Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:56 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cele 39 de persoane trimise în judecată au fost achitate DNA - Gruparea care a „căpuşat" porturile - Banias, Mironescu, Sunai Cadîr Pilcă şi Bogatu pe lista neagră a Anticorupţiei (Document)

ro

03 Apr, 2012 00:00 7687 Marime text

montaj.jpgCazul a fost trimis la Curtea Supremă

Banias Mircea Marius, senator al României, Bogatu Eugen, fost director portuar, Mironescu Laurenţiu, secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Cadîr Sunai, director al Regionalei Vamale Constanţa, Durbac Liviu Adrian, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef al Biroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti. Astfel începe lista „neagră" a DNA în dosarul „Portul", vizând gruparea infracţională ce ar fi „căpuşat" porturile constănţene, în viziunea procurorilor anticorupţie. Dosarul a fost trimis pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

„Bomba" DNA, anunţată de la sfârşitul lunii trecute, a căzut. Iar cu ea au căzut senatori, foşti directori şi secretari generali în ministere cu greutate. Acuzaţiile merg de la iniţiere sau constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă, luare de mită, dare de mită şi până la instigare la abuz în serviciu. Treizeci de persoane vechi, puse sub acuzare de la bun început, au fost deferite ieri instanţei supreme. Treizeci de persoane care se ştiau şi dintre care unele au sperat până în ultimul moment că nu vor ajunge în instanţă. Pentru că aşa îi liniştiseră avocaţii.

„Novicii"

Celor 30 li s-au adăugat nouă nume noi. Conform DNA, cei nouă „novici" într-ale dosarului Portul sunt Abed Ibrahim El Desouki Othman Ayoub, „persoană cu dublă cetăţenie română şi egipteană, intermediar vamal, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat (...) şi dare de mită", Miao Rongsheng, intermediar vamal, Ni Jinping, angajat la SC Hua Nan International SRL, Ni Jinming, Guo Ning, toţi cetăţeni chinezi, cu reşedinţa în România, acuzaţi de dare de mită, Ioniţă Ion Marius, acuzat de complicitate la dare de mită, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, Ioniţă Ionela, acuzată tot de fals în înscrisuri sub semnătură privată, Barbu Andreea-Emilia, manager SC Yamin Intertras SRL Bucureşti, acuzată de iniţiere sau constituire de grup infracţional organizat şi dare de mită, dar şi Drăguţel Cezar-Ştefan, acuzat de cumpărare de influenţă.

„Veteranii"

În rest, acuzaţii sunt aceiaşi, Banias, Bogatu, Mironescu, Sunai Cadîr, Liviu Durbac, Claudiu Constantin Olteanu, Liviu Costel Bratu, Adrian Milea, Valentin Roşculeţ, Horia Dan Tudoran, Adrian Riscu, Ioan Dan Didilescu, Adrian Sorin Pătraşcu, Dragoş-Iulian Tudoran, Valentin Ţiripan, dar şi renumitul Aurelian Cătălin Pilcă. Alături de ei au mai fost deferiţi instanţei Lucian Păun, Ionuţ - Maruis Scrioşteanu, Ahmad El Haj, Bani Mustafa Akram Naser Abdel Rahman, Rouchdi Mohamad, Qing Zhang, Mihai Culea, Sorin Budăi, Mihai Ciobanu, Marin Dodu, Marian Ionuţ Iordănescu, Amer Ali, Laurenţiu Catargiu şi Corneliu Păun. Despre toţi aceştia, procurorii DNA au spus că ar fi constituit un „grup infracţional care controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei regionale vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit".

Acuzaţiile

Totodată, procurorii au arătat că infracţiunile ce intrau în mijloacele de acţiune ale grupului infracţional organizat erau „darea şi luarea de mită, traficul de influenţă, evaziunea fiscală, contrabanda, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, falsul material în înscrisuri oficiale, falsul intelectual, uzul de fals, folosirea de documente falsificate la autoritatea vamală, infracţiuni contra drepturilor de marcă industrială înregistrată". În actul de acuzare, procurorii au vorbit despre „crearea unei reţele de taxare ilicită a containerelor cu mărfuri introduse în ţară prin punctele vamale a permis introducerea în ţară de mărfuri contrafăcute, mărfuri interzise la import, mărfuri ce nu sunt însoţite de avizele sau autorizaţiile necesare, mărfuri de altă natură sau în alte cantităţi decât cele declarate în vamă, falsificarea sistematică a documentelor de achiziţie externă a mărfurilor (în scopul diminuării bazei de taxare vamală a acestora), mărfuri flagrant subevaluate, mărfuri provenind de la societăţi comerciale ori din ţări ce necesită taxarea anti-dumping, fără perceperea acestor taxe". Totodată, s-a arătat că în cadrul reţelei cu un mecanism bine stabilit de colectare şi redistribuire a banilor, erau percepute sume de bani ilicite, inclusiv pentru deblocarea din vamă a mărfurilor introduse licit în România care, în caz contrar, erau amânate de la controlul vamal. Sumele de bani erau cerute cu o frecvenţă zilnică, în cuantum cuprins între 250 USD şi 13.000 USD pentru fiecare transport. Citiţi în ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa întreaga presupusă activitate infracţională a grupului ce ar fi „căpuşat" porturile constănţene, astfel cum au interpretat-o procurorii de la anticorupţie.
Pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în dosar. Toate cele 39 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.  
 
Minuta instanţei poate fi citită integral accesând link-ul
 
Decizie în dosarul „Portul Constanța“
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi alături de celelalte 36 de persoane (MINUTĂ)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Butoi daniel 07 Apr, 2012 09:06 Bai nenea "butoi daniel" cand faci comentarii da-ti numele real fraiere.
  • Nicu 03 Apr, 2012 17:01 apa trece pietrele raman...sa trezit si DNA-ul in anul de gratie 2012 (ce COINCIDENTA?? sunt alegeri) sa faca dosare stufoase cu multe nume...rasunatoare..cum le-au deschis asa le vor inchide urmate de NUP...pe Bogatu l-au mai tinut de 2 ori pe la puscarie si au vazut ca nu scot nimic de la el acum incearca cu altii [pate sunt mai slabi de inger si vorbesc/.. niste dosare fabricate de slugile PDL in disperare de cauza acum cand au ajuns sub 5% doar doar mai recupereaza ceva..si daca e adevarat ce au facut 8 ani de zile?? cine credeti ca ia protejat?? daca faci asa ceva fara protectie politica esti arestat in 24 de ore nu dupa 8 ani..oare M.B. si T.B nu se infruptau si ei ?? Banias cu cine e prieten? cu Mircica..ce surpriza..hai ca e vrajeala pt fraieri..
  • Butoi Daniel 03 Apr, 2012 13:01 In sfarsit.Am trait sa o vedem si p-asta.Ieri l-au arestat pe Sandu Nelu.Mita.Acest vames de lux sta la containere chipurile ,avand in custodie un caine de aproape 10-15 ani.Are o avere de neimaginat in Mangalia.Presupun ca ceilalti distinsi colegi ai acestuia nu dorm linistiti.Ma refer la B Marian,O Dan,DTeodor,DPaul,GPaul,DGeorge,CAurel,IDanut,FGabriel,AOrhan,MEner,BAila,MVerginica,OMihaita,LMarian,DDaniel,DMihai,SZulchefir,VAdrian,GNic,GRadu,POctavian(sef la Sud)-toti slugile lui Eugen si Iulian.Toti acestia sunt vamesi de lux care au primit in acest timp cat au activat numai la containere stimulente(numai ei luau prime 1000-3500 RON lunar de la 1000-10000 USD lunar).Asteptam cu mare placere sa vina DNA-ul si DGA-ul si la acesti vamesi de lux,asa cum s-a intamplat cu HJean,care de frica si-a dat demisia(mana dreapta a lui iulian cand acesta era sef)impreuna cu AVoicu(a stat mult timp numai la SCANNER)precum si BIonut(a stat numai la magazia cu marfuri confiscate).Voi reveni cu alte informatii.
  • ANGELICA 03 Apr, 2012 11:09 Adriana taci ca te bate DUMNEZEU,ESTI IN POSTUL PASTELUI.JENA,macar atat sa ai cand vorbesti."Trafic de influenta" se numeste ceea ce a practicat sotiorul tau.Sincer nu ne dorim puscarie pt nici unul dintre ei,dar confiscarea averilor,DA.Saraci asa cum ne-au saracit ei de ani de zile,si asta sper sa va dea Dumnezeu,este cea mai mare pedeapsa pt voi,condamnarea la munca.Cum te simti la mosia de la EFORIE?bine?
  • Adriana Mironescu 03 Apr, 2012 09:43 Portul nu-i egal cu vama, să știți.... Marele luptator contra corupției, DNA, a trimis dosarul privind corupția din vama Constanța în instanță. Citind comunicatul DNA, ceva sare în ochi. Dacă ai ochi să vezi. Fiecare cu fiecare vorbește sau face nu știu ce legat de proceduri din vamă, de containere, marfă... Un singur paragraf iese din rând. Cel referitor la Laurențiu (scuzați cacofonia). Aici scrie că el, în calitate de președinte de organizație (nu mai era de doi ani) a cerut (a fost întrebat cu ce te pot ajuta) bani (era vin pentru o petrecere de partid) de la o persoana (rudă) ca să câștige alegerile (alegerile au fost anulate) și să pună persoana respectivă director la Port (n-a vorbit cu nimeni despre așa ceva, sunt mărturiile oficialilor). Deci astea sunt acuzațiile. Și mă văd nevoită să repet: care-i legătura cu vama și cu mărfurile și cu banii ca să nu fie taxate marfa?????? Ce caută niște discuții politice într-un dosar cu vamă, marfă, containere.... Ce caută o petrecere de partid pentru niște alegeri în acest dosar????? Și după ce DNA a scăpat (convenabil) în presă frânturi de discuții care te fac vinovat din start, mai scrie în finalul comunicatului că se respectă prezumția de nevinonăție. Domnilor de la DNA ați încălcat orice reguli posibile, ați mințit în ce-l privește pe Laurențiu, ați dat presei ce v-a convenit și acum vorbiți de prezumție de nevinovăție? Nu vă e rușine?