Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:23 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Dezastru, jale!“ Ministrul Pintea ne-a spus cum a decurs controlul din toiul nopţii de la Spitalul Judeţean Constanţa

ro

09 Apr, 2019 00:00 6414 Marime text
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a efectuat duminică noaptea un control la Spitalul Clinic Judeţean „Sf. Andrei” Constanţa, unde a găsit mai multe nereguli, în special la Secţia de Neurologie şi la Unitatea de Primiri Urgenţe, la triaj.
 
Cuvintele folosite în timpul controlului spun multe: „dezastru, jale”. Într-adevăr, ministrul a declarat că nu se ajunge la nivelul mizeriei găsite la Ploieşti, însă a cerut demisia asistentei-şefe de la Neurologie, Marilena Pacea, cât şi a asistentei-şefe de la Triaj.
 
Ministrul a declarat pentru ZIUA de Constanţa că nu ştia nimeni până a intrat în oraş că vine la control la spital, sunându-l pe Marius Horia Ţuţuianu înainte să ajungă la SCJU. Aceasta a declarat că, din câte a înţeles, preşedintele CJC a fost cel care i-a sunat pe managerul Cătălin Grasa şi pe directorul medical Bogdan Obadă, cel din urmă ajungând de îndată, în timp ce managerul a ajuns spre finalul controlului.
 
„Nu au fost reclamaţii ieri sau alaltăieri. Am adunat de-a lungul timpului şi acum a venit momentul. Nu erau chestiuni ce puteau face obiectul unui control. A fost control încrucişat. Am găsit nişte probleme la Constanţa. Din punctul meu de vedere, fişa postului unui asistent-şef este foarte clară. Să nu uităm că am lucrat într-un spital şi ştiu totul pe de rost. Am văzut nişte lucruri care nu ţin de medic. Ţin de organizarea secţiei. Asta este în grija asistentului şef de secţie. Are foarte multe atribuţii, pe care, din păcate, şi nu vorbesc doar de spitalul din Constanţa, nu le ştie - responsabilitatea de curăţenie, să ştie anumite lucruri. Este practic administratorul secţiei, împreună cu medicul-şef.
 
Ah, asistenta din Triaj. Când am ajuns acolo, aparţinătorii ne-au spus că stăteau de la ora 12.00, de la ora 15.00. Era 22.30 - 23.00 când am ajuns. Erau reclamaţii pe mai multe secţii, vă spun foarte sincer. Ce nu realizează unii este că mie îmi scriu foarte mulţi pacienţi. Nu am timpul fizic să mă ocup. Unele chestii din urgenţă le dau consilierilor. Dar cum sunt reclamaţii precum curăţenia sau alte aspecte deranjante, tot nu am timp, dar mi-am făcut eu un book şi mă duc la fiecare în parte. Până la urmă, eu m-am săturat să fiu şi eu acuzată de mizerie. Nu ţine de ministru, ţine de fiecare spital”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
 

A fost în control la mai multe spitale

 
Sorina Pintea nu a fost doar la Constanţa în control în acest weekend. A ales mai multe spitale din România - Târgu Jiu, Gherla, Dej şi Slobozia, pe lângă Constanţa, însă la malul mării ar fi găsit cele mai mari deficienţe.
 
„Dacă nu ne trezim la realitate, pot să fiu eu ruptă din soare profesional, că tot nu se va rezolva. Au fost discuţii că a fost imagine, dar, vă spun sincer, a fost ideea mea. M-am urcat în maşină şi după ce am fost la spitalul din Târgu Jiu m-au întrebat ce fac. Eu le-am zis că îmi fac datoria. Sunt aşa mulţi bani care se investesc în Sănătate şi pacientul nu simte, iar pe mine asta mă deranjează.
 
Nu sunt bani câţi am avea nevoie. Fiecare ţară are probleme. Dar măcar ce ţine de noi... Am fost în weekend şi la Gherla şi la Dej. Dar atât de curat era acolo, nu puteam să spun că e mic şi neocupat (n.r. spitalul din Gherla). Am fost la Dej, un oraş destul de mare. Ştiţi cum era secţia de Terapie Intensivă? Îmi venea să le pup pe asistentele de acolo. Au ştiut să îmi spună cuvânt cu cuvânt.

 
Poate par lucruri mărunte, dar de aici pornim. Sunt şi spitale mari. Slobozia e total nerenovat. A venit managerul acolo la 10 minute după ce am ajuns. I-am spus că eu i-aş da un avertisment către directorul de îngrijiri, care ştiu că este o doamnă care munceşte foarte mult, dar sunt amănunte care scapă. De exemplu, scaunele cu tapiţerie nu au ce căuta într-o secţie de spital, că nu se pot dezinfecta”, a mai spus ministrul Sănătăţii.
 
Sorina Pintea a spus că pe preşedintele CJ, Marius Horia Ţuţuianu, l-a sunat cu câteva minute înainte să ajungă la spital, iar faptul că managerul a întârziat aşa mult la control denotă lipsă de interes.
 
„În primul rând, a fost un control inopinat. Eu l-am anunţat când am intrat în Constanţa pe preşedintele Consiliului Judeţean. Dânsul, am înţeles, i-a sunat pe directorul medical şi pe manager. Directorul medical a venit imediat. Managerul a venit la final. Nu vreau să comentez asta. Eu am luat-o ca atare - depinde cât de interesează”, a declarat Sorina Pintea.
 

Centrele de permanenţă, din nou în centrul atenţiei

 
O problemă pe care a sesizat-o şi în seara controlului este cea legată de sezonul estival şi fluxul mare de pacienţi în lunile de vară. Desigur, secţia exterioară de la Năvodari va deveni funcţională curând, dar lipsa centrelor de permanenţă reprezintă o problemă foarte mare, comparând situaţia cu Timiş, unde sunt prea multe - 44 la număr, iar la Constanţa 2, însă în Prahova sunt 0.
 

„Până la urmă, va începe sezonul estival. Mie nu îmi este totuna. Anul trecut eram proaspăt ministru, nu am dimensionat eu bugetul, ştiam anumite chestiuni, dar nu aveam cum să le corectez. Anul acesta, eu am o mare problemă cu începerea sezonului. Totuşi, noi avem o asemenea populaţie şi nu putem să ne batem joc. Până la urmă, eu am dat o aprobare de structură pentru centrul din Năvodari. Discutăm de anul trecut! Primăria l-a finalizat. Este secţie exterioară. Trebuie să ne grăbim. Eu am avut o discuţie cu dânsul să grăbim lucrurile. Să facem o structură care să corespundă cu ce avem nevoie în perioada sezonului estival. Eu cred că o să ne încadrăm. Eu i-am spus domnului preşedinte Ţuţuianu că nu ştiam cum face, dar trebuie să se încadreze în timpul pe care îl mai avem până atunci. Nu s-a gândit nimeni în atâţia ani să deschidă un centru de permanenţă în Năvodari, în Mangalia. Normal că vin turiştii la Constanţa, dacă nu au un centru de permanenţă deschis de-a lungul litoralului. Deci, eficienţă ZERO!
 
Avem la Cumpăna şi încă un centru. Deci, două. Este şi ipocrizie. Ţineţi minte anul trecut când am pus problema centrelor de permanenţă, pentru că legal se puteam înfiinţat, dar nu se puteau desfiinţa? Am făcut acea modificare legislativă ca să nu mai existe centre ineficiente. Sunt bani frumoşi, pe care statul le plăteşte pentru orele de gardă. Pentru ce să avem 44 de centre în Timiş? În Prahova nu este niciunul. Ne plângem că încărcăm Ploieştiul”, a mai declarat ministrul.
 

 „Sunt ministru al Sănătăţii, al tuturor, nu al PSD-ului“

 
Sorina Pintea a accentuat faptul că nu va ţine cont de ce partid politic se află în fruntea consiliilor judeţene unde va merge în control, iar faptul că la Constanţa este PSD nu a oprit-o din verificări, căci consideră că în Sănătate nu e loc de politică. „Ce interese pot să am la Ploieşti când am găsit o mizerie... la Constanţa era parfum. În loc să ne apucăm să facem treaba, facem circ. Dar acolo e campanie, se face politică. Eu am spus foarte clar. Eu merg în control în calitate de ministru al Sănătăţii, al tuturor, nu al PSD-ului. Nu facem politică în sănătate. M-am dus în spitale unde sunt preşedinţi de CJ de la PSD. Nu am făcut diferenţe. La Slobozia mi s-au plâns pacienţii”, a subliniat Sorina Pintea.
 

Anchetă disciplinară

 
În urma vizitei efectuate în cursul serii de 7.04.2019 de către ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi de preşedintele CJC, Marius Horia Ţuţuianu, conducerea SCJU „Sf. Apostol Andrei” Constanţa s-a autosesizat şi a demarat de urgenţă o anchetă administrativă în vederea luării măsurilor care se impun faţă de cazurile semnalate.
 
„Vă reamintim că siguranţa pacienţilor şi asigurarea unui act medical continuu sunt principalele  priorităţi ale conducerii SCJU Constanţa”, au mai transmis reprezentanţii SCJU Constanţa. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii