Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:21 18 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA cere închisoare cu executare pentru şeful CJC Nicuşor plăteşte, dar nu recunoaşte faptele imputate de procurori (rechizitorii)

ro

01 Oct, 2015 00:00 2714 Marime text
„Cred că sunt nevinovat. Cred că nu aţi văzut în acest dosar ceva legat de corupţie. Încadrarea în această cauză a fost făcută în mod exagerat“, a spus şeful CJC

Final de proces pentru Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, în dosarul în care este acuzat de subfinanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa. În faţa instanţei, Constantinescu a dezvăluit că doreşte să achite, din propriul buzunar, prejudiciul imputat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în prezentul proces, aproape 80.000 de lei, însă acest lucru nu înseamnă că îşi asumă responsabilitatea în ceea ce priveşte faptele de care este acuzat. Mai mult decât atât, şeful CJC a spus că este nevinovat şi că nu a făcut niciodată vreo faptă penală. De partea cealaltă, Nadia Zlate, reprezentant al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, a cerut ca şeful CJC să fie condamnat la închisoare cu executare.
 
Dosarul CMZ a fost instrumentat de Andrei Bodean, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa şi trimis spre soluţionare, iniţial, Tribunalului Bucureşti, în luna aprilie 2014. Aproape de jumătatea lunii august 2014, Tribunalul Bucureşti a declinat competenţa de soluţionare către Tribunalul Constanţa. Dosarul a ajuns pe masa Iuliei Cezara Suciu, care, ieri, după 30 de termene, a pus punct cercetării judecătoreşti, stabilind că se va pronunţa pe data de 14 octombrie.

Judecat alături de fostul producător general al TVR

De menţionat că tot Iulia Cezara Suciu judecă şi un alt dosar în care şeful CJC a fost deferit Justiţiei alături de Cristian Bogdan Zgabercea, fost consilier al preşedintelui CJC şi producător general al TVR, şi de Carmen Florentina Oproiu, director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul CJC. În cauză au mai fost trimişi în judecată Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia, precum şi fundaţiile Fantasio şi Thalia.

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)

„Banii i-am dat din banii mei personali“  


„Cred că sunt nevinovat. Cred că nu aţi văzut în acest dosar ceva legat de corupţie. Încadrarea în această cauză a fost făcută în mod exagerat. Nu s-a făcut o cercetare corectă. Vă spun că sunt nevinovat. (…) Nu am făcut în viaţa mea vreo faptă penală. Vă mai spun că v-aţi antepronunţat. Îmi pare rău că s-a întâmplat aşa. (…) Banii i-am dat din banii mei personali. (…) De ce răspund numai eu? De ce ceilalţi consilieri nu sunt aici? Vă rog să luaţi o hotărâre înţeleaptă“, a mai spus, printre altele, Nicuşor Daniel Constantinescu, în ultimul cuvânt.
 
În ceea ce priveşte intenţia preşedintelui CJC de a achita prejudiciul în această cauză, Marius Mocanu, avocatul lui Nicuşor Constantinescu, a spus că a solicitat Ministerului Apărării un cont în care să depună suma în cauză, însă aceştia nu au dat curs solicitării. În acest context, Nicuşor Constantinescu a pus banii într-un cont special, care este doar la dispoziţia ministerului.
 
Iulia Cezara Suciu se va pronunţa pe data de 14 octombrie. Oricare va fi decizia instanţei, ea va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
În rechizitoriul întocmit, Andrei Bodean arată că, „în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, cu ştiinţă şi în exercitarea atribuţiilor care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în mai multe rânduri, nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile potrivit art. 76 din Legea nr. 446/2006“.
 
„Potrivit acestui articol, «consiliile judeţene/locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sistemele şi serviciile informatice, autoturismele, alte dotări şi materiale, precum şi fondurile necesare desfăşurării activităţii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului.(…)». Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, inculpatul nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, și a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituții. De asemenea, a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pagube acestei instituţii“, se mai arată în rechizitoriu.

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii