Detalii ştiute doar de magistraţi Cum a fost arestat Răzvan Dimoftache în dosarul cărnii aparent stricate (galerie foto)
Detalii ştiute doar de magistraţi: Cum a fost arestat Răzvan Dimoftache în dosarul cărnii aparent stricate
17 Feb, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
6908
Marime text
Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au dispus, ieri, amânarea pentru astăzi a pronunţării faţă de Răzvan Dimoftache, arestat preventiv în dosarul cărnii aparent alterate. Decizia de astăzi a judecătorilor va fi definitivă.
În documentele magistraţilor, se arată faptul că apărătorul ales al lui Răzvan Dimoftache, avocatul Traian Mînzală, solicită „a se observa că pentru o faptă s-a început urmărirea penală la data de 7.06.2011 şi pentru alta la data de 8.04.2011. Apărătorul face trimitere la faptul că organul de urmărire penală, în momentul în care constată săvârşirea unei infracţiuni, are obligaţia de a opri săvârşirea în continuare a altor infracţiuni. Apărătorul se întreabă, retoric, dacă din anul 2009 până în prezent a fost atât de greu să fie soluţionat un dosar, apreciind că nu este normal ca după atâţia ani să se vină cu inculpatul la arestare preventivă, această măsură extremă“.
Ce spun organele de anchetă
În fapt, la data de 25 aprilie 2009, lucrătorii postului de Poliţie Mihai Viteazu au fost sesizaţi de „persoana vătămată Dinu Drăgoi cu privire la faptul că suspectul Stoian Marian, conducător auto la SC Sphera Prod SRL Constanţa, a refuzat să preia un număr de 18 carcase ovine şi două carcase miel de la titularul sesizării, pretextând că produsele nu au greutatea cuvenită“.Ca urmare a constatărilor efectuate de lucrătorii de poliţie, s-a stabilit că suspectul Marian Stoian ar fi ştampilat toate carcasele de animale cu o ştampilă de control sanitar-veterinar, existând suspiciunea că această ştampilă ar fi contrafăcută, apoi ar fi ascuns ştampila aplicată pe carcasele de bovină, precum şi o altă ştampilă, în cabina autovehiculului cu care se deplasase.
Cu privire la autovehicul, „pe parcursul urmăririi penale s-a stabilit că este utilizat de SC Sphera Prod SRL“. S-a stabilit „că animalele sacrificate fuseseră ştampilate cu o ştampilă de control sanitar-veterinar a cărei amprentă este rotundă şi are consemnate însemnele «ROMÂNIA CONTROL SANITAR VETERINAR TL 782 197»“.
În urma cercetărilor, s-a stabilit că acea ştampilă ar fi asemănătoare cu marca de sănătate utilizată de SC Prod Import CDC SRL din Tulcea. Totodată, marca de sănătate de formă hexagonală cu însemnele „ROMÂNIA 179 CONTROL SANITAR VETERINAR“ ar fi asemănătoare cu marca de sănătate folosită de SC Abasile SRL Stelnica.
Dimoftache s-ar fi sustras de la efectuarea verificărilor financiar-fiscale
În sarcina suspectului Răzvan Dimoftache s-a reţinut „că a acţionat, în numele lui şi pe seama SC Compact Plus SRL Constanţa, folosindu-se de numele suspecţilor Pruneş Maricica şi Ibraim Şenol, situaţie confirmată de suspectul Ibraim Şenol cu prilejul audierii sale în calitate de suspect, acesta din urmă declarând că, personal, nu a desfăşurat activităţi comerciale corespunzătoare obiectului de activitate al SC Compact Plus SRL Constanţa“.
De asemenea, „i-a determinat pe suspecţii Pruneş Maricica şi Ibraim Şenol să facă declaraţii fictive cu privire la sediul social declarat al SC Compact Plus SRL Constanţa, în scopul sustragerii de la efectuarea verificărilor financiar-fiscale“.
Totodată, „acesta s-a folosit în mod fraudulos de calitatea de reprezentant al SC Compact Plus SRL Constanţa pentru a stabili relaţii comerciale cu firma Mecom JSC Silistra, inducându-i pe reprezentanţii acesteia în eroare şi prejudiciindu-i cu suma de 14.782,20 de euro“.
Maricica Pruneş şi Ibraim Şenol ar fi formulat declaraţii fictive
În sarcina suspectei Maricica Pruneş „s-a reţinut că, în mod fictiv, a procedat la cesionarea părţilor sociale ale SC Compact Plus SRL Constanţa către suspectul Ibraim Şenol, în scopul sustragerii de la urmărirea penală“. De asemenea, „acesta a formulat declaraţii fictive cu privire la sediul social al SC Compact Plus SRL Constanţa, în condiţiile în care firma nu a funcţionat, în mod real, în perioada 2007 - la zi, la sediul social declarat“, se mai arată în documentele magistraţilor.„În sarcina suspectului Ibraim Şenol s-a reţinut faptul că a formulat declaraţii fictive cu privire la sediul social al SC Compact Plus SRL Constanţa, în condiţiile în care firma nu a funcţionat, în mod real, în perioada 2007 - la zi, la sediul social declarat“, potrivit documentelor judecătorilor.
„În cuprinsul plângerii penale formulate de SC Caracul SRL, din comuna Tanacu, judeţul Vaslui, prin intermediul reprezentantului său legal, Agafiţei Ion, coroborată cu declaraţia acestuia, consemnată la data de 14.01.2016, a rezultat că persoana care a reprezentat SC Compact Plus SRL Constanţa a fost inculpatul Dimoftache Răzvan, care era însoţit de Pruneş Maricica“.
Relaţiile comerciale dintre SC Compact Plus SRL Constanţa şi SC Caracul SRL s-ar fi derulat în perioada 21 - 25 iunie 2007, dată la care Şenol Ibraim şi Răzvan Dimoftache nu ar fi avut nicio calitate la SC Compact Plus SRL. Cu toate că nu ar fi avut nicio calitate în firmă, Ion Agafiţei ar fi declarat că Răzvan Dimoftache şi Maricica Pruneş ar fi susţinut că SC Compact Plus SRL este firma lor. Astfel, s-ar fi livrat o primă serie de carne de vită, tranşată, iar contravaloarea acesteia s-ar fi achitat fie prin filă cec, fie prin ordin de plată, precum şi în numerar.
„SC Caracul SRL, din Tanacu, Vaslui, a mai livrat o nouă cantitate de marfă către SC Compact Plus SRL Constanţa, în cuantum de 22.028,33 de lei, iar pentru plata acestei sume au primit de la reprezentanţii SC Compact Plus SRL Constanţa un bilet la ordin pe care l-au introdus la plată, banca trasă refuzând plata unor menţiuni eronate existente în cuprinsul biletului la ordin“, se arată în documentele citate.
După ce ar fi încărcat cantităţile de carne în maşină, Marian Stoian ar fi refuzat să mai plătească animalele sacrificate, ceea ce ar fi determinat sesizarea organelor de poliţie.
Ştampila nu ar fi fost autentică
Ca urmare a verificărilor efectuate cu privire la autenticitatea ştampilelor ce erau aplicate pe carcasele de ovină încărcate în autovehicul, „s-a comunicat faptul că ştampila de formă hexagonală cu menţiunile «ROMÂNIA 179 CONTROLAT SANITAR VETERINAR» aparţinea SC Abasile SRL Stelnica Maltezi, unitate abatorizare porcine. Unitatea menţionată nu era autorizată pentru activitatea de tăiere ovine“.Referitor la normele de utilizare a mărcilor de sănătate, s-a comunicat organelor de poliţie judiciară faptul că „marca de sănătate este confecţionată de operatorul economic; marcarea carcaselor se face de către personalul sanitar-veterinar din unitate după efectuarea examenului postmortem, iar marca de sănătate este păstrată în cutie metalică, inscripţionată corespunzător şi prevăzută cu lacăt, în custodia personalului sanitar-veterinar ce asigură asistenţa în unitate“.
Similar celor comunicate de DSVSA Ialomiţa, DSVSA Tulcea a transmis organelor de poliţie judiciară o adresă, precizând faptul că „marca de sănătate de formă rotundă având inscripţionată «ROMÂNIA TL 782 - 197 CONTROLAT SANITAR VETERINAR» este asemănătoare cu marca de sănătate folosită de o unitate de abatorizare din comuna Frecăţei, judeţul Tulcea, respectiv SC Prod Import CDC SRL“.
Potrivit documentelor magistraţilor, s-a stabilit că ştampilele identificate asupra lui Marian Stoian, precum şi înscrisurile constând în certificate de sănătate publică veterinară pentru carne proaspătă „au fost înmânate acestui suspect de către inculpatul Dimoftache Răzvan, aşa cum rezultă din declaraţia suspectului Stoian Marian“.
Totodată, „s-a procedat la audierea, în calitate de martor, a medicului veterinar Peltechi Vasilică Leonard, care a precizat că, în ziua de 25.04.2009, a fost solicitat de lucrătorii de poliţie din cadrul Poliţiei Oraş Năvodari să se deplaseze la domiciliul persoanei vătămate Drăgoi Dinu“.
„Cu acest prilej, a observat ştampilele găsite asupra suspectului Stoian Marian şi care purtau însemnele autorităţii sanitar-veterinare, dar a precizat că niciuna dintre cele două ştampile nu avea ce să caute asupra conducătorului auto, fiind ştampile care se află în posesia medicului veterinar, acesta fiind singurul care le foloseşte. În condiţiile descrise, martorul a declarat că ştampilele găsite asupra conducătorului auto erau aplicate pe carcasele de animale, pentru a fi folosite pe durata transportului cu scopul de a crea aparenţa unei provenienţe legale a mărfii transportate, în condiţiile în care transportul ar fi fost controlat de reprezentanţii vreunei autorităţi“, se mai arată în documentele magistraţilor.
La rândul său, martorul Dorel Toader, în calitate de medic veterinar la DSVSA Ialomiţa, a declarat, la data de 11 ianuarie 2016, că „a asigurat asistenţa sanitar-veterinară la abatorul pentru porcine al SC Abasile SRL Maltezi, comuna Stelnica, judeţul Ialomiţa“.
Martorul „a descris împrejurările în care i s-a înmânat marca de sănătate sanitar-veterinară de formă hexagonală, conţinând menţiunile «ROMÂNIA 179 CONTROLAT SANITAR VETERINAR», la data de 28.07.2008, moment de la care proprietarul SC Abasile SRL Maltezi nu s-a mai aflat în posesia mărcii sanitar-veterinare, aceasta aflându-se permanent în posesia medicului veterinar şi fiind în Registrul de mişcare al mărcilor de sănătate“.
Martorul ar fi exclus posibilitatea ca ştampila „să se afle în posesia unei alte persoane, astfel încât ştampila găsită asupra suspectului Stoian Marian nu putea fi decât contrafăcută“.
„DSVSA Tulcea a comunicat IPJ Constanţa faptul că DSVSA Tulcea a confecţionat o singură ştampilă, care a fost înmânată pe bază de proces-verbal către medicul veterinar oficial din cadrul CSVSA Vest 3. Au fost constatate diferenţe între impresiunea ştampilei comunicate de organele de poliţie şi impresiunea ştampilei existente la CSVSA Vest 3“. Ca atare, „a existat suspiciunea contrafacerii instrumentului oficial, suspiciune care a fost confirmată de declaraţia suspectului Stănciulescu Daniel, care a recunoscut că, la solicitarea inculpatului Dimoftache Răzvan, în toamna anului 2011, a procedat la contrafacerea ştampilei cu însemnele DSVSA Tulcea“.
„Stănciulescu Daniel a menţionat că inculpatul Dimoftache Răzvan este prieten cu directoarea DSVSA Tulcea, căreia vrea să-i facă cadou o ştampilă“, potrivit documentelor magistraţilor.
Carne confiscată
Totodată, cu prilejul percheziţiei domiciliare, s-a procedat la ridicarea şi confiscarea a 1.409 kg de ceafă şi a 536 kg de pulpă de porc, alături de produse din carne, respectiv cârnaţi, pastă de mici şi pastramă de oaie. „Pentru carnea şi produsele din carne confiscate, SC Sladum SRL Constanţa nu a putut să prezinte documente de provenienţă“.S-a stabilit că „inculpatul Dimoftache Răzvan are calitatea de asociat la SC All Plus Consulting SRL, fiind şi persoana care, în fapt, se ocupă de activitatea societăţii comerciale“.
Societatea comercială a declarat două puncte de lucru, în Constanţa, pe strada Soveja nr. 25 şi în complexul Agroalimentar Tomis III, spaţiul comercial nr. 13. În baza mandatelor de percheziţie emise de Tribunalul Constanţa, s-a procedat la efectuarea percheziţiilor domiciliare la cele două puncte de lucru ale SC All Plus Consulting SRL, prilej cu care s-a constatat că, la data de 2 februarie, a fost depusă la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa o cerere prin care „inculpata Calotă Daniela Violeta, în calitate de şef de magazin la SC All Plus Consulting SRL, a solicitat DSVSA Constanţa anularea autorizaţiilor sanitar-veterinare pentru obiectivul «măcelărie» situat în Complexul Agroindustrial Tomis III, spaţiul 13, şi magazinul alimentar din strada Soveja nr. 25, Piaţa Agroalimentară Tomis III, Corp A, Magazin 9, parter“.
Documentul de înregistrare sanitar-veterinară ar fi fost contrafăcut
În cuprinsul declaraţiei olografe „s-a menţionat în mod explicit faptul că activitatea All Plus Consulting SRL s-a închis“. În ciuda declaraţiei consemnate, cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate la data de 10 februarie, s-a constatat că „ambele puncte de lucru desfăşurau activitate comercială expunând spre vânzare carne şi produse din carne“.Mai mult, „la punctul de lucru din Complexul Agroindustrial Tomis III, spaţiul comercial 13, organele de poliţie judiciară au identificat, aplicat în geam, la loc vizibil, documentul de înregistrare sanitar- veterinară, astfel cum s-a consemnat în cuprinsul procesului-verbal de percheziţie domiciliară“.
În condiţiile în care „însăşi inculpata Calotă Daniela Violeta a consemnat olograf în cererea înregistrată la DSVSA Constanţa că a depus documentul de înregistrare sanitar- veterinară, în original, înscrisul identificat de organele de poliţie la loc vizibil şi accesibil publicului în spaţiul comercial din Complexul Agroindustrial Tomis III, spaţiul comercial 13, s-a dovedit a fi un înscris contrafăcut prin scanare, utilizat pentru a crea aparenţa de legalitate a activităţii comerciale desfăşurate în numele şi pe seama SC All Plus Consulting SRL“.
De asemenea, „conform punctului de vedere întocmit de inspectorii Antifraudă din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, SC All Plus Consulting SRL nu a fost înregistrată ca plătitor de TVA, iar începând cu data de 14.07.2014, a fost declarată ca inactivă, ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor declarative, figurând în aceste condiţii cu cazier fiscal“.
Pentru anii 2011, 2012, 2013 şi 2014, societatea comercială nu ar fi depus bilanţurile contabile anuale.
Dosarul în care apare ca inculpat Răzvan Dimoftache conţine 21 de volume.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
- Costea 17 Feb, 2016 08:40 Acum doi ani am intrat in magazinul acestui natarau ,și l-am auzi cum le injura pe vănzatoarele lui,își baga și-și drega,și tot felul de mascari .Eu am intrat sa iau paine de vatra la kilogram,si când am vazut asa ,am renuntat la tot și de atunci ocolem magazinul asta de langa masline.