Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:33 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Distrugatorul Bourceanu

ro

07 Nov, 2007 00:00 2108 Marime text
1194370827.jpg

Sub privirile consternate ale pacientilor, "Omul vitruvian", copie dupa Leonardo da Vinci, emblema Sanatoriului Balnear de la Techirghiol, a fost data jos de pe soclul lui * Managerul sanatoriului, Septimiu Bourceanu insista ca este vorba doar de o repozitionare, cauzata de lipsa de spatiu pentru parcare

Pana nu demult, cei care veneau la SBR Techirghiol, pentru a beneficia de calitatile namolului sapropelic, aveau posibilitatea sa admire o lucrarea de mari dimensiuni "Omul vitruvian", copie dupa Leonardo Da Vinci. Insa, la inceputul lunii trecute, spre consternarea pacientilor, emblema Sanatoriului a fost smulsa de pe soclul ei (foto medalion) de catre o echipa de muncitori, sub privirile nedumerite ale celor care se aflau la tratament. Potrivit managerului Sanatoriului, Septimiu Bourceanu, obiectivul a fost demontat, ci nu taiat asa cum au constatat pacientii, urmand sa fie repozitionat abia anul viitor. Potrivit acestuia, motivul il constituie faptul ca "la ora actuala parcarea si fluxul de parcare nu sunt adaptate necesitatilor". Si, odata cu restructurarea spatiului destinat parcarii, directorul intentioneaza sa construiasca un gard si sa mute "Omul vitruvian". Cu aceasta ocazie, directorul sanatoriului va distruge si bucata de spatiu verde, plina de flori, existenta in fata sanatoriului, care incanta privire celor care vin sa se trateze aici. Managerul Septimiu Bourceanu a declarat ca lucrarile de reabilitarea vizeaza si fatada cladirii sanatoriului. Ca un adevarat croitor de antologie, si directorul sanatoriului intai taie si apoi masoara. Asa se face ca prima operatiune care a fost facuta in cadrul acestor lucrari a constat in eliminarea emblemei sanatoriului. Daca, potrivit conducerii, fatada hotelului va fi finalizata la sfarsitul acestui an, construirea unui gard si a unei porti de acces pentru Sanatoriu este doar la stadiul de intentie, urmand sa se faca o propunere Consiliului Local pentru obtinerea unei aprobari. Numai daca acest lucru va fi aprobat, abia atunci obiectivul mai sus amintit, care s-a aflat pe lista prioritatilor in ceea ce priveste "reabilitarea", va fi repozitionat.

Uite adresa, nu e adresa

Asadar, totul depinde de vointa Consiliului Local Techirghiol, Septimiu Bourceanu recunoscand ca obiectivul reprezinta imaginea sanatoriului. In urma unui aviz pozitiv "Omul vitruvian" urmeaza sa fie amplasat, pana la inceputul lunii februarie 2008, intr-un loc vizibil, la aproximativ 50 de metri fata de locul initial. Aceasta in conditiile in care, precizeaza Bourceanu, nu vor fi contestatii la licitatie. Pana atunci, din locul emblemei a ramas doar soclul care inca mai poarta urmele agresiunii care s-au facut asupra "Omului vitruvian". In ceea ce priveste autorul lucrarii sau momentul din care acesta reprezinta institutia pe care o conduce, Bourceanu a specificat ca, printre documentele sanatoriului nu exista nici un act care sa ateste provenienta lucrarii. Desi considera ca lucrarea nu face parte din patrimoniul artistic cultural, totusi acesta a afirmat ca a trimis "pe cineva" la Muzeul de Arta Constanta pentru a se interesa de istoricul lucrarii, insa conducerea muzeului afirma ca nu primit nicio solicitare pe aceasta tema.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii