De unde au luat unităţile sanitare din Constanţa dezinfectanţi Spitalul CFR a cumpărat în 2015 biocide de la Hexi Pharma Co SRL (document)
De unde au luat unităţile sanitare din Constanţa dezinfectanţi: Spitalul CFR a cumpărat în 2015 biocide de
05 Jul, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
5405
Marime text
Odată cu izbucnirea scandalului dezinfectanţilor diluaţi, Corpul de control al premierului a început o acţiune de control în spitale, pentru a verifica achiziţiile de dezinfectanţi. Scopul controlului a fost verificarea tuturor aspectelor legate de obligaţiile unităţilor sanitare publice cu paturi aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte achiziţionarea de produse biocide şi de servicii de curăţenie şi igienizare.
Ulterior controlului, Ministerul Sănătăţii a publicat lista contractelor de achiziţie a biocidelor pentru spitalele din subordinea sa. În această listă se regăsesc şi o parte dintre unităţile medicale din judeţul Constanţa, precum şi Direcţia de Sănătate Publică, Centrul de Transfuzii Sanguine sau Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol. Vă prezentăm, mai jos, de unde au făcut achiziţiile de biocide - dezinfectanţi spitalele din judeţul Constanţa aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii.
Vezi ce achiziţii de biocide au făcut spitalele constănţene!
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Palazu - Constanţa este unitatea sanitară de utilitate publică, cu personalitate juridică, ce efectuează servicii medicale, iar activităţile organizatorice şi funcţionale cu caracter medico-sanitar sunt reglementate şi supuse controlului Ministerului Sănătăţii Publice. Din auditarea documentelor economico-financiare privind achiziţionarea de produse biocide, s-a reţinut că Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Palazu - Constanţa s-a aprovizionat cu biocide în 2015 de la Ateneum SRL, Unimedik Impex SRL, dar şi de la Trident Medical Company SRL.Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa reprezintă o unitate medicală de referinţă datorită adresabilităţii existente pe tot parcursul anului (focare de toxiinfecţie alimentară, epidemii, boli carantinabile, boli tropicale contractate de persoane care călătoresc în zonele respective, navigatori etc.). În cadrul unităţii medicale funcţionează şi Centrul Regional HIV/SIDA şi de profilaxie şi tratament antirabic, dar şi centrul de referinţă regional pentru infecţii respiratorii (în special, gripă). În urma verificărilor, a rezultat că Spitalul de Infecţioase a încheiat contracte pentru biocide şi dezinfectanţi cu societatea Farmexim SA.
Spitalul Municipal Mangalia a cumpărat dezinfectanţi pe parcursul anului 2015 de la cinci societăţi comerciale - Bio Eel SRL, Farmexpert DCI SRL, Pharma SA, NCD Image SRL şi Pharmafarm SA.
Şi Sanatoriul Balnear şi de Recuperare de la Techirghiol a achiziţionat biocide anul trecut de la Trident Medical Company SRL.
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa a achiziţionat dezinfectanţi de la două societăţi medicale: SC Mymed Consumabile SRL şi Socoro Supply SRL.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa a cumpărat biocide de la SC Intercoop SRL, iar Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanţa - de la H&C Tehnology Medical Solutions SRL.
Spitalul Penitenciar de la Poarta Albă a făcut achiziţii de dezinfectaţi de la trei societăţi - Unimedik Impex SRL, Medident Exim SRL şi Intercoop SRL.
Spitalul Orăşenesc Cernavodă şi-a asigurat stocul de biocide prin cumpărare directă online de la G&M 2000 SRL şi SC Pharmafarm SA.
Şi Spitalul Orăşenesc Hârşova a preferat pentru achiziţia de dezinfectanţi societatea G&M 2000 SRL, iar pentru asigurarea stocurilor a cumpărat dezinfectanţi şi de la Ateneum SRL şi SC Pharma SA.
Spitalul Municipal Medgidia şi-a achiziţionat dezinfectanţii tot prin cumpărare direct online, de la societatea GB INDCO SRL.
Unitatea medicală din cadrul UM 02175, cu sediul în municipiul Constanţa, bulevardul Mamaia nr. 96 (Spitalul Militar) - Spitalul Militar a făcut achiziţiile de biocide de la G&M 2000 SRL.
Unitatea medicală din cadrul UM 02125 - Centrul de Medicină Navală a făcut achiziţii de dezinfectanţi de la SC Trident Medical Company.
Unitatea medicală din cadrul UM 0105 - Centrul Medical Judeţean al MAI Constanţa a achiziţionat materiale dezinfectante de la SC Medident SRL şi Novitrade SRL.
Unitatea medicală din cadrul UM 02192 - Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a cumpărat dezinfectanţi în 2015 de la SC Dentotal Protect SRL.
În 2015, Spitalul Căi Ferate Constanţa (Spitalul CFR) a achiziţionat biocide de la SC Hexi Pharma Co SRL, societatea care a declanşat scandalul dezinfectanţilor diluaţi. Ministerul Sănătăţii, în lista publicată cu cele 50 de unităţi sanitare unde fuseseră depistate probe neconforme, nu a nominalizat la momentul scandalului şi această unitate sanitară, spitalul neraportând utilizarea produselor biocide de la Hexi Pharma.
Vă reamintim că şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa a achiziţionat şi folosit, în ultimii ani, 2012-2015, produse biocide de la compania Hexi Pharma, a stabilit un audit intern dispus de Consiliul Judeţean, valoarea totală a contractului ridicându-se la aproape 250.000 de lei. Achiziţionarea produselor biocide s-a făcut în baza contractului de furnizare (…) din data de 14.02 2012, durata contractului fiind de 11 luni, (…) şi a actelor adiţionale încheiate ulterior. Actele adiţionale, în număr de patru, au fost încheiate până în aprilie 2013, iar apoi, începând cu luna mai, achiziţionarea produselor biocide s-a făcut în baza comenzilor emise de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi a facturilor campaniei Hexi Pharma.
În cazul Spitalului Judeţean, managerul interimar al SCJU Constanţa, dr. Cătălin Grasa, a precizat însă că ar fi fost vorba despre betadină, un agent antiseptic, şi nu dezinfectant, produs pe care l-a retras imediat şi înlocuit cu altele.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii