Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:10 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După două NUP-uri Radu Mazăre, urmărit penal de Andrei Bodean, procurorul lui Nicuşor (galerie foto)

ro

06 Feb, 2014 00:00 5596 Marime text
Jurnaliştii au fost anunţaţi de vizita lui Mazăre la DNA chiar de angajaţii Primăriei Constanţa
 
La mai puţin de o lună de când Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat începerea urmăririi penale faţă de Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, ieri, şi Radu Mazăre, edilul municipiului Constanţa, a ajuns în faţa procurorilor. În jurul prânzului, primarul Mazăre a aflat, oficial, că este suspectat de „abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi de două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice”. Procurorul DNA Constanţa care instrumentează dosarul lui Mazăre este Andrei Bodean, acelaşi magistrat care se ocupă şi de cauza în care Nicuşor Daniel Constantinescu este acuzat de şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave. Tot Andrei Bodean este procurorul care a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Mazăre în două cauze separate, una dintre ele fiind intens mediatizată.
În altă ordine de idei, precizăm că, în 2008, Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA, alături de alte câteva zeci de persoane, în legătură cu presupusa restituire şi atribuire „nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză”. În această cauză, procurorii Anticorupţie spun că „a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa)”.
Andrei Bodean, actual procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa, este fost procuror criminalist al Parchetului Tribunalului Constanţa. Decretul prin intermediul căruia a fost numit procuror (la Parchetul Judecătoriei Constanţa) a fost semnat la data de 8 februarie 2010. Pe data de 14 mai 2012, Andrei Bodean a promovat de la Parchetul Judecătoriei Constanţa la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. În data de 9 mai 2013, Andrei Bodean a fost admis la interviul pentru numirea în funcţia de procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.

Revenind la cele două NUP-uri acordate primarului Radu Mazăre, primul a fost dat de Bodean, pe când lucra în Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în celebrul dosar „Zvastica”, în care procurorii au făcut cercetări cu privire la presupusul port de însemne naziste în public de către edil. NUP-ul dat de Bodean a încheiat traseul pe care dosarul Zvastica l-a avut între parchetele constănţene. Cel de-al doilea NUP dat de Andrei Bodean edilului Mazăre a fost într-o cauză în care FIN.CO.GE.RO S.p.A Catania - Italia, sucursala România, a solicitat, potrivit documentelor de care dispunem, „tragerea la răspundere penală a lui Mazăre Radu Ştefan sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (...), abuz în serviciu contra intereselor publice (...), fals intelectual (...) şi uz de fals (...)”. La finele cercetărilor specifice, Andrei Bodean a dispus neînceperea urmăririi penală faţă de Mazăre sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual şi uz de fals, „deoarece faptele nu există”. Mai mult decât atât, procurorul DNA a mai dispus neînceperea urmăririi penale faţă de mai multe persoane, printre care se afla şi primarul Constanţei, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice, „deoarece faptele nu sunt prevăzute de legea penală”. Revenind la dosarul de ieri, pe lângă Mazăre, mai sunt cercetaţi şi Ion Marica şi Ramona Daniela Dospinescu, „la momentul săvârşirii faptelor funcţionari în cadrul Primăriei municipiului Constanţa şi membri în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001, în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor; abuz în serviciu contra intereselor publice”.
În aceeaşi cauză, mai este cercetat şi Constantin Racu, „avocat în cadrul Baroului Constanţa, la momentul săvârşirii faptelor funcţionar în cadrul Primăriei municipiului Constanţa şi membru în Comisia de Aplicare a Legii nr.10/2001, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice”.
 
Despăgubiri şi cheltuieli de judecată
 
„În perioada 17 martie 2009 - 20 ianuarie 2014, suspectul Mazăre Radu Ştefan nu şi-a îndeplinit obligaţia care decurgea din funcţia de primar al municipiului Constanţa privind predarea a două terenuri către proprietarul lor, pe care acesta le cumpărase de la Consiliul Local Constanţa. Această omisiune a avut ca urmare plata, către persoana respectivă, a sumei de 162.687,82 lei, de la bugetul local al municipiului Constanţa cu titlul de despăgubiri, cheltuieli de judecată, onorariu avocat şi cheltuieli de executare, precum şi un avantaj patrimonial unei alte persoane care foloseşte, în prezent, cele două terenuri. Concret, la data de 31 iulie 2009, suspectul Mazăre Radu Ştefan, în exercitarea atribuţiilor de serviciu legate de aplicarea Legii nr. 10/2001 care decurgeau din funcţia de primar al municipiului Constanţa, a emis o dispoziţie prin care două persoane vătămate au fost expropriate în fapt şi private în mod ilegal de un bun pe care îl deţineau, suferind astfel o vătămare a intereselor legitime, respectiv o atingere adusă dreptului lor de proprietate, precum şi un prejudiciu patrimonial. Totodată, prin acest act s-a obţinut un avantaj patrimonial necuvenit bugetului municipiului Constanţa, constând în contravaloarea bunului de care au fost private părţile vătămate”, potrivit DNA.
 
Obligaţi de Tribunal
 

„La data de 25 ianuarie 2011”, continuă organele de anchetă, „printr-o sentinţă civilă, Tribunalul Constanţa i-a obligat pe primarul municipiului Constanţa, Consiliul Local Constanţa şi municipiul Constanţa prin primar să înainteze propunerea de acordare a despăgubirilor către un reclamant, pentru un teren cu suprafaţa de 293,20 m.p.” „Printr-o dispoziţie emisă la 28 noiembrie 2011, suspectul Mazăre Radu Ştefan a dispus acordarea de măsuri reparatorii în echivalent acestei persoane, pentru un teren cu suprafaţă de 50 m.p.(ce făcea parte din suprafaţa de 293,20 m.p.), imposibil de restituit în natură. Aceste măsuri reparatorii au constat într-o suprafaţă de teren de 600 m.p., situat în municipiul Constanţa, cartierul Palazu Mare, în valoare de 30.000 de euro, producându-se astfel un prejudiciu patrimonial municipiului Constanţa (...) Dispoziţiile din datele de 31 iulie 2009 şi 28 noiembrie 2011 au fost emise ca urmare a referatelor întocmite de suspecţii Racu Constantin, Dospinescu Ramona Daniela, Marica Ion”, au conchis procurorii DNA. De menţionat că în cauză se mai efectuează urmărirea penală faţă de încă o persoană, funcţionar în cadrul Primăriei municipiului Constanţa la data faptelor imputate de procurori, căreia, până în acest moment, nu i-au fost prezentate acuzaţiile.
 
„Sistem opresiv”
 
La intrarea în sediul DNA, conform Neptun TV, Mazăre a declarat: „Sistemul opresiv în România e mai rău decât acum 24 de ani, pe vremea lui Ceauşescu. E vorba despre un doctor care a fost moştenitorul bunicii sale şi avea 300 mp şi i-am dat în compensare. E un medic dermatolog din Constanţa. Şi mai e un nene care a avut tot aşa 100 mp şi i-am dat 60 mp, restul la Fondul Proprietatea. Cam asta ştiu eu. A început urmărirea penală, este acelaşi procuror care l-a ridicat pe domnul Constantinescu. Este autosesizare, nimeni nu a depus plângere”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tepes 12 Feb, 2014 18:34 andrei, ne mandrim ca vrei sa salvezi orasul
  • CETATEANUL 06 Feb, 2014 19:13 suma de 162.687,82 lei, de la bugetul local al municipiului Constanţa cu titlul de despăgubiri, cheltuieli de judecată, onorariu avocat şi cheltuieli de executare-pagubiti sunt cetatenii Constantei, deoarece bugetul primariei este format din banii contribuabililor. suma trebuia achitata din banii proprii ai celor vinovati. - „Sistem opresiv”- sistem infiintat de PDSR, premier NASTASE, denumire initiala PNA (PARCHETUL NATIONAL ANTICORUPTIE) - "este acelaşi procuror care l-a ridicat pe domnul Constantinescu" - nu a fost saltat ci s-a pus in executare un mandat de aducere care trebuie executat prin orice mijloc. refuzul unei persoane de a se prezenta in fata organelor de cercetare penala nu se numeste "saltat" ci sfidare si ipocrizie. - Art. 184 Executarea mandatului de aducere. ....... Dacă învinuitul, inculpatul sau martorul refuză să se supună mandatului de aducere sau încearcă să fugă, va fi adus prin constrângere în faţa organelor de urmărire penală sau a instanţei de judecată.