Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:07 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Divorţ între Marea Britanie şi UE Constănţenii departe de casă, între surprindere, formă de rasism ascuns şi îngrijorare

ro

25 Jun, 2016 00:00 5235 Marime text
Liderii europeni au fost luaţi prin surprindere de decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană (UE). Nici în România nu se dădea câştig de cauză Taberei „Leave”, dar realitatea a confirmat exact opusul. Primul gând al multor concetăţeni s-a îndreptat spre rudele, prietenii sau cunoştinţele care studiază, s-au stabilit sau doar lucrează în Anglia. Conform Office of National Statistics, cu trei ani în urmă, în Marea Britanie erau înregistraţi 136.000 de rezidenţi români. Odată cu ieşirea din UE, situaţia lor s-ar putea schimba, drepturile şi asistenţa socială ale cetăţenilor UE nemaifiind asigurate.
 
„Este posibil ca Marea Britanie să acorde în continuare dreptul de lucru cetăţenilor UE care deja lucrează în Marea Britanie. Este, de asemenea, posibil ca alte reguli legate de migraţie şi de dreptul de lucru să fie negociate de Marea Britanie cu fiecare stat în parte. Românilor care nu au mai lucrat până acum în Marea Britanie li s-ar putea cere să aibă o slujbă garantată când ajung acolo şi să dovedească faptul că au bani să se întreţină o perioadă”, scria, zilele trecute, economica.net.

Doi ani, studenţii români ar mai avea o şansă

„Personal, nu văd să fie foarte afectaţi românii care sunt deja aici, au acte şi muncesc. Acum, depinde din nou şi de evoluţia Angliei în următoarele luni. Iar studenţii? Taxele pentru studenţii din UE sunt mai mici decât pentru cei non-UE”, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Corina Hrom, studentă la Londra. Întrebată dacă vor mai putea pleca românii la studii în Anglia în număr relativ mare ca până acum, răspunsul acesteia nu ne-a adus veşti bune: „Primarul Londrei, Sadiq Khan, vrea independenţa Londrei, pentru că, aici, majoritatea a votat pentru rămânerea în UE. Scoţia şi Irlanda de Nord, dacă nu mă înşel, vor un al doilea referendum pentru ieşirea din UK. Românii de aici ar putea fi afectaţi în privinţa locurilor de muncă, care ar putea fi mai puţine, şi a economiei, dacă scade. Referitor la studenţi, personal, cred că, în următorii doi ani, vor putea să aplice ca şi până acum, pentru că procesul de ieşire din UE durează.
 
Referitor la taxe, sunt rezervată. După părerea mea, dacă lira scade, atunci preţurile vor urca inclusiv pentru taxele şcolare. Vor putea să vină şi probabil că vor veni la fel cum o făceau înainte ca Anglia să facă parte din UE. Cine studiază în UK, în general, îşi permite”, a opinat Corina Hrom.
 
O situaţie mai aparte o vor avea însă românii care au ajuns şi au preferat să rămână în Anglia, doar pentru diverse beneficii. „Cât despre cei care stau aici pentru beneficii, cred că vor fi afectaţi. Nu ştiu dacă, în condiţiile în care UK a votat pentru Brexit, negocierile făcute de Cameron cu două luni în urmă vor mai fi valabile. Cei care se susţin acum din ajutoarele sociale, pentru un moment, nu vor fi afectaţi dar, daca UK va emite alte legi, ar putea fi direct vizaţi”, a subliniat Corina Hrom, studentă la Londra.

Vot împotriva emigranţilor?!

Nicoleta P. s-a stabilit şi munceşte în Ţara Galilor. „Aici, în Ţara Galilor, tot ce s-a făcut în ultimii ani s-a realizat cu fonduri europene, pentru că Marea Britanie nu a investit niciun ban în zonă. Şi, surpriză, tocmai ei, galezii, au votat ieşirea. Aseară, îmi spunea cineva că a votat pentru ieşirea din UE pentru că, din cauza noastră, a emigranţilor, ei, ca naţie, au devenit leneşi şi nu mai vor să muncească. Ce pot să spun este că rasismul e la putere. Toţi visează cum toţi emigranţii vor fi urcaţi în avioane, în maximum o lună. Cred că urmările vor fi mai grave pentru ei decât pentru noi“, ne-a declarat Nicoleta P.

„Deja s-a formulat o petiţie pentru a se vota încă o dată”

Peste câteva luni se vor împlini doi ani de când Luiza C. s-a stabilit în Londra. Luându-şi destinul în mâini, tânăra a plecat din Constanţa pentru o altfel de viaţă, una mai bună, pentru ea, dar şi pentru familia ei. Iată cum se vede votul de joi prin ochii ei.
 
„În primul rând, am auzit englezi tineri întreprinzători care spun că asta este o mare greşeală şi prevăd un viitor sumbru pentru ţara lor. Am văzut, pe de altă parte, oameni care au strigat sus şi tare «out» , susţinându-şi astfel părerea, cred eu, mai mult născută dintr-un naţionalism dus la extrem decât din calcule şi logică. Deja s-a formulat o petiţie pentru a se vota încă o dată şi oamenii o share-uiesc puternic”, ne-a spus Luiza.
 
Tânăra crede că rezultatele voturilor reprezintă o lipsă de informare. „Şi mai cred că majoritatea celor ce au votat aşa sunt oameni de vârsta a treia, deja ieşiţi la pensie, care nu fac decât să se mire de imgranţii ce îi «invadează». Totuşi, imigranţii ăia plătesc taxe imense şi au contribuit enorm la dezvoltarea economiei. Oricum, lucrurile cred că mai sunt calculate şi la un alt nivel, cel politic, şi sunt sigură că au fost şi alte interese”, a precizat Luiza. „Ce aş adăuga este că locuiesc în Londra şi, deşi este considerat un oraş al libertăţii, unde oamenii se pot exprima liber, lucrurile nu stau la fel şi pentru noi, «imigranţii». Nu ştiu care va fi viitorul ţării, dar nu sunt îngrijorată. Cu toate acestea, nu aş vrea să fiu într-un loc unde nu sunt dorită”, a încheiat Luiza C. 

„Sper să nu avem de suferit noi, românii”

O altă tânără din judeţul Constanţa, Diana S., care locuieşte în Anglia de trei ani, a vorbit cu noi despre rezultatele voturilor. „Nu mă aşteptam. Eram foarte sigură că vor rămâne în UE, am rămas foarte surprinsă astăzi (n.r. ieri) când am aflat. Ei sunt foarte fericiţi de această decizie, deşi eu, personal, nu cred că vor avea de câştigat, ci dimpotrivă, vor avea numai de pierdut. Sunt foarte indignată, deoarece, lucrând zi de zi, în ultimul timp am discutat cu englezi despre această ieşire din UE şi am ajuns la concluzia, conform spuselor lor, că motivul pentru care ei ar dori acest lucru suntem chiar noi.... o formă de rasism «ascuns». Nu cred că le va fi bine, deoarece Marea Britanie este ţinută în picioare datorită străinilor, care muncesc şi fac lucrurile pe care ei nu le fac, preferând să stea mai mult acasă, cu trei, patru copii, aşteptând beneficii şi alocaţii. Sper să nu avem de suferit noi, românii, şi ceilalţi, deşi cred că se va întâmpla asta în timp şi se vor schimba multe. Dar ăsta este şi scopul, să ne înlăture încet-încet”, ne-a spus Diana S. 

„Tinerii vor în UE. Cei mai în vârstă sunt mai tradiţionalişti”

Dacă Diana se află în Anglia de trei ani, următoarea persoană cu care am vorbit (nu a dorit să îi facem public numele) locuieşte departe de România de şase ani. Este vorba despre o româncă de 37 de ani, care lucrează în Marea Britanie, la fel şi soţul ei. Cei doi sunt părinţii unui copil care merge la şcoală în Anglia. Iată ce ne-a spus: „Şi eu, şi soţul meu lucrăm de şase ani în Anglia. Am contract de muncă şi nu cred că mă va afecta. Se spune că au ieşit din UE pentru că acordau ajutoare imigranţilor. Aiurea. Oricum nu mai acordau cine ştie ce ajutoare, aşa că nu văd ce poate fi mai rău. În definitiv, eu muncesc, plătesc taxe, îmi văd de treabă. Va fi greu pentru ceilalţi, vor fi complicate probabil procedurile de obţinere a vizei pentru cei ce ne vor vizita”. Ne-a vorbit şi despre părerile britanicilor, care se pare că sunt împărţite. „Tinerii vor în UE. Cei mai în vârstă sunt mai tradiţionalişti şi mai îndârjiţi”, ne-a spus românca.

„Cred că nu ne va afecta, cel puţin în următorii ani”

Cristina G., stabilită alături de soţul ei în Marea Britanie, spune că nimeni nu ştie ce se va întâmpla cu exactitate. „Vor fi creşteri de preţuri şi probabil îi vor izgoni pe cei care nu muncesc şi stau pe beneficii. Acesta este un lucru bun pentru noi, cei care muncim. Personal, am o părere proastă faţă de oamenii care nu au muncit şi mai au şi beneficii. În rest, pe noi nu ne va afecta, noi muncim, plătim taxe. Cred că nu ne va afecta, cel puţin în următorii ani”, ne-a declarat Cristina. De asemenea, ne-a spus că unii sunt nemulţumiţi de acest rezultat. De exemplu, o colegă de-a ei i-a zis că vor începe să crească preţurile şi vor avea iar vremuri ca în anii '80.

„Personal, atâta vreme cât am un NIN valabil, rămân cu acelaşi statut”

Stabilit în Ţara Galilor, Cristian Tentu şi-a manifestat opinia în mediul online, pe Facebook. Iată ce a scris: „Personal, atâta vreme cât am un NIN valabil, rămân cu acelaşi statut. Dar ţin să le mulţumesc «prietenilor» din listă, care m-au inclus în categoria «nomazi», emigranţi «calici», de care, vai dragă, UK vrea să scape. Domnilor, când mai faceţi generalizări de-astea, va rog, gândiţi! Sunt oameni (mult mai mulţi decât «nomazii») pe care îi cunoaşteţi, care muncesc corect în UK, care sunt respectaţi. Şi fără de care economia aia frumoasă, cultura aia frumoasă ar suferi o mare lovitură! De ce? Simplu, britanicii preferă să stea pe ajutoare sociale, în locuinţe sociale, din fonduri care vin, în destulă măsură, din taxele plătite de acei «nomazi». Şi, bineînţeles, de UE. N-a spus nimeni vreodată că noi, polonezii, ungurii etc. nu trimitem şi multe uscături. Dar, domnilor, majoritatea emigranţilor lucrează corect şi contribuie atât de mult la bunul mers al lucrurilor, încât mizeriile pe care le fac uscăturile sunt absorbite cu brio”, sunt câteva dintre gândurile postate pe Facebook.

„În momentul de faţă, lucrurile sunt în ceaţă pentru străini” 

De asemenea, am vorbit şi cu Cosmin Mocanu, fost fotbalist la FC Farul. Acesta lucrează în Anglia de trei ani şi cinci luni, ca şofer. Locuieşte în Birmingham. „În opinia mea, este o greşeală ieşirea din Uniunea Europeană, însă aceasta a fost decizia britanicilor. Pot spune că acum Marea Britanie se împarte în două tabere, deoarece rezultatul a fost foarte strâns. Spre exemplu, prim-ministrul scoţian nu este de acord cu ieşirea, deoarece scoţienii au votat rămânerea. Chiar a spus ceva de un alt referendum. Situaţia este deocamdată surprinzătoare pentru toată lumea. Nu se ştie nimic din ceea ce ne rezervă viitorul.
 
Despre românii care lucrează aici, situaţia este la fel, nimeni nu ştie ce se va întâmpla. Totul este cald, deocamdată, şi nimeni nu poate spune ceva concret. Trecerea timpului va aranja lucrurile într-un fel sau altul. Însă, în mod normal, românii care muncesc legal aici nu ar trebui să întâmpine probleme, având actele în regulă. Fiind plătitori de taxe, ar trebui să fie priviţi ca orice alt cetăţean britanic. Însă, în momentul de faţă, lucrurile sunt în ceaţă pentru străini”, ne-a spus Cosmin Mocanu.

„Mulţi români vor fi afectaţi”

Am discutat şi cu Lucian Bubuleandră, fost fotbalist la FC Farul, aflat actualmente în Anglia. „Implicaţiile sociale ale românilor în UK şi statusul lor vor rămâne la fel. Vă spun sincer că orice angajator îşi doreşte să aibă români în echipa sa, pentru că suntem foarte apreciaţi şi munca depusă este foarte bine recompensată, atât din punct de vedere al banilor, cât şi al respectului acordat printre colegi. În acelaşi timp noi, românii, vom fi văzuţi cu gelozie şi invidie de către englezi, tocmai din cauza felului nostru de a fi în interiorul unei companii: respectuoşi, muncitori şi cu un spirit de echipă foarte dezvoltat, lucruri ce ne-au propulsat mereu în topul preferinţelor angajatorilor. Cât despre implicaţiile economice, aici pot spune că mulţi români vor fi afectaţi. De ce spun asta? În primul rând, în momentul de faţă, absolut orice român, ce poate sau nu vorbi engleză, poate veni la muncă în UK şi poate obţine un salariu foarte decent, din care lejer îşi poate întreţine familia acasă. Acum, odată cu ieşirea din UE, ei vor avea opţiunea de a-şi controla singuri graniţele, sunt foarte sigur că reguli precum diplome în engleză, scrisori de confirmare în vederea unui interviu trimise de angajatori, cazierul va fi verificat. Şi multe altele vor fi impuse odată ce Brexit-ul va lua efect. Despre românii deja existenţi în UK, sunt sigur că le va fi imposibil celor răspunzători cu imigraţia să schimbe ceva în statusul acestora, deci nu vor fi foarte afectaţi de această decizie, greutăţile vor apărea pentru cei ce plănuiesc în viitor accesarea unui mod de viaţă superior şi un job plătit mai bine decât în România”, ne-a spus Lucian Bubuleandră.
 
„Nu mai sunt în Londra, ci la Birmingham, lucrez într-o companie de management care are sub tutelă un număr mare de francize, ale unor hoteluri şi restaurante renunite în tot UK-ul, precum Hilton, Hotel Indigo, Holiday Inn, Crowne Plaza, Intercontinental, iar restaurantele sunt Marco-Pierre White Steakhouse. Fac parte deja de doi ani din echipa lor de finanţe, analizând zilnic activităţile financiare ale companiilor. Am început uşor, de jos şi, pas cu pas, în momentul de faţă sunt Assistant Manager-ul departamentului de finanţe şi această companie de management. Pot spune că totul e ok, Cosmin Rentea e şi el cu mine aici, la fel şi Timur Isleam. Amândoi au reuşit şi ei să promoveze în interiorul business-urilor în care activează, deci prin urmare totul este ok”, ne-a mai declarat fostul fotbalist. Menţionăm că Timur Isleam şi Cosmin Rentea sunt şi ei foşti fotbalişti la Farul.


„O Europă divizată”

Totodată, am vorbit şi cu Cristian B., un român ce lucrează în Londra. Acesta ne-a spus că va fi o Europă divizată. „Şi nimic nu va mai fi cum a fost. Vor fi discriminări. Problema e că Europa îi va întoarce spatele şi va fi un dezastru pentru UK. Vor fi multe de spus”, a menţionat Cristian.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii