Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:38 21 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizia Guvernului Ponta, între DA şi NU Primarii constănţeni înapoiază banii cu sufletul îndoit

ro

10 May, 2012 00:00 4797 Marime text
DESCHIDEREBaniprimarie-pusculita.jpgUna dintre deciziile luate de Guvernul Ponta în prima şedinţă se referă la restituirea sumelor necheltuite de către primăriile care, la începutul lunii aprilie, au primit bani din Fondul de Rezervă, ca urmare a Hotărârii de Guvern 255/2012 adoptate de Cabinetul Ungureanu. „Am decis recuperarea din conturile autorităţilor locale a sumelor distribuite prin HG 255/2012, acea hotărâre prin care s-au alocat din fondul de rezervă bani către autorităţi locale de către fostul Guvern aflat în funcţie", a declarat premierul Victor Ponta. Autorităţile locale au la dispoziţie trei zile ca să restituie la bugetul de stat sumele de bani alocate prin HG 255/2012. Termenul limită este, deci, mâine.

Potrivit declaraţiilor lui Florin Georgescu, ministrul Finanţelor, „s-a stabilit ca sumele alocate către primăriile menţionate prin acea hotărâre de Guvern să fie blocate, iar ce a rămas necheltuit se restituie la Guvern, pentru a fi distribuit pentru priorităţile acestuia".

Mai multe culori politice

 

În judeţul Constanţa, primăriile care au primit bani la începutul lunii aprilie sunt atât primării PDL, cât şi PNL şi PSD. Este vorba despre 23 August (500 mii lei), Adamclisi (400 mii lei), Agigea (50 mii lei), Albeşti (420 mii lei), Băneasa (200 mii lei), Castelu (450 mii), Cogealac (100 mii), Cumpăna (250 mii), Eforie (100 mii), Ghindăreşti (400 mii), Hârşova (40 mii), Horia (400 mii), Independenţa (200 mii), Lumina (500 mii), Medgidia (1.070 mii), Mihail Kogălniceanu (50 mii), Mircea Vodă (370 mii), Murfatlar (500 mii), Năvodari (50 mii), Nicolae Bălcescu (400 mii), Ovidiu (450 mii), Pecineaga (30 mii), Peştera (160 mii), Poarta Albă (500 mii), Rasova (560 mii), Siliştea (50 mii), Techirghiol (300 mii), Tuzla (250 mii) şi Valu lui Traian (500 mii).

Cine a cheltuit banii

baniprimarii-bani.jpgPrimarii nu sunt însă tocmai încântaţi de hotărârea noului Executiv. Cei mai mulţi dintre ei au cheltuit deja banii. Sunt însă şi şefi de administraţii locale care susţin că, dacă aşa prevede hotărârea de Guvern, se vor supune acesteia.

Primarul oraşului Techirghiol, liberalul Adrian Stan, ne-a declarat că încă nu ştie ce va face. „Banii i-am angajat într-o licitaţie, pentru un proiect pentru care nu aveam finanţare, şi am dat drumul la licitaţie. Cred că nu voi da banii înapoi, pentru că sunt deja cheltuiţi. Dar am mai păţit asta, pe vremea când a fost schimbat Guvernul Tăriceanu cu Guvernul Boc şi la momentul respectiv am făcut contestaţie la Curtea de Conturi şi am câştigat. Mai mult, sunt deja firme care şi-au anunţat participarea la licitaţie", a explicat Stan, edilul-şef din Techirghiol.

Şi primarul din Eforie, social-democratul Ovidiu Brăiloiu, a mărturisit că suma alocată a fost deja cheltuită. „Nu se pune problema să dăm banii înapoi. I-am cheltuit. Au fost facturi de achitat, pentru studiile de fezabilitate ale unor proiecte şi pentru proiectele depuse pentru finanţare europeană. Ce să dau înapoi dacă i-am cheltuit?", a conchis, retoric, Brăiloiu.

În aceeaşi situaţie este şi comuna Agigea. Conform spuselor primarului Cristian Cîrjaliu, banii au fost cheltuiţi. „I-am şi cheltuit, am avut lucrări de plătit. Ce să mai dau înapoi?". Pe de altă parte însă, primarul din Agigea nu a ascuns faptul că, în opinia lui, această hotărâre este bună, pentru că el nu a fost de acord cu discrepanţele dintre sumele de bani repartizate către primării.

Traian Cristea, primarul din Costineşti, a primit 400 de mii de lei. Acesta a declarat că nu mai are bani în cont, deoarece şi-a plătit datoriile. „De când i-am cheltuit... Trebuia să ne dea mai mult. Cu banii pe care i-am primit am achitat datoriile pentru lucrările mai vechi: refacerea malului distrus, reabilitarea sistemului de apă", a precizat gospodarul-şef.

Situaţia se repetă şi la Primăria Comana, care a primit în aprilie suma de 50 de mii de lei. „Eu am plătit datoriile fostului primar, Antoanela Mândrescu, deoarece am fost obligat de instanţă. Nu ştiu dacă se va găsi vreo Primărie care va întoarce banii", a subliniat primarul localităţii Comana, Ion Adam, care se arată totuşi mulţumit de noua Hotărâre de Guvern. „Această hotărâre este bună, deoarece au fost primari care au primit mulţi bani, iar alţii deloc", a adăugat Adam.

La rândul său, primarul din Horia a declarat că a cheltuit deja 100 de mii de lei din suma primită. „Dacă e Hotărâre de Guvern, nu avem ce face. Vom da înapoi banii. Cu toate că am cheltuit deja 100 de mii pentru a plăti o lucrare mai veche. Primăria a avut poprire pe conturi pentru o datorie şi banii ne-au fost luaţi imediat ce au intrat", a precizat Vasilica Matei, primarul comunei Horia.

 

„O să mă supun hotărârii"

 

Edilul-şef al oraşului Năvodari, social-democratul Nicolae Matei, a declarat că va proceda exact aşa cum prevede HG 255. „O să mă supun hotărârii. Am prins banii în buget, dar nu i-am cheltuit, pentru că banii publici se cheltuiesc în anumite condiţii. Dacă aş putea să nu-i mai dau, nu i-aş mai da, dar n-am ce să fac", a precizat Matei.

Printre primăriile care, de asemenea, nu au reuşit să cheltuiască din banii primiţi în aprilie se numără şi Primăria Pecineaga. „Am cheltuit foarte puţin, cât e negru sub unghie. Vom întoarce banii. Dacă e Hotărâre de Guvern, trebuie să o respectăm. Consider că e o decizie bună, deoarece eu mă duceam la uşa Guvernului cu zece proiecte şi nu primeam niciun ban, spre deosebire de alte primării", a declarat Niculae Stan, primarul localităţii Pecineaga, care a primit în luna aprilie 30 de mii de lei.

Şeful administraţiei publice din comuna Peştera, Valentin Vrabie, a afirmat că va da banii înapoi, dar că nu poate face asta până sâmbătă. Vrabie a recunoscut însă că nu agreează decizia Guvernului. „Ne supunem legii, dar am cheltuit banii. Suma era pentru necesităţi care nu suportau amânare. Noi, la momentul actual, avem un minus de două milioane de lei în buget. De unde să dăm înapoi banii? O să ne supunem, deşi nu mi se pare corect".

Primarul din Lumina, Dumitru Chiru, a afirmat că jumătate din suma alocată a fost cheltuită. „Am cheltuit o parte, dar vom da înapoi banii rămaşi, dând explicaţii pentru suma deja cheltuită", a menţionat Chiru. Primăria Lumina este primăria PSD care a primit cei mai mulţi bani prin HG 255: 500 de mii de lei.

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a declarat: „Banii pe care i-am primit s-au cheltuit din prima zi. Mai mult, Ponta ar trebui să ştie că o lege nu se aplică retroactiv. Eu nu pot să-i dau înapoi ceva ce nu mai există. Şi la această dată mai am datorii de acoperit, ca atare, decât să-mi ia, mai bine ar mai da bani. Nu avem cum să dăm banii. Putem în schimb să-i dăm sfaturi domnului prim-ministru şi să-i predăm teorii şi principii de drept".

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii