Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:24 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decebal Făgădău - „Am ieftinit gigacaloria. Plătim în avans astfel încât CET să dea drumul la apă caldă. Porniţi instalaţiile!“

ro

03 Oct, 2018 00:00 5450 Marime text
Ieri, în şedinţă de îndată, Consiliul Local Municipal a rectificat bugetul local cu suma de 30.000 de lei, bani care vor fi plătiţi în avans astfel încât CET să poată funcţiona, iar în municipiu să fie reluată furnizarea apei calde în 60.000 de apartamente şi pentru aproximativ 150.000 de constănţeni.
 
Aceasta este decizia pe termen scurt a autorităţilor privind reluarea furnizării apei calde. Tot în şedinţa de Consiliu Local de ieri, aleşii au stabilit preţul gigacaloriei în perioada 1 octombrie 2018 - 30 aprilie 2019. Astfel, constănţenii vor plăti 225 de lei pentru gigacalorie, cu 10% mai puţin faţă de anii trecuţi, când gigacaloria a avut un preţ de 250 lei. Noul preţ rămâne în picioare atâta vreme cât CET şi RADET nu majorează tarifele proprii.
 
Măsurile au fost luate după ce primarul Decebal Făgădău a explicat că a purtat discuţii atât cu ministrul Energiei, Anton Anton, cât şi cu oficialul de la Finanţe, Eugen Teodorovici, mandatat de premierul Viorica Dăncilă să identifice cea mai bună soluţie pe termen lung pentru problema încălzirii la Constanţa.
 
Discuţiile vor continua şi astăzi, într-o formulă interministerială, plus reprezentanţi ai ANAF, deoarece se vrea ca până la sfârşitul anului să se găsească o soluţie pentru sistemul de termoficare.
 
Dacă se rezolvă problema datoriilor, Primăria este dispusă să preia CET-ul, a mai precizat Decebal Făgădău. „Dacă nu, vom căuta alte soluţii, chiar dacă asta înseamnă să deschidem un lanţ al insolvenţelor“, a adăugat edilul-şef. El a precizat că merge la Bucureşti şi va milita pentru sistemul centralizat, dar cu anumite amendamente.
 
„Nu trebuie să mai plătim ineficienţa acestui sistem. Trebuie să ajutăm oamenii să se debranşeze acolo unde au rămas minoritari ai sistemului centralizat. 150.000 de constănţeni sunt astăzi victime ale acestei gâlcevi. Vreau să transmit foarte clar că municipiul Constanţa nu va face niciun împrumut pentru termie. Pe lângă penalităţi la penalităţi, nu vreau să plătim şi dobânzi. Prefer să mai strângem cureaua şi să fie ultima iarnă când trecem prin asta. Ori preluăm CET, ori declanşăm insolvenţa în lanţ - RADET, CET. M-am consultat cu avocaţii şi nu exclud o atragere a răspunderii pentru cei care mi-au făcut acest cadou otrăvit“, a precizat primarul municipiului Constanţa.

De astăzi ar trebui să curgă apă caldă din robinetele constănţenilor

Nu ar mai trebui să existe niciun impediment ca apa caldă să revină în casele constănţenilor din sistemul centralizat, după ce municipalitatea a făcut tot ce a depins de ea să asigure banii de funcţionare pentru Electrocentrale SA. Acesta a fost, de altfel, şi mesajul primarului: „Porniţi instalaţiile şi daţi drumul apei calde! Reluaţi furnizarea apei calde de urgenţă!“, a spus edilul-şef al Constanţei.
 
Primarul a mai explicat că pentru sezonul rece 2018/2019 subvenţia pentru agentul termic ne costă peste 55 de milioane de lei. O parte din bani se regăsesc în bugetul anul 2018, o parte din bani sunt din bugetul anului 2019. „Începem anul viitor deja cu nişte bani alocaţi pentru a trece această iarnă. În situaţia în care toate preţurile se majorează, am propus Consiliului Local o reducere a preţului per gigacalorie, care s-a aprobat. Îmi cer scuze constănţenilor pentru că se află în această situaţie, pentru că nu sunt vinovaţi. Pot să privesc treaba asta şi în cheie politică, asta pentru că, după revizie, Electrocentrale SA nu a mai reluat furnizarea apei calde. Constănţeanul nu este obligat să plătească această consecinţă a cămătăriei penalităţilor. Nu pot înţelege de ce CET îşi omoară unicul client – RADET“, a comentat Făgădău.

PNL cere schimbarea conducerii RADET

Aleşii liberali, prin vocea consilierul Adriana Arghirescu, au anunţat că vor depune un proiect de CLM prin care îl mandatează pe primar să demită conducerea RADET. Edilul-şef a precizat că se va consulta cu toţi consilierii şi, cel mai probabil, va declanşa un audit la RADET. „Toată lumea trebuie să vadă cifrele reale. Deşi suntem într-un soi de cămătărie, plătim penalităţi la penalităţi. Am discutat şi cu decidenţii politici din partidul meu şi mă abţin să fac declaraţii despre partenerii noştri de coaliţie care nu au consilieri în CLM“, a conchis primarul.
 
Vă reamintim că municipiul Constanţa este lipsit de apă caldă după ce, la terminarea reviziei anuale, pe 27 septembrie, CET nu a mai reluat furnizarea agentului termic primar, invocând datoriile RADET către producător şi mai departe către populaţie.

 

Citeşte şi:
 

Decebal Făgădău, către Consiliul de Administraţie al Electrocentrale - "Porniţi instalaţiile şi daţi drumul apei calde"
 

Cât va costa gigacaloria la Constanţa. Preţurile stabilite în şedinţă de îndată a CLM
 

CLM aprobă rectificarea bugetară pentru suplimentarea bugetului RADET pentru subvenționarea energiei termice (galerie foto)


 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Pampalau 03 Oct, 2018 06:39 Asta e dus rau.. Auzi la el. Sa declanseze insolventa RADET. Pai si cu ce isi incalzeste votantii? Cu vrajeli? De pod ce se mai aude priceputule? Au trecut 18 luni, au pus 300m profile metalice (care se face intr-o saptamana daca ai chef), au dat vechiul asfalt jos si au opus altul (lucrare de max 2 saptamani). Ce dracu faci de 18 luni?