Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:59 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Detalii exclusive de la flagrant DNA acuză - controalele celor de la Antifraudă făcute în Mamaia, „sifonate“ prin SMS (document)

ro

08 Sep, 2015 00:00 7879 Marime text
Dumitru Adrian Popa, inspector antifraudă în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală - Direcţia Regională Antifraudă Fiscală 2 Constanţa, află azi dacă scapă din spatele gratiilor. Bărbatul a fost arestat preventiv de judecătoarea Laura Monica Tănase, din Tribunalul Constanţa, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care-l acuză că, în timpul unei acțiuni de control organizate în zona Cazino şi Complex Perla din staţiunea Mamaia, ar fi contactat prin SMS persoane din aria vizată, divulgând astfel acţiunea de control aflată în fază incipientă.

La sosirea echipelor de control s-a constatat că o parte dintre societăţile comerciale erau închise, deşi, cu circa 45 de minute înainte de sosirea echipelor, zona a fost verificată de un alt inspector antifraudă, în ţinută civilă, care a transmis conducătorului acţiunii că agenţii economici vizaţi de control aveau deschise publicului punctele de lucru. DNA mai precizează că inspectorul antifraudă „obişnuieşte ca, după finalizarea unui control, să contacteze reprezentanții agenților economici, prin discuţii nemijlocite sau telefonice, chiar dacă nu are o relaţie apropiată cu aceștia, şi să le solicite sume de bani cu titlu de împrumut, asigurându-i totodată că, în schimb, le va asigura protecţia necesară desfăşurării activităţilor comerciale“.


Potrivit documentelor puse la dispoziţia noastră de Direcţia Naţională Anticorupţie, „inculpatul Popa Dumitru Adrian este inspector principal antifraudă fiscală în cadrul ANAF - Direcţia Generală Antrifraudă Fiscală - Direcţia regională Antifraudă Fiscală 2 Constanţa“. „În această calitate, inculpatul are printre atribuţiile de serviciu efectuarea de controale operative şi tematice, sens în care participă regulat la şedinţele organizate de către şefii ierarhici, pentru realizarea planului de control, unde se stabilesc modul de acţiune şi agenţii economici ce vor fi supuşi măsurilor de control“.

Litoral 2015

Procurorii Anticorupţie mai susţin că, „în vara anului 2015, la nivelul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală 2 Constanţa s-a pus în aplicare un plan de control intitulat generic «Litoral 2015», în baza căruia, începând cu data de 22.06.2015, au fost controlaţi agenţii economici care desfășoară activităţi comerciale în staţiunile de pe litoral“.

Controlul, anunţat prin SMS?

„Conform informaţiilor aflate la dispoziţia DNA - Serviciul Teritorial Constanţa, cu ocazia unei acțiuni de control organizate în perioada 25.06 - 28.06.2015, în zona Cazino şi Complex Perla din Staţiunea Mamaia, în cadrul planului de control arătat, inculpatul Popa Dumitru Adrian a contactat prin SMS persoane din zona vizată şi a divulgat acţiunea de control aflată în fază incipientă. La sosirea echipelor de control, s-a constatat că o parte dintre societăţile comerciale erau închise, deşi, cu circa 45 de minute înainte de sosirea echipelor, zona a fost verificată de un alt inspector antifraudă, în ţinută civilă, care a transmis conducătorului acţiunii că agenţii economici vizaţi de control aveau deschise publicului punctele de lucru. De asemenea, în noaptea de 20/21.06.2015, inculpatul Popa Dumitru Adrian şi (…) au efectuat un control la Clubul (…) din dtaţiunea Mamaia, unde au aplicat o amendă de 3.000 fr lei, deşi este de notorietate faptul că aceste cluburi nu respectă legislaţia fiscală actuală, iar amenda este nesemnificativă în raport cu încasările reale realizate, însă aplicarea unei asemenea sancţiuni derizorii împiedică efectuarea unor noi controale pe o anumită perioadă de timp“, potrivit DNA.

„I-a spus că el a fost cel care i-a protejat societatea în sezonul estival 2014“

Din referatul propunerii de arestare mai reiese că, „în data de 26.06.2015, cei doi funcţionari au efectuat un control la Clubul (…) din zona Mamaia, ocazie cu care au aplicat o amendă în valoare de 4.500 de lei, cuantumul fiind redus în raport de neregulile găsite“. „(…). În urma investigaţiilor, s-a mai stabilit că făptuitorul Popa Dumitru Adrian obişnuieşte ca, după finalizarea unui control, să contacteze reprezentanții agenților economici, prin discuţii nemijlocite sau telefonice, chiar dacă nu are o relaţie apropiată cu aceștia, şi să le solicite sume de bani cu titlu de împrumut, asigurându-i totodată că, în schimb, le va asigura protecţia necesară desfăşurării activităţilor comerciale. Ulterior, în cursul urmăririi penale, (...) a formulat un denunţ prin care a adus la cunoştinţa DNA activitatea infracţională a inculpatului Popa Dumitru Adrian. (…) în luna august 2014, a fost contactat de către inculpatul Popa Dumitru Adrian, care s-a prezentat a fi inspector antifraudă şi care i-a spus că el a fost cel care i-a protejat societatea în sezonul estival 2014 pentru a nu fi amendată de colegii săi“, se mai arată în documentele celor de la DNA.

Festival de muzică electronică

„La scurt timp după aceasta, (…) a fost din nou contactat de către inculpat, care i-a cerut 2.500 de lei, sub pretextul unei urgenţe medicale. (…) a fost de acord şi i-a trimis inculpatului suma solicitată prin sistemul Westaco, de la o benzinărie (…). La data de (…).2015, în contextul în care societatea sa organiza un festival de muzică electronică pe plaja din nordul staţiunii Mamaia, (…) a fost contactat din nou de către inculpat, care s-a oferit să îi protejeze societatea de controalele Direcţiei Generale Antifraudă şi în anul 2015. Cu toate acestea, în urma unui control efectuat la data de (…). 2015, societatea denunţătorului a fost amendată cu suma de 14.000 de lei de către inspectorii antifraudă“, potrivit datelor oficiale.

Protecţie pentru sezonul estival 2015?

Revenind la referatul privind arestarea inspectorului antifraudă „a doua zi, inculpatul i-a cerut (…) să se întâlnească pe terasa din faţa restaurantului (…) din Constanţa, iar în cadrul întrevederii, i-a cerut suma de 5.000 de euro, precizând că era vorba de un împrumut. Cu aceeaşi ocazie, inculpatul i-a comunicat (…) că nu a fost amendat cu o sumă mai mare deoarece el îi anunţase pe colegi că (…) era prietenul său şi s-a oferit să îl avertizeze pe acesta despre controalele efectuate. În aceste condiţii, (…) i-a dat inculpatului suma de 22.000 de lei, echivalentul a 5.000 de euro, considerând că aceasta sumă reprezenta preţul protecţiei pe care inculpatul avea să i-o acorde în sezonul estival 2015. Cu toate acestea, societatea denunţătorului a fost controlată şi amendată de mai multe ori pe parcursul verii anului 2015. La data de (…).09.2015, (...) s-a prezentat la sediul Direcţiei Regionale Antifraudă Constanţa, unde a fost încheiat procesul-verbal întocmit ca urmare a controlului. Din echipa de control a făcut parte şi inculpatul Popa Dumitru Adrian, iar societatea denunţătorului nu a fost sancţionată“, conform DNA.

3.000 de euro, ambalaţi într-un pachet de ţigări

Procurorii mai arată că „inculpatul Popa Dumitru Adrian a urcat în maşina (...) şi a primit de la acesta suma de 3.000 de euro, ambalată într-un pachet de ţigări“. „(…) După ce a coborât din autoturismul (…), Popa Dumitru Adrian a fost prins în flagrant, moment în care a aruncat sub un autoturism parcat pachetul de ţigări care conţinea suma de 3.000 de euro. Acesta a fost însă recuperat, constatându-se că suma era compusă din bancnotele ale căror serii fuseseră consemnate în procesul-verbal întocmit în dimineaţa zilei de 3.09.2015 şi care fuseseră înmânate (...)“, conform referatului.
 
Aşa cum menţionam şi în ediţiile trecute, coincidenţă sau nu, Agenţia Naţională de Integritate pune la dispoziţie o declaraţie de interese a lui „Popa Dumitru Adrian“, expert principal la Finanţe Publice. Din document reiese că „Popa Dumitru Adrian“ este asociat la două firme din Năvodari (SC Eliana Favorit 2009 SRL - unde deţine 5% şi SC Lumisim Modern SRL - unde are 25%).
 
Citeşte şi 
 
Libertatea inspectorului antifraudă Dumitru Adrian Popa, decisă de judecătoarea Laura Monica Tănase (documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii