Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:12 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„El Dorado" de Constanţa? Westhouse, săracii băieţi bogaţi - istoria unei afaceri de milioane (de metri pătraţi) (documente)

ro

22 Oct, 2012 02:00 5215 Marime text
deschidere_westhouse.jpgDupă ce în 2007 anunţa investiţii de 1,5 miliarde de euro în domeniul imobiliar din România, imperiul din spatele companiei Westhouse Group pare că se prăbuşeşte.

Rezultatele financiare anunţate de RomReal, firma-mamă a Westhouse-ului românesc, cu sediul în Insulele Bermude, anunţă dezastrul. Cu un credit la Alpha Bank cu care nu se mai descurcă, dar cu terenuri blocate de criza financiară, RomReal stă pe „gheaţă subţire". Într-un comunicat al companiei, remis pe 19 octombrie a.c., se vorbeşte despre creditul de 11,6 milioane de euro luat de la Alpha Bank a cărui dată scadentă este 30 noiembrie 2012. Chiar dacă dobânda a fost plătită în avans, compania nu are suficient cash pentru a restitui banii băncii. Chiar dacă reprezentanţii companiei poartă discuţii cu conducerea Alpha Bank pentru amânarea scadenţei, în cazul în care situaţia nu se rezolvă, RomReal ar putea intra în incapacitate de plată.

Paradisul pierdut

Cu o istorie picantă în lumea imobiliarelor de pe litoralul românesc, societatea condusă de norvegianul Kay Tonnes Thorkildsen deţine nenumărate terenuri în judeţul Constanţa, cu care acum nu prea are ce face şi de care încearcă să scape, dar pe bucăţi. În raportul financiar al companiei pentru cel de-al doilea trimestru al lui 2012 se vorbeşte despre pierderi de 0,25 milioane de euro înainte de plata taxelor, dar şi de o „avere" în terenuri, în valoare de 38,69 milioane de euro. Ca şi la finele lui 2011, RomReal caută cumpărători pentru terenurile pe care le deţine, pentru a putea ţine piept crizei. Numai că, piaţa imobiliară este blocată în ţara noastră, aşa cum au putut vedea singuri şi cei de la conducerea RomReal şi Westhouse Group. Cu 14 terenuri însumând 1.261.439 mp, RomReal şi, în consecinţă, Westhouse Group, se află pe marginea prăpastiei. Dintre cele 14 terenuri, 11 se află în zona Constanţei, mai exact 1.232.333 mp de teren. Cu loturi în Ovidiu, Mamaia Nord (56.167 mp), piaţa Balada (7.188 mp), zona Carrefour (15.000 mp) sau Constanţa (865.062 mp), compania nu poate vedea luminiţa de la capătul crizei. Totuşi, în anii de început ai companiei în România, viitorul nu arăta atât de sumbru. Din multele proiecte pe care le aveau, printre care şi imobile cu peste 40 de etaje, norvegienii de la Westhouse nu au finalizat decât Corallia Residence, imobilul de la intrarea în staţiunea Mamaia cu care se laudă că ar fi vândut în totalitate. În 2007, societatea avea în plan mai multe proiecte, precum ansamblul rezidenţial Oasis de la Ovidiu, Central Apartments de pe strada Duiliu Zamfirescu şi Corallia Residence din staţiunea Mamaia. Multe planuri, puţine realizate. Cu un capital de terenuri „gigantic", format într-o perioadă relativ scurtă, Westhouse părea că a găsit „El Dorado" la Constanţa, sub conducerea administrativă a lui Radu Mazăre. Istoria Westhouse nu a fost una tocmai liniştită cu Kay Tonnes Thorkildsen la cârmă. În primăvara anului 2006, comisarii Gărzii Financiare Constanţa sesizau Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor cu privire la o suspiciune de spălare de bani. Problemele au trecut, însă a venit criza şi renunţarea la proiecte (Oasis şi Central Apartments, dar şi la un proiect ce includea şi un bloc de 42 de etaje, în staţiunea Mamaia, despre care se zvonise la un moment dat).

„Norocul" Lidl şi povestea autogării

În luna noiembrie 2010, RomReal Ltd a anunţat vânzarea terenului de 5.437 mp pe care, la un moment dat, se afla autogara Tomis III. Printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul companiei, RomReal anunţa că preţul tranzacţiei a fost de 2,3 milioane de euro cash. Potrivit raportului financiar aferent celui de-al treilea trimestru al lui 2010, RomReal a folosit 2,1 milioane de euro din suma obţinută din vânzarea terenului pentru a acoperi o parte din creditul contractat la Alpha Bank. La începutul lui 2011, compania, prin vocea CEO-ului Kay Tonnes Thorkildsen, a anunţat că termenul de plată a creditului de la Alpha Bank a fost prelungit cu încă doi ani, până pe 30 noiembrie 2012. Pe terenul vândut a apărut primul magazin Lidl din Constanţa. Westhouse cumpărase terenul de 5.210 mp pe 26 mai 2006 de la SC Goldony Company SRL, firmă reprezentată prin Vasilica Ion, în calitate de acţionar şi administrator. La rândul său, Goldony Company cumpărase fosta autogara prin contractul de vânzare-cumpărare 678 din 18 aprilie 2006, încheiat cu Vasile şi Elena Babinciuc, prin mandatar Cameliu Vasilică Babinciuc. Soţii Babinciuc dobândiseră terenul cu titlul de bun devălmaş prin contractul de vânzare-cumpărare 8151 din 15 decembrie 2004. Părinţii afaceristului Cameliu Babinciuc, cunoscut ca apropiat al primarului Radu Mazăre, cumpăraseră terenul de la SC Tomis Car SA în temeiul contractului de vânzare-cumpărare active nr. 5523 din 31 august 2004 şi a actului adiţional la acesta, autentificat sub nr. 3127 la data de 4 iulie 2005. Informaţiile spun că Babinciucii au pus mâna pe autogară pentru numai 3,3 miliarde de lei vechi, preţul unui apartament cu trei camere la acea dată. La acel moment, Garda Financiară Constanţa efectuase o verificare foarte riguroasă a modului în care s-a făcut privatizarea societăţii Tomis Car SA.

Ancheta a scos la iveală faptul că preţurile de vânzare ale autogărilor Nord, Sud şi Autocoloana Marfă 3 au fost mult subevaluate, fiind cumpărate, cu ajutorului FPS-ului, de membri PSD sau de apropiaţi ai partidului, asociaţi ai lui Corneliu Iacubov şi prieteni cu Miron Mitrea.

Asociaţii

Kay Tonnes Thorkildsen şi-a trecut la capitolul asociaţi un nume greu al business-ului constănţean: Sorin-Gabriel Strutinsky. Este vorba despre societatea North Bridge Energies, pe care norvegianul şi botoşăneanul adoptat de Constanţa o împart cu persoana juridică din Bermude, North Bridge Group LTD. Thorkildsen a mai avut contacte cu ceva afacerişti constănţeni. Dintre aceştia îl putem aminti pe Mihăiţă Vasea. În Monitorul Oficial nr. 2813 din anul 2006 se arată că Miţu Vasea şi-a cesionat părţile sociale pe care le deţinea la SC Rofrench Connection SRL către Westhouse Group, reprezentată la acea dată prin preşedintele CA, Kay Tonnes Thorkildsen, şi RomReal Invest LTD, persoană juridică din Insulele Bermude. Kay Tonnes Thorkildsen a devenit administratorul societăţii preluate de la fratele lui Traian Vasea. Aşadar, Rofrench a luat naştere din Vasea şi s-a întrupat, la un moment dat, prin intermediul lui Kay Tonnes. Societatea preluată de Westhouse a avut un rol destul de important în afacerile grupului norvegienilor cu domiciliul în Bermude.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii