Directorii liceelor vocaționale, despre admiterea din anul pandemiei „Nu sunt probe de aptitudini, ci concursuri de dosare!”
Directorii liceelor vocaționale, despre admiterea din anul pandemiei: „Nu sunt probe de aptitudini, ci concursuri
30 May, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
6940
Marime text
În avalanșa de noutăți cu care au fost reconfigurate examenele naționale în anul pandemiei, se înscrie și Metodologia de organizare şi desfășurare şi structura probelor de aptitudini pentru admiterea în liceele vocaționale, care a fost așteptată cu maxim interes de elevii și părinții interesați de aceste profiluri, dar nu mai puțin și de profesorii implicați în acest sistem special (Modul inovator în care se vor desfășura aceste probe de aptitudini poate fi consultat în secțiunea DOCUMENTE).
Cum era de așteptat, inspectorul școlar general prof. Sorin Mihai nu poate comenta în contradictoriu cu ministrul său deciziile luate: „Este o situație specială și trebuie s-o depășim într-un mod special. Noi trebuie să ne gândim ce ar însemna un aflux de elevi către liceele vocaționale. S-a gândit și o programare pe ore, cu intervale de dezinfectare, ceea ce ar fi fost prea complicat. De aceea, este binevenită soluția ministerului pentru această perioadă pe care nu știm dacă am depășit-o cu adevărat. Dinamica fluctuantă a acestei crize impune decizii pe măsură. Iar una dintre acestea ar fi să nu-i expunem pe elevi excesiv, pentru a nu ajunge la situații mai complicate. Da, poate părea ciudat, cum mie, ca profesor de limba și literatura română, mi s-a părut atunci când nu s-a mai dat teză, dar trebuie să ne adaptăm la situația actuală și să acționăm ca atare, cu minimum de risc în ceea ce-i privește pe elevi și în egală măsură și pe cadrele didactice”, a mai spus prof. Mihai.
„E posibil chiar să vină părintele să depună dosarul, iar noi nici să nu cunoaștem candidatul”
Invitat să comenteze desfășurarea probelor de aptitudini de anul acesta pentru admiterea în clasa a IX-a, prof. Andrei Szemerjai, directorul Liceului cu program sportiv „Nicolae Rotaru”, ne-a declarat franc: „Greșit! Nu sunt probe de aptitudini, ci concurs de dosare. E posibil chiar să vină părintele să depună dosarul, iar noi nici să nu cunoaștem candidatul. Este un an atipic din toate punctele de vedere. Cu toate că noi am făcut propuneri Ministerului Educației vizavi de probele de aptitudini, în care am ținut cont de excluderea oricăror interacțiuni și erau numai probe de testare a aptitudinilor fizice, care se desfășurau în siguranță, fără a presupune contact cu adversar, la Ministerul Sănătății nu s-a aprobat acest ordin.
Elevii care sunt prinși în activitate îi cunoaștem, au fost aduși special pentru sportul pe care îl păstorește respectivul profesor. Dar noi aveam câteva discipline sportive unde selecția se realizează, în general, la sfârșitul clasei a VIII-a începutul clasei a IX-a. Iar exemplele sunt numeroase de foști mari campioni care au început activitatea sportivă la această vârstă. Conform noii metodologii, copiii pot ajunge în ograda noastră cu o medie de admitere mare, dar fără performanțe sportive, cu posibilitatea de a scoate din cursă un elev în care s-au investit niște bani tocmai pentru a atinge performanța. După cum știm, în clasa a VIII-a se face o oră de educație fizică și atunci acel elev va fi «student magna cum laude»... Vom avea probabil o generație mai ciudată. S-ar putea să ne trezim, la toamnă, cu situații dificile. Știți că avizul clinic sănătos ți-l dă medicul imediat, dar asta nu înseamnă că respectivul candidat este și apt pentru efort fizic”, mai spune prof. Szemerjai.
„Nu punem în față intențiile de fraudare a acestor probe”
'Directorul Colegiului Național de Arte „Regina Maria”, prof. Sorina Eftimi, declara, ieri, că se lucrează la calendarul susținerii probelor de aptitudini și, cel mai probabil, acestea vor avea loc cu o săptămână înainte de prima probă scrisă a Evaluării Naționale 2020, respectiv în intervalul 8-12 iunie.
„Abordarea probelor de aptitudini de anul acesta este adaptată vremurilor pe care le trăim. E firesc să ne aliniem și noi la ceea ce decide Ministerul Educației, în ciuda faptului că selecția pentru un liceu vocațional ar trebui să fie una mai riguroasă și neapărat față în față. Dacă ministerul nu a luat în calcul posibilele suspiciuni, dar sunt convinsă că profesorii noștri care au atâta experiență și vechime și-ar putea da seama de o încercare de a frauda. Dar nu punem în față intențiile de fraudare a acestor probe. Dificil ar putea fi la Teorie muzicală, dar am înțeles că se va susține online proba, dificil va fi să examineze și catedra de arte vizuale, dificil va fi și la coregrafie, pentru că vor trimite înregistrări ale evoluției lor în cadrul unor concursuri sau poate chiar filmări din casă. Totuși, noi avem un avantaj, pentru că foarte puțini copii vin din afara liceului. Ei au început studiul artelor din clasa a V-a și cei mai mulți, care sunt convinși că acesta le este drumul în viață, optează pentru liceul nostru. Noi deja cunoaștem copiii, sunt lucrați, au trecut timp de patru ani programe de specialitate și avem avantajul acesta, față de alte licee care trebuie să admită copii fără să-i cunoască. De exemplu, la coregrafie foarte rar se întâmplă să vină din afara liceului să dea admitere pentru clasa a IX-a”, a mai declarat prof. Sorina Eftimi.
„Restricțiile de medie precizate în fișă sunt binevenite”
Directorul Colegiului Național Pedagogic „Constantin Brătescu”, prof. Anamaria Ciobotaru, consideră că s-a găsit o soluție potrivită pentru evitarea aglomerărilor, în condițiile în care perioada de desfășurare a probelor de aptitudini se suprapune cu cea de înscrieri la examenele naționale și cu pregătirea pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat.
„În contextul actual, consider că este o soluție potrivită, având în vedere faptul că cel puțin două dintre probe - cea muzicală și de dicție, nu puteau fi susținute de către elevi purtând mască. Varianta online a susținerii probelor de aptitudini nu cred că ar fi putut fi luată în considerare, pentru că sunt mulți copii din mediul rural care optează pentru profilul pedagogic. Anul trecut am avut 176 de înscriși pe 56 de locuri, deci, plecând de la acest număr, fizic, în condițiile actuale, proba nu ar fi putut fi susținută. Pe lângă acestea, perioada se suprapune cu cea de înscrieri la examenele naționale și cu pregătirea pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Avem aproximativ 100 de elevi care vor participa la pregătire.
Restricțiile de medie precizate în fișă sunt binevenite. Vorbim despre un viitor cadru didactic”, afirmă prof. Ciobotaru.
Reamintim că pentru a fi declarat ADMIS la profilul pedagogic, toate specializările, candidatul trebuie să aibă, în fișa de aptitudini, la fiecare dintre disciplinele: limba și literatura română, educație vizuală, educație muzicală, educație fizică și sport, media generală a claselor V – VIII mai mare sau egală cu 7 și media generală la purtare a claselor V-VIII - 10.
Citește și:
Evaluare Națională 2020. Noutăți despre probele de aptitudini
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii