Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:18 12 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DIICOT Constanța se mută „la casă nouă”, în inima orașului! Clădirea a fost administrată de ANAF (GALERIE FOTO)

ro

12 Sep, 2024 17:00 364 Marime text
Foto: Clădirea în care DIICOT Constanța își v amuta sediul - sursa: ZIUA de Constanța

Serviciul Teritorial Constanța al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), își va muta sediul de pe strada Smârdan, nr. 10C, pe strada Mircea Cel Bătrân, nr 96, însă nu înainte de a moderniza clădirea primită din partea Ministerului Finanțelor - Agenția Națională de Administrarea Fiscală (ANAF), prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Galați.
 
Drept dovadă, Primăria municipiului Constanța a emis ieri, 11.09.2024, certificatul de urbanism necesar modificării și modernizării clădirii, care are o valabilitate de 12 luni.
 

 Foto: Certificat de urbanism emis de Primăria Constanța 

Bunuri imobile, trecute din administrarea Ministerului Finanțelor, la Ministerul Public
 
Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii Guvernului 943 din 2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 761/2024, prin Referatul nr. 910/II/2/2023 întocmit de procurorul șef serviciu din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Constanța s-a solicitat sprijinul Ministerul Finanțelor – Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru identificarea unui spațiu care să fie dat în folosință DIICOT, cu destinația de sediu.
 
Solicitarea a avut în vedere că sediul actual în care își desfășoară activitatea Serviciul Teritorial Constanța se află în clădirea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, situată în municipiul Constanța, str. Smârdan nr. 10C, spațiul alocat Serviciului Teritorial Constanța fiind insuficient pentru desfășurarea în condiții optime a activității procurorilor. 
 
În urma corespondenței cu Ministerul Finanțelor - ANAF au fost identificate 2 corpuri de clădiri situate în Municipiul Constanța, str. Mircea cel Bătrân, nr. 96, jud. Constanța, str. Smârdan, nr. 5, parte a celor 9 clădiri ce figurează în cartea funciară nr. 240182.
 
Prin adresa nr. 3278/13.07.2023 emisă de Cabinet președinte ANAF, s-a comunicat DIICOT acordul pentru transferul dreptului de administrare a unei părți din imobilul situat în Municipiul Constanța, str. Mircea cel Bătrân, nr. 96, jud. Constanța, str. Smârdan, nr. 5, înregistrată în cartea funciară nr. 240182.
 
În scopul predării către DIICOT a celor 2 corpuri, precum și a terenului aferent, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, în calitate de administrator, în luna August 2023 a hotărât dezmembrarea imobilului înregistrat în cartea funciară nr. 259125, cu numărul cadastral 240182, în două loturi și anume:
 
- lotul avut în vedere pentru trecerea din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Finanțelor- Agenția Națională de Administrare Fiscală prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați în administrarea Ministerului Public– Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, identificat prin Cartea funciară nr. 259125;
 
Detalii despre „Casa nouă” a sediului DIICOT Constanța
 
În cartea funciară nr. 259125 figurează imobilul din Loc. Constanța, str. Mircea cel Bătrân, nr. 96, str. Smârdan, nr. 5, lot 1, jud. Constanța, cu terenul în suprafață de 1130 mp și două construcții.
 
Prima construcție are demisol, parter și un etaj, iar suprafața construită este de 306mp, suprafața desfășurată fiind de 918mp. Cel de-al doilea corp este o anexă în suprafața construită și desfășurată de 3 mp.
 
Acest lot a fost avut în vedere pentru trecerea în administrarea Ministerului Public– Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
 
Valoarea de inventar a imobilului în loc. Constanța, Str. Mircea cel Bătrân, nr. 96, Str. Smârdan, nr. 5, Lot 1, jud Constanța, cod de clasificație 8.29.08, ce se preia în administrare de către DIICOT este de 3.907.749,00 lei, din care 3.486.050,00 lei valoarea terenului si 421.699,00 lei valoarea construcțiilor, conform reevaluării la data de 31.03.2024.
 
În actul de hotărâre se precizează că imobilele cuprinse în anexele la prezentul act normativ nu fac obiectul vreunei cereri de reconstituire a dreptului de proprietate privată sau de restituire, depuse în temeiul actelor normative cu caracter special sau privind fondul funciar, respectiv cele care reglementează regimul juridic al imobilelor preluate abuziv de statul roman în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, nu sunt grevate de sarcini și nu fac obiectul vreunui litigiu.
 
Clădirea în care se va muta DIICOT Constanța a aparținut, Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Constanţa
 
Pentru aceeași clădire a fost organizată o licitație, în 2016, de către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi pentru consolidarea și reabilitarea sediului AJFP.
 
La acea vreme, AJFP Constanța dorea să încheie un contract de 120.000 de lei (fără TVA), precizând în caietul de sarcini că respectiva clădire are deficienţe majore la structura de rezistenţă, care periclitează rezistenţa şi stabilitatea, zidăria prezintă multiple fisuri şi crăpături orizontale şi verticale, nu există sâmburi de beton armat pentru structura verticală şi de rezistenţă, planşeele se află într-o stare avansată de degradare, elementele de lemn ale podului sunt putrezite şi mucegăite, la nivelul faţadei există exfolieri ale tencuielii, prezentând pericol de desprindere şi, eventual, vătămarea persoanelor care circulă pe trotuarele adiacente.
 
 
Ce planuri are DIICOT Constanța cu clădirea primită de la ANAF
 
Obiectivul general estimat a fi atins prin preluarea în administrare a imobilului  din  Loc. Constanța, str. Mircea cel Bătrân, nr. 96, str. Smârdan, nr. 5, lot 1, jud. Constanța de către DIICOT îl reprezintă funcționalitatea optimă a sediului Serviciul Teritorial Constanța, prin asigurarea implementării prevederilor noului Cod penal și ale noului Cod de procedură penală, în scopul dezvoltării și adaptării infrastructurii judiciare, prin amenajarea unor spații precum:
 
  • spații pentru audieri, inclusiv pentru audierea minorilor victime ale infracțiunilor;
  • spații de ședințe;
  • spații pentru documente clasificate;
  • spații pentru tehnica necesară accesării bazelor de date la care au acces reprezentanții Ministerului Public, spațiu destinat studierii dosarelor penale de către avocați;
  • spațiu destinat primirii persoanelor în audiență;
  • spațiu pentru sală de mese,
  • spații în care să își desfășoare activitatea grefierii dactilografi,
  • spațiu pentru corpuri delicte,
  • spațiu pentru autoturismele Ministerului Public și parcare,
  • spații pentru arhiva generală și curentă pentru activitatea de grefă,
  • spații pentru arhiva fără mișcare și pentru alte operațiuni legate de cercetarea penală,
  • spații pentru alte categorii de personal, respectiv ofițeri și agenți de poliție judiciară,
  • spațiu pentru jandarmi și pompieri.
 
În secțiunea Documente poate fi consultată Hotărârea Guvernului nr.943/2024.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Unul dintre sediile AJFP Constanţa va fi reabilitat. Actuala clădire pune în pericol viaţa celor 130 de angajaţi (document)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii