Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:58 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După patru săptămâni de arest Judecătoarea Cristina Eleni Marcu l-a trimis acasă pe Nicuşor Constantinescu (rechizitorii)

ro

06 Dec, 2014 00:00 4324 Marime text
Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), a ajuns aseară acasă, după patru săptămâni de arest. Ieri, judecătoarea Cristina Eleni Marcu, din Curtea de Apel Constanţa, a decis ca Nicuşor Constantinescu să fie eliberat din arest.
 
Decizia este definitivă şi a fost luată în dosarul în care şeful suspendat al CJC a fost acuzat de abuz în serviciu. Concret, în această cauză, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, Constantinescu nu ar fi asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa. Preşedintele suspendat al CJC este bănuit că nu ar fi efectuat reparaţiile necesare la sediul CMZ, că ar fi dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a centrului şi ar fi încercat să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupă în prezent.
 
Rechizitoriul poate fi citit AICI
 
Ieri, înainte de începerea şedinţei de judecată, Nicuşor Constantinescu a fost întrebat cum se simte, iar el a răspuns: „Ca într-un sicriu!”.
 
Ajuns în sala Curţii de Apel Constanţa, Nicuşor Constantinescu a refuzat, iniţial, să i se scoată cătuşele de la mâini. Acesta le-a spus gardienilor că dacă tot îl chinuie, să îl chinuie până la capăt. Ulterior, şefului suspendat al CJC i-au fost scoase cătuşele la sosirea în sală a judecătoarei Cristina Eleni Marcu. În faţa magistraţilor, procurorul DNA a susţinut că Nicuşor Constantinescu nu a venit de bună voie în ţară, ci pentru că îi expirase viza şi că urma să fie încarcerat în SUA. Mai mult decât atât, magistraţii au susţinut că Nicuşor Constinescu ar fi avut montat, în SUA, un dispozitiv de urmărire, după ce i-ar fi expirat viza. În replică, atât avocaţii şefului suspendat al CJC (Marius Mocanu şi Alexandru Stan, din Bucureşti), cât şi Nicuşor Constantinescu au susţinut că afirmaţiilor celor de la Anticorupţie nu sunt reale.
 
Nu este de trecut cu vederea faptul că Nicuşor Constantinescu l-a numit „securist“ pe ataşatul de afaceri interne din Ambasada României din SUA, Adrian Ciprian Miron, care ar fi colaborat cu autorităţile judiciare.

Decizie

Spre seară, judecătoarea Cristina Eleni Marcu, din Curtea de Apel Constanţa, a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Nicuşor Daniel Constantinescu cu cea a controlului judiciar.

Să se prezinte la Poliţia Municipiului Constanţa

Pe timpul cât se află sub această măsură preventivă, Constantinescu trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la Poliţia Municipiului Constanţa, desemnat organ cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

Fără arme

Mai mult decât atât, tot pe timpul controlului judiciar, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa nu trebuie depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului care a luat măsura, să nu ia legătura şi să nu comunice cu martorii şi experţii din prezenta cauză, precum şi cu personalul Centrului Militar Zonal Constanţa, direct sau indirect şi prin orice mijloace de comunicare, precum şi cu personalul din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni, să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. Judecătoarea Cristina Eleni Marcu i-a atras atenţia lui Nicuşor Constantinescu că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu cea a arestării preventive. Aşa cum precizam şi mai sus, decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.
 
Într-un alt dosar, Nicuşor Constantinescu este judecat şi de Tribunalul Bucureşti, pentru că ar fi săvârşit 24 de infracţiuni.
 
Rechizitoriul poate fi citit AICI

 
În această cauză, pe data de 26 noiembrie, Curtea de Apel Bucureşti a anulat primul mandat de arestare preventivă emis pentru Nicuşor Constantinescu. Decizia a fost definitivă, instanţa dispunând înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a controlului judiciar. Conform minutei judecătoreşti, Constantinescu este obligat, printre altele, să nu părăsească teritoriul ţării fără încuviinţarea organului judiciar în faţa căruia se află cauza, respectiv Tribunalul Bucureşti.
 
Preşedintele suspendat al CJC este judecat şi la Curtea de Apel Bucureşti. Rechizitoriul poate fi citit AICI
 
Nicuşor Constantinescu este judecat tot la Curtea de Apel Bucureşti şi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, rechizitoriul putând fi citit accesând rubrica „Documente”.

Directia Nationala Anticoruptie Constanta a fost reprezantata de procurorul Mihaela Corina Scăeţeanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • europeanu 07 Dec, 2014 19:33 Banuiesc ca acum isi va relua munca la consiliu ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat...