Elevii rămân cu masca la școală! Decizia, luată la Constanța. Ce se întâmplă mai departe (documente)
Elevii rămân cu masca la școală! Decizia, luată la Constanța. Ce se întâmplă mai departe (documente)
30 Sep, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3097
Marime text
- Decizia de la Constanța a fost luată, practic, în două dosare, deschise de același reclamant, în ambele fiind vizate ordinul de începere a școlii pentru anul școlar 2020-2021, respectiv cel de redeschidere a acestora, cu prezența fizică a elevilor.
- În ambele ordine contestate se prevede clar obligativiatea elevilor, dar și a cadrelor didactice de a purta masca de protecție pe tot parcursul orelor de curs, în interiorul școlii și în afară.
- Ordinul nr. 5487/1494/2020 și Ordinul 3235/93/2021 pot fi consultate în Secțiunea Document.
- Hotărârile Curții de Apel Constanța pot fi atacate în recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.
În ziua în care Curtea de Apel Cluj a decis anularea hotărârilor prin care a fost prelungită starea de alertă pe teritoriul României, dar și pe cea privind Certificatul digital anti-Covid, Curtea de Apel Constanța a decis ca elevii să meargă, în continuare, cu masca la orele de curs.
Decizia de la Constanța a fost luată, practic, în două dosare, deschise de același reclamant, în ambele fiind vizate ordinul de începere a școlii pentru anul școlar 2020-2021, respectiv cel de redeschidere a acestora, cu prezența fizică a elevilor.
În ambele ordine contestate se prevede clar obligativiatea elevilor, dar și a cadrelor didactice de a purta masca de protecție pe tot parcursul orelor de curs, în interiorul școlii și în afară.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, Curtea de Apel Cluj a decis marți, 28 septembrie 2021, să anuleze hotărârile de guvern prin care a fost prelungită starea de alertă pe teritoriul României și, respectiv, pe cea privind Certificatul verde anti-Covid.
Hotărârea Curții de Apel Cluj nu este definitivă, ci poate fi atacată la instanța supremă.
Pârâți, foștii miniștri
În aceeași zi, Curtea de Apel Constanța a decis respingerea acțiunii prin care se contesta Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației privind începerea anului școlar 2020-2021.
Decizia a fost luată în dosarul 87/36/2021, în care reclamant este Daniel Tudorache, iar pârâții sunt Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Nelu Tătaru (fost ministru al Sănătății, la momentul emiterii Ordinului) și, respectiv, Monica Anisie (fost ministru al Educației, la momentul emiterii Ordinului).
În minuta Sentinței civile nr. 183/2021 a Curții de Apel Constanța, se arată că instanța „Respinge toate excepţiile invocate ca nefondate. Respinge acţiunea ca nefondată“.
Hotărârea Curții de Apel Constanța, pronunțată de completul C1Fond, prezidat de magistratul Francisc Nemeth, poate fi atacată în recurs în termen de 15 zile de la comunicare, caz în care dosarul va fi trimis Curții Supreme.
Amintim că Ordinul 5487/1494/2020 face referire, printre altele, la „purtarea obligatorie a măștii pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal, precum și pentru întregul personal al unității de învățământ, atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul recreației, igiena riguroasă a mâinilor, realizarea curățeniei și dezinfecției în unitățile de învățământ, separarea și limitarea contactului între elevi din clase diferite, neparticiparea la cursuri a preșcolarilor/elevilor ce prezintă febră sau simptome caracteristice pentru infecția cu SARS-CoV-2 sunt măsuri esențiale de prevenție“.
Întreg Ordinul 5487/1494/2020 poate fi consultat în Secțiunea Documente.
Cel de-al doilea ordin
Totodată, în cursul săptămânii trecute, pe data de 23 septembrie 2021, tot Curtea de Apel Constanța, în completul prezidat de magistratul Ecaterina Grigore, a decisw respingerea acțiunii privind Ordinul nr. 3235/93/2021, prin care au fost redeschise școlile, cu prezența fizică a elevilor.
Este vorba despre dosarul 113/36/2021, în care reclamant este Daniel Tudorache, iar pârâți sunt Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății, ministrul Educației – Sorin Mihai Cîmpeanu și fostul ministru al Sănătății, în funcție la emiterea Ordinului, Vasile Vlad Voiculescu.
În minuta Hotărârii nr. 178/2021, se arată că instanța „respinge excepţia inadmisibilităţii pentru lipsa plângerii prealabile. Respinge excepţia inadmisibilităţii pentru modul de formulare a capătului 1 de cerere. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Cîmpeanu Sorin. Admite excepţia lipsei de interes a reclamantului. Respinge acțiunea ca lipsită de interes“.
Și această hotărâre a Curții de Apel Constanța poate fi atacată în recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție, în termen de 15 zile de la comunicare.
În ce privește Ordinul 3235/93/2021, și acesta face referire, printre altele, la faptul că „masca de protecție este obligatorie pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal și pentru studenți și va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unității de învățământ și în timpul pauzelor, atât în interior, cât și în exterior“.
Ordinul 3235/93/2021 poate fi consultat, de asemenea, în Secțiunea Documente.
În acest context, rămâne de văzut dacă hotărârile Curții de Apel Constanța vor fi atacate la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Sursa foto: Facebook.com – Ministerul Educației
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Oficial!
Starea de alertă și certificatul verde, anulate în instanță. Decizia nu este definitivă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii