliarde de lei vechi, din 55 rămase pentru acest an, au fost reduse de la cheltuielile alocate pentru diverse unităţi de învăţământ (materiale de curăţenie, convorbiri telefonice, obiecte de inventar, încălzire, iluminat, apă, canal).

Şase miliarde din 28 rămase vor fi reduse de la consumul de energie electrică stradală şi un miliard din cinci în ceea ce priveşte consumul de energie a fântânilor arteziene. „Întrerupem becuri, vor funcţiona în zig-zag pe bulevardele principale, se renunţă total la iluminatul arhitectural al monumentelor, bisericilor şi instituţiilor", a adăugat edilul constănţean.

Pomacost şi Conpress Holding, mai norocoase

De când au anunţat că vor face reduceri de cheltuieli, autorităţile locale au avut timp suficient pentru a gândi schema de unde se va tăia mai mult din bugetul care a rămas de cheltuit din acest an şi de unde mai puţin, ţinând însă seama şi de relaţiile pe care autorităţile le au prin anumite contracte de servicii. Contracte care, cele mai multe, au fost predate apropiaţilor administraţiei locale.

Chiar dacă autorităţile renunţă de tot la serviciile oferite de Pomacost SA, firma lui Basarab Popa, văr de-al edilului constănţean, în ceea ce priveşte furnizarea de arbori şi arbuşti, răsaduri de pomi şi material dendrologic, nu acelaşi lucru se întâmplă şi cu serviciile privind întreţinerea spaţiilor verzi, parcuri şi locuri de joacă. Din totalul de 48 de miliarde de lei vechi rămase de cheltuit, sunt retrase doar 10 miliarde, restul de bani putând fi folosiţi în continuare.

Din cele 55 de miliarde de lei vechi rămase pentru serviciile de pază, protecţie civilă şi poliţie comunitară (paza din intersecţii şi paza la cele trei cluburi de bătrâni care se desfiinţează) se reduc 11 miliarde. „O să ne umplem de cerşetori în intersecţii", s-a plâns Mazăre când a anunţat aceste reduceri. Suma nu este însă deloc mare, iar de acest lucru au avut grijă autorităţile locale. Cu atât mai mult cu cât societatea care se ocupă de paza angajaţilor de la primărie este SC Conpress Holding SRL, firmă care îi are ca asociaţi pe trei dintre apropiaţii edilului Mazăre: Sorin Strutinsky, Mihail Gheorghe Cârciog şi Sanda Ciocoiu. Firma în cauză va avea grijă de funcţionarii primăriei, atâţi câţi vor rămâne, până în 15 februarie 2012. De precizat că firma l-a avut, până în 2002, ca asociat şi pe primarul Radu Mazăre, dar şi pe şeful Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu.

Şi serviciile privind întreţinerea spaţiilor verzi, a parcurilor şi locurilor de joacă au scăpat de o tăiere substanţială de bugetul rămas pentru acest an. Din cele 48 de miliarde de lei vechi au fost tăiate doar zece. Tot SC Pomacost este norocoasă şi în acest caz, pentru că societatea a fost desemnată câştigătoare de către Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat, din subordinea primăriei, nu mai departe de luna iunie a acestui an, a unui contract de peste 240.000 de lei privind amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din incinta parcurilor „Ţara Piticilor", a terenurilor de sport şi a Gravity Park-ului.

 

Din cele 20 de miliarde de lei vechi rămase pentru tăierea şi toaletarea arborilor s-au scăzut doar patru. Cu alte cuvinte, SC Sport Turism SRL, firma consilierului pesedist Ioan Mărcuş, care a câştigat în primăvara acestui an contractul pentru tăierea arborilor la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul Constanţa, licitaţie organizată de Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa, condusă de PSD-istul Radu Babuş. De altfel, toaletarea pomilor este împărţită şi cu cei de la Pomacost SA.

Autorităţile renunţă de tot la banii pe care îi mai aveau de cheltuit până la finele anului pentru plantat arbori, răsaduri de pomi şi material dendrologic, acţiuni culturale şi sportive, întreţinere elemente navale, întreţinere rigole străzi. Adică la o parte din bucata de caşcaval pe care o dădeau celor de la Pomacost - pentru achiziţia de arbori, răsaduri de pomi şi material dendrologic.

Ataşat, în ediţia online, puteţi vizualiza lista completă cu reducerile de cheltuieli care se vor face la primărie de la 1 august.


 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii