Dosare penale şi ruinarea clădirilor de patrimoniu Constanţa, un subiect ruşinos în presa internaţională
Dosare penale şi ruinarea clădirilor de patrimoniu: Constanţa, un subiect ruşinos în presa internaţională
27 Sep, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
3692
Marime text
Municipiul Constanţa atrage atenţia, în ultimul timp, nu doar presei naţionale, ci şi celei internaţionale. Oraşul-port ajunge însă în atenţia jurnaliştilor străini nu datorită vreunor evenimente culturale şi artistice de anvergură şi nici graţie litoralului său, ci din cauza unor aspecte deloc plăcute: excentricele costumări ale primarului Radu Mazăre în diverse personaje istorice controversate, ruinarea Cazinoului, aşa-numita „grădiniţă a groazei“ şi scandalul iscat în sistemul sanitar românesc din cauza unei asistente despre care s-a spus că ar fi lăsat un om să moară pe faleza din Mamaia.
Acelaşi ziar francez a adus în atenţia cititorilor şi povestea Cazinoului din Constanţa, lăsat, la ora actuală, să se ruineze. Amintim că nici autorităţile locale, dar nici cele centrale nu au demonstrat că vor cu adevărat să salveze această clădire în stil Art Nouveau ce figurează pe lista monumentelor de interes naţional şi care este, de fapt, clădirea-simbol a Constanţei.
Publicaţia britanică menţionează că femeia paramedic care le-ar fi spus martorilor şocaţi că o doare undeva dacă pacientul trăieşte sau moare a fost suspendată din funcţie.
Iată aşadar că presa internaţională este interesată de Constanţa. Din păcate însă, în atenţia presei străine Constanţa intră doar din cauza derapajelor de la lege, a carnavalului măzărist, a lucrurilor care deviază de la bunul simţ. Grotescul, lipsa de umanitate şi dosarele penale fac din Constanţa un subiect ofertant pentru jurnaliştii de peste hotare.
„Indiferenţa criminală a autorităţilor locale“
În toamna anului trecut, Constanţa a intrat sub lupa jurnaliştilor străini pentru Sinagoga din centrul istoric al urbei. Mai exact, publicaţia „Jewish Heritage Europe“ titra, în octombrie 2013: „Fate of ruined synagogue in Constanta, Romania, in balance”. „Jewish Heritage Europe“ cita publicaţia constănţeană „Info Sud-Est“, care semnala faptul că „oraşul Constanţa nu-şi doreşte niciun fel de mărturie a trecerii evreilor prin istoria sa“. Articolul intitulat „Sinagoga din Constanţa - poveste despre întunericul urii şi al indiferenţei“, semnat de Florin Anghel şi Cristian Andrei Leonte, atrăgea atenţia asupra profundei stări de degradare a lăcaşului de cult: „Ca să ajungi la ruinele Sinagogii din Constanţa, de pe strada C. A. Rosetti nr. 2, trebuie să parcurgi cu atenţie, din orice direcţie ai veni, trotuare sparte, clădiri prăbuşite, din care au mai rămas doar faţade hâde, bande de câini gălăgioşi şi, adesea, grupuri de oameni netulburaţi de problemele zilnice, în aşteptarea locului norocos din campusul social «Henri Coand㻓, nota „Info Sud-Est“ despre sinagoga ridicată în 1911, după planurile lui Adolf Linz. În opinia autorilor articolului, de vină pentru ruinarea sinagogii ar fi „indiferenţa criminală a autorităţilor locale“ şi „nesimţirea scandaloasă a forurilor culturale şi civice ale oraşului“.Teodosie, Mazăre, şeful CJC şi „băiatul performant“
Şi în vara acestui an, Constanţa a atras atenţia presei străine, fiind vorba, de data aceasta, despre „Courrier International“. Presa franceză a acordat Constanţei un spaţiu amplu, comentând pe marginea vieţii social-politice a urbei tomitane. Sub titlul „Constantza, une cité balnéaire à la dérive“ („Constanţa, un obiectiv balnear în derivă“), publicaţia franceză vorbea despre „un primar deghizat în Hitler, fete goale la seratele organizate de municipalitate, scandaluri de corupţie“. Cotidianul francez cita o serie de articole apărute în ziarul ZIUA de Constanţa, atât în ediţia print, cât şi în cea online. Astfel, jurnalistei Iulia Badea-Gueritee îi atrăsese atenţia, printre altele, materialul intitulat „Teodosie, Mazăre, şeful CJC şi «băiatul performant». Constanţa-i «fruncea». Vedete autohtone certate cu Justiţia“, în care se făcea referire la personalităţi constănţene din politică, administraţie, învăţământ şi din zona cultelor ce demonstraseră întregii ţări, prin relaţia pe care o au cu Justiţia, că municipiul Constanţa e... inedit. „Fie că este vorba despre administraţie publică locală şi funcţii-cheie în ministere, fie că vorbim despre Arhiepiscopie, instituţii de cultură şi unităţi de învăţământ, Constanţa a arătat întregii ţări că, în ceea ce priveşte oamenii care au probleme cu Justiţia, ea este... „fruncea“. Din Constanţa este preşedintele de consiliu judeţean pentru care procurorii DNA au cerut extrădarea, de aici este primul înalt ierarh ortodox din istoria BOR cercetat penal, şi tot de aici este şi fostul rector al Universităţii «Ovidius», cel care şi-a pierdut funcţia chiar în timpul mandatului, fiind judecat pentru luare de mită şi folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii“, nota ZIUA de Constanţa, în ediţia din 15 iulie 2014.Acelaşi ziar francez a adus în atenţia cititorilor şi povestea Cazinoului din Constanţa, lăsat, la ora actuală, să se ruineze. Amintim că nici autorităţile locale, dar nici cele centrale nu au demonstrat că vor cu adevărat să salveze această clădire în stil Art Nouveau ce figurează pe lista monumentelor de interes naţional şi care este, de fapt, clădirea-simbol a Constanţei.
Educaţie cu... bătaie
Scandalul iscat la Centrul Educaţional „Micul Regat“ din Constanţa a ţinut, timp de câteva zile, prima pagină a ziarelor locale şi centrale şi, de asemenea, a deschis jurnalele de ştiri la ore de maximă audienţă. Părinţii copiilor de la „Micul Regat“ susţin că cei mici primeau, înainte de culcare, vin, iar după ce se trezeau, cafea. Mai mult, copiii ar fi fost bruscaţi şi loviţi, ca să adoarmă. Imaginile şocante apărute la momentul respectiv au fost preluate de jurnaliştii din Italia, Germania şi Spania, care au comentat pe marginea subiectului, criticând în termeni extrem de duri tratamentul la care erau supuşi copiii.Urbea tomitană, subiect într-un tabloid britanic
Cu titlul „Paramedic said she «couldn’t give a f***» if fatally-injured patient lived or died“ („Paramedicul a spus că îl doare în *** dacă pacientul trăieşte sau a murit“), tabloidul britanic „Daily Mirror“ a redat scandalul iscat în sistemul sanitar românesc din cauza atitudinii unei asistente care ar fi lăsat un om să moară pe faleza din Mamaia.Publicaţia britanică menţionează că femeia paramedic care le-ar fi spus martorilor şocaţi că o doare undeva dacă pacientul trăieşte sau moare a fost suspendată din funcţie.
Iată aşadar că presa internaţională este interesată de Constanţa. Din păcate însă, în atenţia presei străine Constanţa intră doar din cauza derapajelor de la lege, a carnavalului măzărist, a lucrurilor care deviază de la bunul simţ. Grotescul, lipsa de umanitate şi dosarele penale fac din Constanţa un subiect ofertant pentru jurnaliştii de peste hotare.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii