Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:20 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cele 39 de persoane trimise în judecată au fost achitate Doi veterani şi un novice pentru vameşii constănţeni - Mătuşa lui Năstase şi completul lui Banias

ro

11 Apr, 2012 02:31 3827 Marime text
deschidere-complet.jpgPrintre judecătorii care vor analiza dosarul lui Laurenţiu Mironescu se numără şi unul dintre cei care au avut în atenţie, la un moment dat, cazul senatorului Cătălin Voicu

Mediatizat, controversat şi blamat, dosarul Portul, în care senatorul Mircea Banias, alături de fostul secretar general al Internelor, Laurenţiu Mironescu, dar şi de conducerea vămilor constănţene sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, stârneşte pasiuni. Iar pentru că pasiunile sunt mari de ambele părţi, atât în barca acuzaţilor, cât şi în cea a acuzării, ZIUA de Constanţa vă prezintă componenţa completului pe masa căruia a ajuns dosarul, averile şi interesele judecătorilor chemaţi să analizeze componenţa, structura şi atributele grupului infracţional pe care Anticorupţia l-ar fi identificat în porturile constănţene. De menţionat că, din cei trei judecători care compun completul, doi au mai avut dosarul Portul în mâini, în timp ce un al treilea este „novice", fiind recent promovat la Curtea Supremă. Un alt aspect interesant este faptul că unul dintre judecători a făcut parte şi din completul care l-a achitat pe fostul premier Adrian Năstase în dosarul „Mătuşa Tamara".

complet_Catalin_Voicu_1.jpgCompletul care va decide destinul vămilor constănţene este prezidat de magistratul Rodica Cosma şi format din judecătoarele Alina Ilie şi Angela Dragne. Foarte interesant, se pare că un singur judecător din cei trei este la primul contact cu dosarul Portul, actualul preşedinte de complet aflându-se printre magistraţii care, la începutul scandalului, au hotărât arestarea preventivă a suspecţilor, considerându-i pericol public. La momentul respectiv, printre cei pentru care Rodica Cosma a hotărât arestul se afla şi fostul secretar general al Internelor, Laurenţiu Mironescu. La rândul său, magistratul Angela Dragne s-a aflat printre judecătorii care, în luna septembrie, a decis de asemenea menţinerea în arest a suspecţilor. Totodată, acelaşi magistrat a făcut parte şi din completul care a analizat celebrul caz „mătuşa Tamara", în care fostul premier Adrian Năstase a fost judecat pentru fapte de corupţie. Năstase a fost achitat în acel dosar. De menţionat că Alina Dragne a avut în atenţie şi cazul senatorului PSD Cătălin Voicu, la rândul său acuzat de fapte de corupţie. Singurul judecător din complet „novice" în dosarul Portul este magistratul Alina Ilie, de altfel judecător relativ nou promovat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în luna decembrie a anului trecut.

Preşedintele completului

În ceea ce o priveşte pe judecătoarea Rodica Cosma, preşedinte al completului de judecată ce va analiza dacă senatorul Mircea Banias, alături de ceilalţi suspecţi deferiţi instanţei sunt sau nu vinovaţi de acuzaţiile aduse de DNA, aşa cum arătam în ediţiile anterioare, aceasta are un teren intravilan de 799,2 mp într-o comună braşoveană, cumpărat în 2004 împreună cu soţul, şi un apartament şi o casă de locuit, de 75 şi respectiv 102 mp, ambele în Braşov, achiziţionate în 1998 şi 2004, tot împreună cu soţul său, Marius. Familia Cosma deţine şi două autoturisme, un Citroen C4 fabricat în 2007 şi un VW Scirocco din 2009, în timp ce datoriile către bănci se ridică la 48.000 de euro şi 46.000 de lei. În calitate de judecător al Curţii Supreme a României, magistratul a realizat un venit de 151.271 de lei, iar soţul său a contribuit cu 127.301 lei la bugetul familiei, fiind judecător la Curtea de Apel Braşov. Totodată, din activitatea didactică, soţul său a mai obţinut un total de 9.078 de lei, iar preşedintele completului pentru dosarul Portul a mai încasat 890 de lei de la Şcoala Naţională de Grefieri. Magistratul care va analiza corupţia din porturile constănţene are 1.000 de acţiuni la SIF Muntenia, în valoare de 100 de lei.

Arestul pentru Voicu

La rândul ei, judecătoarea Angela Dragne, căreia i-au intrat în atenţie cazuri grele de corupţie, precum cel al fostului premier Năstase şi al senatorului Cătălin Voicu, are un apartament în Bucureşti de 59,75 mp împreună cu anexele, bunul fiind dobândit în 2007, printr-un credit ipotecar, dar şi un autoturism Ford Focus fabricat în 2008. Magistratul mai are puşi deoparte circa 21.000 de euro, fiind vorba despre mai multe depozite deschise în anii 2007 - 2011. În mai 2011, judecătoarea a primit înapoi suma de 10.000 de euro, pe care o împrumutase unei persoane, datoriile sale ridicându-se la 67.765,92 de euro şi 6.120 de lei. De la Curtea Supremă magistratul a încasat 144.160 de lei, iar alţi 4.659 de lei au fost diferenţele salariale încasate de la Curtea de Apel Bucureşti. Aşa cum am precizat anterior, judecătoarea, care face parte din Asociaţia Magistraţilor din România, şi-a legat numele inclusiv de cazul senatorului Cătălin Voicu, Angela Dragne aflându-se printre puţinii judecători care ar fi dorit menţinerea în arest a politicianului. În cele din urmă, completul din care a făcut parte şi magistratul, a decis totuşi - cu majoritate de voturi - eliberarea politicianului.

Novicele

Nu în ultimul rând, judecătoarea Alina Ilie a fost relativ recent promovată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, anume în decembrie 2011. Judecătoarea are un apartament în Bucureşti, luat în 2002 în rate şi un Volkswagen fabricat în 2002. În bancă, proaspătul magistrat de la Curtea Supremă are 29.973 de lei şi circa 38.000 de euro. De la părinţi, magistratul a primit un cadou în sumă de 5.000 de euro, în timp ce veniturile sale salariale au fost de 109.931 de lei, iar ale soţului de 22.422 de lei. Nu în ultimul rând, magistratul deţine 163 de acţiuni la BAD Rulmenţi Braşov, în valoare de 97,5 lei. Revenind la cazul de corupţie din porturile constănţene, prima înfăţişare în dosar este programată să se desfăşoare pe data de 25 iunie.

UPDATE – 07.04.2016
 
Pe data de 22 martie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunțat în dosar. Toate cele 39 de persoane trimise în judecată de procurorii DNA au fost achitate. Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată.  
 
Minuta instanţei poate fi citită integral accesând link-ul
 

Decizie în dosarul „Portul Constanța“
Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu, achitaţi alături de celelalte 36 de persoane (MINUTĂ)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii