Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:52 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA „zguduie“ cea mai mare unitate sanitară din Dobrogea Conducerea Spitalului Judeţean Constanţa, trimisă în judecată (documente)

ro

05 Nov, 2014 00:00 9759 Marime text

Procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au „zguduit“, ieri, cea mai mare unitate sanitară din Dobrogea! Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Dănuţ Căpăţînă, a fost trimis în judecată, el fiind acuzat de tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie, cu consecinţe deosebit de grave. Pe lângă şeful spitalului, DNA l-a deferit justiţiei şi pe Mihai Corneliu Stănculescu, directorul Serviciului Achiziţii din cadrul unităţii sanitare. Mai departe, lista inculpaţilor este continuată de Renato Cristea Micu, fost director administrativ al spitalului, de Violeta Androne, director financiar-contabil, de Carmela Endora Gherghina, fost consilier juridic, şi închisă de Marioara Furnică, economist în cadrul Serviciului Achiziţii al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă cum ar fi acţionat inculpaţii, averile lor, dar şi, poate cel mai important aspect al cauzei, cine se află în spatele firmelor menţionate de procurori în dosar.
De menţionat că numele Carmelei Endora Gherghina nu se află pentru prima dată în atenţia magistraţilor. În 2012, femeia a fost condamnată la doi ani şi două luni, cu suspendare sub supraveghere, pentru luare de mită.
Revenind la dosarul deschis ieri, conform rechizitoriului, procurorii Serviciului Teritorial al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au reţinut că, „în calitate de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, inculpatul Căpățînă Dănuț, atât în etapa prealabilă demarării procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal, cât şi pe parcursul derulării acestei proceduri, în perioada 20 octombrie - 30 noiembrie 2010, a încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice“.

„A încălcat dispoziţiile legale“

„În calitate de membri ai comisiei de evaluare din cadrul spitalului, în aceleaşi împrejurări, inculpaţii Cristea Micu Renato, Androne Violeta, Stănculescu Mihai Corneliu, Antohi Gheorghe şi Gherghina Carmela Endora au încălcat în mod repetat şi deliberat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care le reveneau în procesul de evaluare a ofertelor. La rândul său, inculpata Furnică Marioara, cu ocazia participării, la data de 20.10.2010, în calitate de membru al comisiei de evaluare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la şedinţa de deschidere a ofertelor, în locul inculpatului Stănculescu Mihai Corneliu, a încălcat dispoziţiile legale în materia achiziţiilor publice şi atribuţiile de serviciu specifice care îi reveneau în procesul de evaluare a ofertelor“, potrivit DNA.

„Inserate date nereale“

Conform procurorilor, la data de 20 octombrie 2010, cu ocazia derulării primei etape a procedurii de atribuire prin dialog competitiv a contractului de concesiune a serviciului de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medical, Cristea, Androne, Antohi, Gherghina şi Furnică, în calitate de preşedinte şi, respectiv, membri ai comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul spitalului, au întocmit şi atestat, prin semnătură, conţinutul procesului-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor din aceeaşi dată. În cuprinsul documentului mai sus precizat, continuă procurorii Anticorupţie, „au fost inserate date nereale din care reieşea faptul că ofertantul SC RMB Inter Med Solutions SRL Bucureşti ar fi depus toate documentele necesare pentru calificarea în etapa următoare a procedurii (inclusiv certificatul constatator emis de O.R.C. privind posibilitatea de a efectua activităţi din codul CAEN 2011, lista principalelor servicii similare prestate în ultimii trei ani şi autorizaţia de funcţionare specifică pentru activitatea de producţie, distribuţie şi monitorizare oxigen medicinal)“. Şi asta deşi „aceste înscrisuri nu existau la dosarul prezentat de către ofertantul mai sus menţionat“, au precizat oficialii DNA.

 RMB Inter Med Solutions SRL, cât pe ce să câştige contractul de 27 milioane de lei în 2010

 Societatea RMB Inter Med Solutions SRL a fost înfiinţată în anul 2009, având sediul social în Bucureşti. Ulterior, în anul 2013, a fost radiată. În acelaşi an, firma a fost înregistrată în judeţul Ilfov, comuna Snagov, satul Tâncăbeşti. Capitalul social al societăţii este de 200 de lei, integral vărsat, fiind compus din 20 de părţi sociale, valoarea uneai fiind de 10 lei. Asociat unic şi administrator al societăţii este Rusu Ioachim Daniel, născut în anul 1975, în Cluj Napoca. Activitatea principală a societăţii se referă la „comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice“. Societatea are punct de lucru în municipiul Constanţa, strada Grănicerului nr. 8, camerele 1, 4, 5, 6. În anul 2013, societatea a declarat o cifră de afaceri de 6.235.410 lei.
 
Pentru SC RMB Inter Med Solutions SRL, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nu este o necunoscută. În septembrie 2012, societatea a contestat documentaţia de atribuire, elaborată de CJC, în cadrul procedurii de atribuire, prin licitaţie deschisă, pe loturi, a contractului de achiziţie publică de furnizare având ca obiect „Achiziţionarea în leasing operaţional de echipamente şi aparatură medicală necesare funcţionării Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică şi a Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa”. La data de 2 octombrie 2012, prin decizia nr. 3470/ C6 /3942, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a anulat procedurii de atribuire.
 
În ceea ce priveşte licitaţiile câştigate de RMB Inter Med Solutions SRL, printre autorităţile contractante se află şi una din judeţul Constanţa. Astfel, potrivit www.licitatiapublica.ro, în anul 2010, societatea a încheiat cu Spitalul Municipal Mangalia „Acordul cadru de furnizare antiseptice şi dezinfectanţi“, în valoare de 1.024.200 lei.

 Ioachim Daniel Rusu şi legăturile sale cu Tănase Amuraş

 În prezent, potrivit datelor furnizate de la Registrul Comerţului, Ioachim Daniel Rusu mai este asociat şi în societăţile Excont Finance & Managing SRL şi Smart Energy Business SRL. În ceea ce priveşte societatea Excont Finance & Managing SRL, acesta a fost înfiinţată în Bucureşti, în anul 2012, şi are sediul social la Avocatul Pricop Radu Petru, conform unui contract de asistentă juridică. Asociaţi în firmă sunt Aurelia Malcoci, cu 55%, şi Ioachim Daniel Rusu, cu 45%. Administratorul societăţii este Aurelia Malcoci. De la Registrul Comerţului aflăm şi că societatea nu a înregistrat nicio activitate financiară.

Ioachim Daniel Rusu a mai fost asociat şi în Smart Energy SRL. Firma a fost înfiinţată în anul 2007, în Constanţa, iar în 2012 a fost mutată în Bucureşti, unde a fost radiată.

RMB Inter Med Solutions SRL este, la rândul său, asociat în Total Romedica SRL din Constanţa. Potrivit Registrului Comerţului, societatea cu sediul pe strada Spătarul Nicolae Milescu nr. 51 (într-un apartament) a fost înfiinţată în anul 2010. Capitalul social subscris este de 200 de lei, integral vărsat, fiind compus din 20 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii firmei Total Romedica SRL sunt: RMB Inter Med Solutions SRL, cu 10 părţi sociale, fiind reprezentată de Rusu Ioachim Daniel, şi Tănase Amuraş, născut în anul în 1968 Constanţa, cu 10 părţi sociale. Cunoscut ca fost consilier al lui Nicuşor Constantinescu, actualul preşedinte suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Tănase Amuraş este şi administratorul Total Romedica SRL. Activitatea principală a societăţii se referă la „activităţi generale de curăţenie a clădirilor“. Trebuie să precizăm că, potrivit Registrului Comerţului, în perioada 2011-2013, Total Romedica SRL nu a înregistrat activitate financiară.

 Microcomputer Service SA, parte vătămată în dosar

 Potrivit datelor Registrului Comerţului, societatea Microcomputer Service SA a fost înfiinţată în anul 1991 şi are sediul social în municipiul Craiova, strada Părului. Capitalul social subscris este de 676.540 lei, integral vărsat, compus din 108.420 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 6,24 lei. Asociaţi ai societăţii sunt Constantin Mândruleanu, născut în anul 1952, în municipiul Dolj, care deţine 105.379 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi este de 97,19% şi alţi 33 de acţionari listă, care deţin împreună 3.041 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 2,8%. Administrator al societăţii este Mândruleanu Constantin. Societatea se ocupă de „fabricarea gazelor industriale“. Mândruleanu Constantin a mai fost asociat şi în Bombyx Mori SRL, Hotel Aeroport SRL, MS Microcomputer Service SRL, Ruconda Com SRL, toate radiate în prezent. Contactaţi telefonic de două ori, reprezentanţii societăţii Microcomputer Service SA au refuzat să dea declaraţii. Potrivit www.licitatiapublica.ro, firma nu a câştigat până în prezent niciun contract de achiziţii publice cu instituţii de stat.

 Ce averi au inculpaţii din dosar


 Din declaraţia de avere a şefului unităţii sanitare, dr. Dănuţ Căpăţînă, completată în anul 2014, aflăm că soţia sa deţine 50% din două terenuri intravilane, de 490 mp şi, respectiv, 2.236,22 mp, situate în comuna Borcea, judeţul Călăraşi. Acestora li se adaugă şi o casă de locuit de 110 mp, situată în aceeaşi localitate. Dr. Dănuţ Căpăţînă mai are o asigurare de viaţă, încheiată în anul 2004, în valoare de 19.800 de lei. În anul fiscal 2013, directorul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa a câştigat suma de 10.404 lei, de la Universitatea „Ovidius“, reprezentând valoarea unei burse de doctorat, 100.006 lei, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, precum şi suma de 3.240 de lei, tot de la instituţia constănţeană de învăţământ superior. Soţia sa a obţinut suma de 25.344 de lei de la SC Performance Profile SRL. La capitolul „Venituri“, este menţionată şi alocaţia de 504 lei a copilului minor. Din declaraţia de interese, aflăm că Dănuţ Căpăţînă este acţionar cu câte 50% la două societăţi: Performance Profile SRL şi Smart Resources SRL.
 
Directorul financiar-contabil Violeta Andone a trecut în declaraţia de avere un teren agricol de 14.056 mp şi unul intravilan de 667 mp, ambele situate în Constanţa. Mai deţine, totodată, împreună cu soţul, un apartament de 51,34 mp şi o casă de 372 mp, ambele situate în Constanţa. Directorul financiar contabil mai are şi două automobile: unul marca Dacia Duster, fabricat în anul 2010, şi un Korando SsangYong, fabricat în 2013. În anul fiscal trecut, Violeta Andone a obţinut 32.000 de lei din vânzarea unui autoturism, 81.341 de lei de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi 59.360 de lei din servicii de contabilitate. La rândul său, soţul Violetei Andone a obţinut sumele de 12.888 de lei şi de 24.240 de lei.
 


Mihai Corneliu Stănculescu, şef Serviciu Achiziţii, a trecut în declaraţia de avere 50% dintr-un apartament de 48 mp, situat în Constanţa, dar şi un autoturism Volkswagen Passat, fabricat în anul 2008. În anul 2013, acesta a câştigat suma de 29.228 lei de la unitatea sanitară, iar soţia sa suma de 25.500 de lei de la Liceul Teoretic Lucian Blaga şi suma de 7.500 de lei de la Asociaţia de Proprietari.
 
Din declaraţia de avere a fostului director administrativ al unităţii sanitare Micu Renato Cristea, completată în anul 2009, aflăm că acesta avea un teren agricol de 3,5 hectare în Agigea şi un teren intravilan de 895 mp în judeţul Neamţ. La acestea se adaugă un apartament de 73,9 mp în Bucureşti, trei case de locuit în Techirghiol, Constanţa şi comuna Ciobanu, precum şi o casă de vacanţă şi un spaţiu comercial în Techirghiol. Micu Renato Cristea declara, în anul 2009, că deţine un automobil Mercedes, din 1993. Cât priveşte afacerile, Micu Renato Cristea este asociat în societatea AGRO DEC SRL. Înfiinţată în anul 1995, societatea are sediul în oraşul Techirghiol, strada Eroilor. Capitalul social subscris al societăţii este de 300 de lei, integral vărsat, compus din 30 de părţi sociale, valoare uneia fiind de 10 lei. Asociaţi şi administratori ai societăţii sunt Deaconescu Vasile Gabriel, născut în anul 1968, în municipiul Fălticeni, judeţul Suceava, care deţine 5 părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 16,6667%, şi Cristea Micu Renato, născut în anul 1961, în oraşul Corabia, judeţul Olt, care deţine 25 de părţi sociale, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 83,3333%. Societatea se ocupă de „producţia de caroserii pentru autovehicule, fabricarea de remorci şi semiremorci“. Menţionăm că ceilalţi inculpaţi în dosar nu şi-au făcut publice declaraţiile de avere, ei neocupând funcţii de conducere în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa.
 
 Dănuţ Căpăţînă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa a precizat că este vorba despre o licitaţie organizată de unitatea sanitară, în anul 2011, pentru furnizare gaze medicinale. „La acea licitaţie au fost două firme, iar una dintre ele a contestat licitaţia. Până la urmă, contractul nu a fost atribuit nimănui“, a declarat Dănuţ Căpăţînă.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cetatean 05 Nov, 2014 14:33 Nu inteleg de ce un personaj din aceasta gasca inca mai lucra in sistem dupa ce fusese condamnat cu suspendare intrun dosar !!! In ce tara traim fratilor ???? La apital te duci cu medicamente de acasa si ei fura !!!!
  • un constantean 05 Nov, 2014 08:51 Spitalul se scalda in mizerie si ei fura. Sa li se confiste averile si banii sa fie investiti pentru modernizarea spitalului, iar ei trecuti la munca de jos, tot in folosul spitalului. JOS PONTA!