Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:30 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar la DNA Constanța! Lucrările de înnisipare din zona Mamaia, în pericol! Oficial de la Apele Române

ro

20 Feb, 2021 00:00 7308 Marime text
  • Potrivit surselor ZIUA de Constanța, situația privind blocarea temporară a acestui mega proiect a ajuns chiar și în atenția Guvernului României.
  • În paralel, procurorii Direcției Naționale Anticorupție Constanța continuă cercetările specifice în dosar.
  • Accesul navei care extrăgea nisip în zona Mamaia a fost interzis
  • Administrația Națională „Apele Române“ a anunțat vineri, 19 februarie 2021, că „există riscul ca cel mai mare proiect de infrastuctură derulat de România pe litoralul românesc să fie stopat“.

Proiectul de lărgire a plajelor pe sectorul Mamaia-Năvodari, care face parte din proiectul „Reducerea Eroziunii Costiere Faza II“, în valoare totală de peste 800 de milioane de euro - finanțare europeană, s-a oprit pentru moment! Și asta după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție a deschis un dosar penal in rem pentru a verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, după cum informează info-sud-est.ro, intervenția procurorilor Anticorupție având loc după ce mai multe monede antice ar fi fost găsite în nisipul proaspăt excavat din largul mării, conform sursei mai sus citate.
 
Ieri, 19 februarie 2021, în jurul orei 15.00, Administrația Națională „Apele Române“ a anunțat „lucrările de înnisipare din zona Mamaia sunt îngreunate“ și că „într-un interval de timp scurt, există riscul ca cel mai mare proiect de infrastuctură derulat de România pe litoralul românesc să fie stopat“.
 
Termenul de finalizare a lucrărilor poate fi amânat.
 
„În aceste condiții, termenul de finalizare a lucrărilor de înnisipare pentru stațiunea Mamaia poate fi amânat. Acest lucru ar atrage costuri suplimentare și sancțiuni din partea UE. În plus, cei 129 de operatori de plajă pot fi și ei afectați. În urmă cu două zile, accesul navei care extrăgea nisip în zona Mamaia a fost interzis. Interdicția a fost transmisă prin sistemul radio-naval de către Căpitania Zonală Constanța. Zona restricționată se suprapune peste perimetrele de exploatare din cadrul proiectului Reducerea Eroziunii Costiere faza II (2014-2020) – Lot 2 – Mamaia. Lucrările derulate au ajuns la jumătate, sectorul Mamaia-Năvodari fiind înnisipat pe o lungime de peste 3.000 de metri liniari“, se mai arată în informarea Apelor Române.
 

Ce spune Cosmin Dumitrache, directorul ANR

 
Tot ieri, însă înainte de comunicatul Administrației Naționale „Apele Române“, Cosmin Dumitrache, directorul Autorității Navale Române, a declarat pentru ZIUA de Constanța că, la acest moment, lucrările de înnisipare sunt oprite. „Nu vă pot spune decât că lucrările sunt sistate la momentul de față, până la primirea de noi informații care să permită reluarea acestora, s-a transmis avizul de sistare către navigatori”, a precizat directorul ANR.
 
Potrivit surselor ZIUA de Constanța, situația privind blocarea temporară a acestui mega proiect a ajuns chiar și în atenția Guvernului României. În paralel, procurorii Direcției Naționale Anticorupție continuă cercetările specifice în dosar.
 

Lucrările trebuie să se finalizeze în aprilie

 
Pe data de 03 februarie 2021, Apele Române Dobrogea Litoral anunța în mediul online că s-a înnisipat o lungime de peste 3.000 de metri liniari și că lucrările trebuie să se finalizeze în aprilie, astfel încât, sezonul să poată debuta în condiții normale.
 

Conform specialiștilor, proiectul, de infrastructură mare, în valoare de peste 800 de milioane de euro - finanțare europeană, se desfășoară pe litoralul Mării Negre și al cărui beneficiar este statul român prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.
 
Potrivit datelor postate în mediul online de Apele Române Dobrogea – Litoral, proiectul este unul prin care se încearcă diminuarea efectelor eroziunii costiere prin lărgirea plajelor și construcția lucrărilor hidrotehnice (digurilor). 
 
De asemenea, Stațiunea Mamaia Nord face obiectul contractului de proiectare și execuție lucrări pentru „Protecția și reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia“ din cadrul proiectului „Reducerea Eroziunii Costiere, Faza II (2014-2020) desfășurat de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.
 
Mai trebuie precizat ca proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Axa Prioritară 5 – Promovarea adaptării la schimbările climatice, prevenirea și gestionarea riscurilor, Obiectiv specific 5.1 Reducerea efectelor și a pagubelor asupra populației cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundații și eroziune costieră.
 
Citește și

 
Lucrările pentru lărgirea plajei Trei Papuci continuă

Lucrările de lărgire a plajelor din stațiunea Mamaia continuă și în perioada sărbătorilor
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii