Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:48 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Drama bătrânilor singuri din Constanța Monica Poptile, directorul Asistenței Sociale din Primărie, afirmă senină că „sunt prea mulți, nu avem cum să îi supraveghem pe toți”!

ro

03 Feb, 2023 00:00 3624 Marime text
  • Cazul octogenarei care a sunat la 112, pentru a reclama că este singură și moare de frig în casă redeschide o problemă mai veche pe care conducătorul administrației locale, primarul Vergil Chițac se face că n-o vede! - incompetența crasă de care dă dovadă directorul DGAS Constanța, Monica Poptile și lipsa de proceduri și empatie a subordonaților acestora, asistenții sociali

  • Dacă în cazul bătrânei, directorul Asistenței Sociale din Primăriei se contrazice în declarații, întrebată fiind câte astfel de persoane mai sunt în atenția asistenților sociali, directoarea spune că nu are o statistică

  • La insistențele presei, Monica Poptile a îngăimat că sunt 15.000, din ultimele verificări

  • În ultima ședință a Consiliului Local Municipal a fost aprobat un proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului social “Compartiment pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice”

  • La ședința Comisiilor de Specialitate, directorul DGAS a venit la fel de nepregătită și nu a putut să spună clar câte cazuri va deservi acest Compartiment care va avea în componență un asistent social și cinci îngrijitori la domiciliu.

  • În realitate, singura rațiunea pentru care DGAS a promovat acest proiect în Consiliul Local are legătură cu acreditarea pe cinci ani luată de Direcție și care ar fi putut fi pierdută dacă acest compartiment nu ar fi fost înființat, chiar și pe hârtie

 
Cazul octogenarei care a sunat la 112, pentru a reclama că este singură și moare de frig în casă redeschide o problemă mai veche pe care conducătorul administrației locale, primarul Vergil Chițac se face că n-o vede! - incompetența crasă de care dă dovadă directorul DGAS Constanța, Monica Poptile și lipsa de proceduri și empatie a subordonaților acestora, asistenții sociali.




Dacă în cazul bătrânei de care făceam vorbire, Poptile se contrazice în declarații, ba că era, ba că nu era în monitorizarea DGAS, întrebată fiind câte astfel de persoane mai sunt în atenția asistenților sociali, directorul DGAS Constanța spune că nu are o statistică.


Monica Poptile, director general DGAS Constanța

„Sunt mulți bătrâni singuri, nu avem cum să îi supraveghem pe toți. Sunt 15.000, din ultimele verificări”, a îngăimat totuși aceasta.
În ultima ședință a Consiliului Local Municipal a fost aprobat un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HCL nr. 99/2020 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a serviciului social “Compartiment pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice”.

La ședința Comisiilor de Specialitate, directorul DGAS a venit la fel de nepregătită și nu a putut să spună clar câte cazuri va deservi acest Compartiment care va avea în componență un asistent social și cinci îngrijitori la domiciliu.

În expunerea de motive, Monica Poptile a făcut probabil un reseach de pe google, de unde a scos niște date care aparțin unui ONG care acordă îngrijiri la domiciu, dar care nu au nicio relevanță din perspectiva unui serviciu oferit de o Primărie, vezi secțiunea „documente”.


În realitate, singura rațiunea pentru care DGAS a promovat acest proiect în Consiliul Local are legătură cu acreditarea pe cinci ani luată de Direcție și care ar fi putut fi pierdută dacă acest compartiment nu ar fi fost înființat, chiar și pe hârtie.

De altfel, așa cum cotidianul ZIUA de Constanța a semnalat deja, anul trecut, DGAS a suspendat un proiect pe fonduri europene prin care vârstnicii constănțeni puteau beneficia de îngrijire la domiciliu.

Durata proiectului era de 24 luni și trebuia să se deruleze în perioada de implementare 15.10.2020 – 12.10.2022.

Acordarea de servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din municipiul Constanța derulat de Primăria Constanța prin Direcția Generală de Asistență Socială a fost suspendat începând cu 01.09.2022.


Valoarea totală eligibilă a proiectului era de 2.783.928,41 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European de 2.366.339,15 lei.

În această situație s-a ajuns din cauza incapacității Direcției de Asistență Socială Constanța de a lucra pe fonduri europene.
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:
 
UPDATE Conducerea DGAS explică eșecul! Proiect pe fonduri europene „ratat" de Primăria Constanța. Vârstnicii constănțeni nu mai pot beneficia de îngrijire la domiciliu

Ce s-a întâmplat cu bătrâna din Constanţa care a sunat la 112 şi a cerut ajutor pentru că altfel moare de frig în casă (VIDEO)

 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii