Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:08 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

El Dorado e la noi Miliardari din ţară cu afaceri în Constanţa

ro

16 Nov, 2013 00:00 12936 Marime text
Judeţul Constanţa reprezintă o zonă de interes pentru miliardarii din Top 500 Forbes din întreaga ţară, care şi-au încercat norocul în domeniile eolian, industria vinurilor, agricol şi comerţ. Dintre aceştia, nu sunt puţini cei care şi-au îndreptat atenţia şi către litoralul Mării Negre, mânaţi de dorinţa de a investi în domeniile imobiliar sau hotelier.
Investitorii din ţară cu afaceri în Constanţa provin din Bucureşti, Ilfov, Prahova, Timiş, Cluj, Galaţi. Printre aceştia se află şi un politician miliardar.
Constanţa nu doar reuşeşte să atragă de partea sa o serie de miliardari, ci dă ţării pe alţii. O situaţie aparte este cea a unui constănţean de top, care a investit în producţia de vinuri din Transilvania şi nu în cea din Dobrogea.
 
Cel mai bogat om din România, Ioan Niculae, din Bucureşti, în vârstă de 59 de ani, cu o avere de 1.100 de milioane de euro, deţine fostul Hotel Carmen de patru stele din Venus, care anul acesta a fost redenumit Inter, fiind-i acordată o stea în plus. Hotelul a dobândit cele cinci stele, după ce Ioan Niculae a investit în 2013, în modernizarea structurii de cazare, 10 milioane de euro.
Despre Ioan Niculae, Forbes notează că este „un om de afaceri acuzat în repetate rânduri că a primit gaz ieftin din partea statului român pentru combinatele de îngrăşăminte chimice din cadrul grupului InterAgro”.
 
Şi cel de-al doilea miliardar al României, Dan Grigore Adamescu, de asemenea din Bucureşti, are afaceri la Constanţa. Miliardarul deţine Hotelul Rex din Mamaia, dar şi societatea MegaConstruct, care a câştigat în ultimii ani mai multe licitaţii de concesiune a distribuţiei de gaze în zona Dobrogea.
Adamescu are o avere de 950 de milioane de euro şi este în vârstă de 65 de ani.
 
Nici Veronicăi Guşă de Drăgan, stabilită în Palma de Mallorca, în vârstă de 40 de ani, ocupanta locului 5 în Top Forbes, nu-i sunt străine afacerile din Constanţa. Grupul Drăgan devenit Veroniki Holding, deţinut de Veronica Guşă de Drăgan, investeşte şi-n domeniul energii regenerabile. Compania a construit şi parcul eolian de la Siliştea de 25 MW. Veronica Guşă de Drăgan are o avere de 550 de milioane de euro.
 
George Copos a investit în locurile unde s-a simţit bine, aşa le-a declarat celor de la Forbes. Iar unul dintre acestea este staţiunea Eforie, unde miliardarul deţine Hotelul Europa şi Ana Aslan Health Spa. În ultimii ani, Copos a investit circa 25 de milioane de euro în renovarea tuturor hotelurilor deţinute, inclusiv în cele de pe litoral.
Copos este asociat al hotelurilor Athenee Palace Hilton şi Crowne Plaza şi deţine şi Sport Hotel şi Bradul din Braşov.
În vârstă de 60 de ani, Copos are o avere de 120 de milioane de euro şi ocupă locul 24 în top.

 
Mohammad Murad, proprietarul lanţului Phoenicia, în vârstă de 50 de ani, din Bucureşti, a deschis anul acesta un hotel de 5 stele în nordul Staţiunii Mamaia - Phoenicia Luxury Hotel. Miliardarul deţine şi hotelurile Perla şi Majestic.
Mohammad Murad are o avere de 80 de milioane de euro, fiind pe locul 43 în Top Forbes.
 
Radu Enache cu o avere de 65 de milioane de euro, în vârstă de 63 de ani, din Bucureşti, ocupă locul 61 în clasamentul celor de la Forbes. Enache anunţa în primăvară că vinde câteva terenuri şi hotelul Ibis din Constanţa într-o tranzacţie de tip lease back, însă pe moment nu a renunţat la investiţie. Potrivit celor de la Forbes, nu a realizat tranzacţiile dorite întrucât „a refuzat cumpărătorii speculanţi”.
 
Horia Culcescu, în vârstă de 43 de ani, din Bucureşti, cu o avere de 60 de milioane de euro, ocupă locul 65 în top. Este inginer agronom de meserie şi finul lui Gigi Becali, fiind supranumit „Regele serelor”. Miliardarul deţine 230 de hectare de sere şi 1.200 de hectare de vie. În ultimii ani, mai bine de 20 de milioane de euro au fost investiţi de omul de afaceri, numai în plantaţia de vie de pe malul Dunării, de la Ostrov.
 
Familia Muntmark, o familie bucureşteană cu investiţi în domeniul eolian şi cu afaceri de 50 de milioane de euro, se află pe locul 79 în top. Familia şi-a îndreptat atenţia către Dobrogea.

Monsson Group, afacerea pe care o controlează Emanuel Muntmark împreună cu familia are un portofoliu de proiecte este de 2,4 GW, majoritatea în Dobrogea.
 
Familia Anastasescu, din Prahova, ocupanta locului 92 în top cu o avere de 46 de milioane de euro, deţine şi compania Elsid, care a început în acest an construcţia unui parc eolian de 24 MW în judeţul Constanţa.
 
Mihai Tufan, în vârstă de 40 de ani, tot din Prahova, se află pe acelaşi loc în top cu familia Anastasescu, de asemenea cu o avere de 46 de milioane de euro. Mihai Tufan este partener cu Mihai Anastasescu în compania Metaleuroest, prin care controlează alte două firme Elsid, cea cu investiţii din Constanţa, şi Soceram.
 
Tot din Prahova, o avem pe Luchi Georgescu, în vârstă de 56 de ani, cu o avere 31 de milioane de euro, aflată pe locul 117 în top. Luchi Georgescu este acţionar majoritar al celui mai mare producător de vin ca volum din România, Vincon Vrancea şi al producătorului de mezeluri Meda Prod 98. Potrivit celor de la Forbes, „business-urile sale nu se rezumă numai la producţie, fiindcă este ambiţioasă din fire şi pasionată de artă, Luchi Georgescu a fost designer pentru propriul hotel Melodia din Venus, redeschis anul trecut în iulie, după o investiţie de 3,5 milioane de euro”. Referitor la investiţia din Venus, Luchi Georgescu le-a declarat celor de la Forbes următoarele: „Este foarte clar că hotelul acesta este pus într-o zonă în care tarifele sunt mai reduse decât în Mamaia, dar şi investiţiile sunt mai puţine aici, iar locaţia este de succes pentru că este decentă, modernă, are servicii bune”.
 
Şi pe Josef Goschi, în vârstă de 82 de ani, din Timiş, îl găsim cu afaceri pe litoral.
Goschi deţine prin Unita Turism, 24 de hoteluri, adică un total de peste 3.500 de camere şi 7.000 de locuri în restaurante. Pe litoral, Goschi are trei hoteluri în Mamaia (Comandor, Amiral, Orfeu), trei în Olimp (Amfiteatru, Belvedere, Panoramic) şi două în Cap Aurora (Onix şi Safir).
Josef Goschi are o avere de 30 de milioane de euro, ocupând locul 120 în Top Forbes.
 
Bela Urasi, în vârstă de 59 de ani, din Cluj, este unul dintre milionarii din grupul Astral Telecom, companie vândută în 2005 către UPC cu suma de 420 de milioane de dolari.
Urasi a încasat 16 milioane de dolari în urma acestei tranzacţii pe care i-a investit în imobiliare. Astăzi, Bela Urasi deţine terenuri şi păduri în judeţele Constanţa, Timiş şi Cluj.
Bela Urasi are o avere de 30 de milioane de euro, ocupând locul 120 în top.
 
Gheorghe Iaciu, din Ilfov, cu o avere de 26 milioane de euro, controlează printre altele compania Doraly Mall, care administrează un centru comercial în Constanţa.
Gheorghe Iaciu ocupă locul 155 în calsament.
 
Marian Andreev, în vârstă de 49 de ani, din Galaţi, deţine fabrica de ulei Prutul Galaţi şi 21 de capacităţi de depozitare cereale şi oleaginoase în nouă dintre judeţele cu cel mai mare potenţial agricol din România: Constanţa, Galaţi, Brăila, Călăraşi, Dolj, Iaşi, Olt, Ialomiţa, Teleorman.
Marian Andreev are o avere de 25 de milioane de euro şi ocupă locul 159 în clasamant.
 
Omul de afaceri Alin Iosep, în vârstă de 44 de ani, din Bucureşti, are o avere de 24 de milioane de euro şi ocupă locul 169 în top. Alin Iosep este acţionarul şi directorul general adjunct al ADM Farm, companie care se clasează printre primii cinci distribuitori farma locali. Compania are centre de distribuţie în Constanţa, Suceava, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Galaţi şi Bucureşti.
 
Cea mai renumită afacere la care fraţii Ion şi Emanoil Dobronăuţeanu, din Bucureşti, sunt acţionari este
Murfatlar, considerat cel mai mare jucător din industria locală de producţie de vinuri raportat la cifra de afaceri. Murfatlar a intrat în martie 2012 în insolvenţă la cererea companiei, în vedere reorganizării.
Fraţii Dobronăuţeanu ocupă locul 312 în top cu o avere de 11 milioane de euro.
 
George Ivănescu, în vârstă de 49 de ani, din Bucureşti, este apropiat al celor doi fraţi Dobronăuţeanu, fiind alături de ei în acţionariatul producătorului de vinuri Murfatlar. Cu o avere de 5 milioane de euro, George Ivănescu ocupă locul 474 în Top Forbes.
 
Petru Berciu, în vârstă de 47 de ani, din Bucureşti, posesorul unei averi de 11 milioane de euro, cofondatorul BDG Import, cel mai mare distribuitor de băuturi alcoolice din România, a deschis recent Loft Mamaia, după o investiţie de 400.000 de euro.
Petru Berciu ocupă locul 312 în top.
 
Şi am ajuns şi la politicianul bucureştean cu investiţii pe litoral. Este vorba de vicepremierul Gabriel Oprea, în vârstă 52 de ani.
Potrivit Forbes, portofoliu imobiliar al vicepremierului miliardar include două apartamente în Bucureşti, o casă în Voluntari - Pipera, două case de vacanţă, una la Predeal, alta în Venus.
Gabriel Oprea are o avere de 6 milioane de euro şi ocupă locul 449 în clasament.
 
Printre miliardarii României îl găsim pe Claudiu Necşulescu, în vârstă de 51 de ani. Potrivit Forbes, omul de afaceri este originar din Constanţa, însă afacerile cu producţia de vin a ajuns să le facă în altă parte a ţării şi anume în Transilvania. Mai precis, Claudiu Necşulescu este proprietarul Jidvei, unul dintre cei mai mari producători de vinuri de calitate de origine controlată din zona Transilvaniei.
Constănţeanul, mutat în judeţul Alba, are o avere de 30 de milioane de euro şi se află pe locul 120 în Top Forbes.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii