Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:08 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decebal Făgădău nu are nevoie de iarbă Mihai Toporan a reuşit în nouă ani să transforme un spaţiu verde în bloc de zece etaje (documente)

ro

21 Dec, 2015 00:00 6553 Marime text


Comisarul-şef Mihai Toporan este un poliţist care a deţinut funcţii şi cazuri importante de-a lungul carierei sale. A ieşit la pensie în luna august a acestui an. Probabil că cel mai răsunător dosar la care a lucrat Mihai Toporan este legat de campania electorală din 1996 a fostului preşedinte Ion Iliescu. În vara anului 2000, Mihai Toporan se afla în subordinea chestorului Mihai Bogdan (în prezent la pensie), şef al Serviciului de Combatere a Criminalităţii Economico-Financiare din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa. Din această poziţie, Mihai Toporan şi şeful său, Mihai Bogdan, au făcut parte dintr-o comisie rogatorie francezo-română care s-a deplasat în august 2000 la Paris pentru a ancheta societatea cetăţeanului francez de origine română Adrian Costea, Group Saintonge Edition.
 
Ancheta a fost demarată de autorităţile franceze şi viza mai multe afaceri derulate prin firma lui Adrian Costea, care trăia în Franţa din 1973. Costea ar fi făcut afaceri cu combustibili proveniţi din ţări aflate sub embargo şi ar fi editat albumul „Eterna şi Fascinanta Românie“, lucrare sub paravanul căreia au fost tipărite afişele lui Ion Iliescu pentru campania electorală din 1996. Afişele ar fi fost aduse în România cu zece autotrenuri care au intrat în România prin Vama Borş. Firma lui Costea, de la Paris, a intermediat şi derulat mai multe afaceri cu banii Bancorex şi se pare că a fost folosită ca paravan de regimul lui Ion Iliescu pentru mai multe afaceri. Autorităţile franceze au dat publicităţii la acea data suma de peste 58 de milioane de dolari, care au tranzitat conturile firmei lui Costea.
 
Din dosarul iniţial s-au disjuns vreo trei speţe distincte. Ancheta s-a extins şi la Constanţa, pe unde au fost tranzitate 30.000 de tone de motorină destinate societăţii Agroholding, cu aportul firmei lui Costea din Franţa. Pentru realizarea importului, fosta bancă română de comerţ exterior Bancorex a deschis un acreditiv de 5,5 milioane de dolari. Deşi motorina a fost vândută în România, banii nu au mai ajuns niciodată înapoi la Bancorex. Răzvan Temeşan, fostul preşedinte al Bancorex, a avut un dosar pe această speţă. A fost anchetat de departamentul lui Mihai Bogdan şi de Mihai Toporan.
 
Revenirea la putere a lui Ion Iliescu în anul 2000 a scăzut apetitul pentru această anchetă, cu toate că unele dosare şi-au urmat cursul. Mihai Toporan era la acea dată unul dintre cei mai influenţi poliţişti din Constanţa. De-a lungul activităţii sale, comisarul-şef Mihai Toporan a mai fost comandantul Poliţiei Municipiului Constanţa până în 2005, iar spre sfârşitul carierei, şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase şi şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Constanţa din cadrul IPJ Constanţa.

Familia Toporan şi afacerile imobiliare 

Mihai Toporan nu apare în nicio societate comercială. Soţia sa, Aurora Toporan, şi fostul său socru, Nicolae Niţu, au deţinut SC Aurora SRL, firmă cu obiect de activitate „comerţul cu amănuntul al textilelor“. După decesul lui Nicolae Niţu, a fost făcută succesiunea părţilor sociale către soţia acestuia şi societatea a fost radiată pe 16 septembrie a.c.
 
În 2007, George Secărea, unic asociat al SC A.M.I.A. Import-Export SRL, şi-a vândut cele 24 de părţi sociale, reprezentând 100% din capitalul social al firmei, către Aurora Toporan, în schimbul a 100.000 de euro. Aurora Toporan este şi acum unic asociat al SC A.M.I.A. Import-Export SRL. George Secărea a fost asociat cu fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, şi cu preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, în societăţile Comtext SA, Silk Estate SA şi Alliance Qwest Company SRL, fiind cunoscut ca un apropiat al acestora. În istoricul firmei, regăsim şi numele notarului Ruxandra-Luminiţa Darie, soţia vicepreşedintelui CJC Cristian Darie. 

Proaspăt pensionar, Mihai Toporan a primit o „pleaşcă“ de la Decebal Făgădău

Comisarul-şef Mihai Toporan a ieşit la pensie pe 21 august 2015. Cu nouă ani în urmă, Mihai Toporan şi soţia sa, Aurora, au cumpărat la licitaţie de la Primăria Constanţa un teren de 512 mp care, ani de-a rândul, a avut destinaţia spaţiu verde. Mai exact, familia Toporan a participat, pe 12.07.2004, la această licitaţie organizată de Primăria Constanţa pentru vânzarea unui spaţiu verde în suprafaţă de 512 mp. Au câştigat licitaţia şi au cumpărat terenul cu 5.700 de euro, fără TVA. Spaţiul verde este foarte bine situat, pe malul mării, pe strada Pescarilor, la numărul 65C. Părculeţul care de fapt era un maidan neamenajat se învecinează acum cu complexul Spectrum Residence şi cu terenul societăţii Fin.Co.Ge.Ro. Plata s-a făcut astfel: soţii Toporan au plătit un avans de 1.140 de euro plus TVA, iar diferenţa de 4.560 de euro plus TVA a fost plătită în decurs de trei ani, eşalonat, în 12 rate trimestriale a câte 380 de euro plus TVA. Contractul era anulat în cazul în care cumpărătorii nu plăteau trei rate consecutive. Nu s-a întâmplat asta. De asemenea, în contract se stipulează că destinaţia terenului este de spaţiu verde şi se arată că proprietarul este obligat să păstreze această destinaţie. S-a mai specificat că destinaţia poate fi schimbată doar cu acordul vânzătorului, Primăria Constanţa. Într-un cuvânt, soţii Toporan şi-au cumpărat un spaţiu verde pe care l-au avut în responsabilitate.

Primarul Făgădău a schimbat destinaţia din spaţiu verde în bloc cu zece etaje

Familia Toporan nu s-a ocupat deloc de spaţiul verde cumpărat, şi nici Primăria. Este cunoscut dezinteresul fostului primar Radu Mazăre pentru spaţiile verzi ale oraşului, iar Decebal Făgădău a urmat aceeaşi strategie. Terenul a rămas neîngrijit, dar nimeni de la Primărie nu a luat vreo măsură. În schimb, actualul primar, care, atunci, era viceprimar, Decebal Făgădău, s-a îngrijit să schimbe destinaţia terenului. El a iniţiat o hotărâre de Consiliu Local, cu numărul 36/13.02.2015, care vizează o suprafaţă de 14,8 hectare ce cuprinde şi spaţiul verde al familiei Toporan. La cererea Marcochim SRL şi Nitalexil SRL privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal, s-a aprobat o nouă destinaţie acestui lot şi implicit terenului lui Toporan. Chiar înainte să iasă la pensie în anul 2015, comisarul-şef Mihai Toporan a reuşit să obţină mai multe acte de la Primăria Constanţa: Certificatul de Urbanism nr. 1357 din 29.04.2015 - Construire imobil D+P+10E apartamente, însoţit de următoarea notă: nu poate fi utilizat pentru spaţii comerciale la parter, deoarece nu se încadrează în reglementările urbanistice aprobate (destinaţii); oportunitatea modificării reglementărilor urbanistice aprobate poate fi studiată printr-un PUZ elaborat conform Legii nr. 350/06.07.2001; Certificatul de Urbanism nr. 1720 din 29.05.2015 - Construire imobil D+P+10E apartamente cu spaţii comerciale la parter; Certificatul de Urbanism nr. 2370 din 23.07.2015 - Amenajare parcare auto. Odată obţinute toate aceste documente, se impunea şi schimbarea destinaţiei pentru cei 512 mp ai familiei Toporan.
 
Pe 21 septembrie a.c., la o lună de când a ieşit la pensie comisarul-şef Mihai Toporan, Primăria Constanţa, prin primarul interimar Decebal Făgădău, a încheiat un nou contract de vânzare-cumpărare cu soţii Toporan. În document se invoca HCLM 36 anterior menţionată, de unde cităm: „Având în vedere noile reglementări urbanistice aprobate prin HCLM 36/13.02.2015, s-a emis Certificatul de Urbanism nr. 1720/29.05.2015 care prevede ca actuala destinaţie a terenului situat în municipiul Constanţa, strada Pescarilor nr. 65C, în suprafaţă de 512 mp, să fie de «Construire Imobil D+P+10E apartamente cu spaţii comerciale la parter».“ La obiectul contractului a fost schimbată destinaţia din spaţiu verde în teren construibil şi s-a fixat alt preţ. Preţul total a fost stabilit la 245.966 de euro fără TVA, iar plata urmează să se facă în 12 rate de câte 9.737 de euro şi un avans de 12.298 de euro plus TVA. În acelaşi document se stipulează că se reziliază contractul dacă familia Toporan nu plăteşte cinci rate succesive. Adică în situaţia în care cumpărătorii nu plătesc patru rate la rând, dar o plătesc pe a cincea, mai beneficiază de un an de graţie, pentru că ratele sunt trimestriale.

Condiţii preferenţiale pentru subcomisarul Mihai Toporan?

După cum se poate observa, familia Toporan a avut cel puţin noroc dacă nu şi susţinerea lui Mazăre şi a lui Făgădău în această tranzacţie imobiliară. A cumpărat, pe 23 iulie 2004, cu 5.700 de euro plus TVA, un spaţiu verde abandonat de Primărie în rate pe trei ani. Apoi, cumpărătorii au avut o viziune deosebită a afacerii şi au intuit că spaţiul verde nu se va transforma într-un alt parc al Constanţei, ci într-o zonă rezidenţială cu blocuri de locuinţe. După nouă ani, în 2015, viziunea li s-a adeverit şi au fost băgaţi într-un plan urbanistic zonal cu firma Nitalexil, apropiată „regimului“ Mazăre. Terenul a primit destinaţia de construire a unui bloc de zece etaje şi s-a schimbat şi preţul. La cea de-a doua tranzacţie, pentru că preţul este destul de mare pentru cumpărători, şi Primăria, prin Decebal Făgădău, a pus condiţii mai blânde, un termen mai mare de plată. Contactat telefonic, Mihai Toporan a declarat că nu are bani pentru finalizarea proiectului şi îl va vinde în stadiul de proiect. Se mai pune o întrebare: în această tranzacţie este vorba doar de intuiţie în afaceri sau de vreo înţelegere între părţi?
 
În secţiunea „Documente“, puteţi vizualiza contractele de vânzare-cumpărare dintre familia Toporan şi Primăria Constanţa, din 2004, 2015 şi HCLM 36 din 13.02.2015.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii