Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:53 24 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Epidemie de rujeolă! Contraziceri între autorităţi! Medicii de familie spun că nu au vaccinuri, Ministerul Sănătăţii dă asigurări că sunt!

ro

23 Sep, 2016 00:00 4145 Marime text
Ministerul Sănătăţii a declarat, miercuri, epidemie de rujeolă în România, după ce au fost înregistrate aproape 700 de cazuri de la începutul anului şi până acum şi trei decese, cele mai multe cazuri având la bază faptul că cei mici nu fuseseră vaccinaţi împotriva virusului. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS), comparativ cu anul 2015, creşterea este mai mult decât alarmantă. În tot anul trecut au existat doar şapte cazuri confirmate de rujeolă şi niciun deces.
 
„Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulţirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an. Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de un an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Aceşti copii au murit inutil şi fără sens.
 
Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copiii sub un an sunt protejaţi de aşa-numitul efect de protecţie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi”, susţin reprezentanţii MS în comunicat.
 
Potrivit autorităţilor, situaţia este extrem de gravă, mai ales în judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj, Mureş, Arad şi Timiş, cele trei decese fiind înregistrate în ultimele două judeţe. Conform statisticilor MS, în acest an au fost înregistrate trei cazuri spontane de rujeolă la Constanţa, care au fost tratate fără riscul unei epidemii.

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, în judeţul nostru nu a fost înregistrat niciun caz de rujeolă în ultima perioadă.
 
„Problemele nu sunt înregistrate în judeţul Constanţa, până acum acestea sunt datele pe care le avem. Mâine vom avea o nouă întâlnire cu echipa de epidemiologie şi vom afla date noi”, a declarat pentru, ZIUA de Constanţa, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Loti Popescu. 

„Este aberant să decizi ca părinte să nu îţi vaccinezi copilul“

Şeful Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Cristina Mihai, a subliniat importanţa vaccinării copiilor. „Din fericire, nu avem cazuri de rujeolă, sperăm să nu avem. Dar este foarte importantă vaccinarea. Este aberant să decizi ca părinte să nu îţi vaccinezi copilul. Fiecare părinte ar trebui să îşi protejeze copilul şi pe cei din jur. În 2007 am avut şi noi, la Constanţa, două sau trei cazuri de decese la copii. Frumuseţe de copii, care au murit pentru că părinţii nu apucaseră să îi vaccineze pe micuţi”, a precizat dr. Cristina Mihai.
 
Aceasta a adăugat că îmbolnăvirile pot să apară din cauza copiilor nevaccinaţi, care îi infestează şi pe cei ce nu au apucat să fie vaccinaţi. „Este foarte important să se înceapă vaccinarea şi cei care nu au făcut acest vaccin să meargă la medicii de familie, ca să îl facă. Pentru ca boala să fie ţinută sub control, trebuie ca 95% dintre copii să fie vaccinaţi. Situaţia acum este mult mai proastă, fiind vaccinaţi aproximativ 80% dintre copii, în judeţele afectate, chiar 75% dintre aceştia”, a explicat şeful Secţiei de Pediatrie de la Spitalul Judeţean Constanţa. Specialistul a explicat că, nevaccinaţi, copiii fac o formă mult mai agresivă a rujeolei, ajungând să aibă complicaţii precum meningoencefalite, miocardite, pneumonii, dar şi alte afecţiuni care pot duce la deces.

Cum îi protejăm pe copii

Medicii de familie şi pediatrii spun că, după ce MS a anunţat epidemia, mai mulţi părinţi s-au adresat cabinetelor pentru efectuarea vaccinului ROR (rujeolă - oreion - rubeolă). „Părinţii trebuie să înţeleagă faptul că cea mai bună protecţie împotriva rujeolei este vaccinarea. Am avut părinţi care au refuzat vaccinarea, cu toate că am încercat să le ofer toate argumentele că este necesar să îi vaccineze pe cei mici. Copilul poate transmite boala cu aproape o săptămână înainte ca erupţia să apară. Într-o comunitate, se pot îmbolnăvi foarte uşor copiii, iar la cei nevaccinaţi pot apărea complicaţii”, a explicat, pentru ZIUA de Constanţa, un medic de familie.
 
Cu toate că vaccinul ROR nu îi protejează pe copii 100% de această boală, micuţii imunizaţi fac forme mai uşoare ale acestei afecţiuni, riscurile de a face complicaţii fiind mult mai mici. „Această boală slăbeşte organismul, iar un copil neimunizat este mai sensibil să contracteze diferiţi patogeni care să îi agraveze starea”, a explicat medicul de familie.

Cum debutează boala şi cum o recunoaştem?

Specialiştii spun că rujeola debutează ca o răceală, cu febră mare, frisoane, apatie, sensibilitate la lumină, ochii şi nasul curg, tuse seacă, simptomatologia fiind cea specifică virozelor. „După două zile, apare şi erupţia pe piele: mici pete pe faţă şi pe membrele superioare, apoi pe restul corpului. Apare inflamarea ganglionilor, febra poate să persiste pe perioada erupţiei. Petele de pe corp sunt de mici dimensiuni, ca gămălia de ac, fără lichid, şi poate apărea şi mâncărime uşoară”, a explicat medicul de familie.

Apel pentru imunizare, dar doze insuficiente de vaccin? 

Ministerul Sănătăţii a făcut un apel către părinţi de a respecta calendarul de vaccinare ROR, pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de şapte luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de un an. Cu toate acestea, medicii de familie spun că dozele de vaccin ROR nu sunt suficiente decât pentru aproximativ 20% dintre copiii care ar trebui vaccinaţi, iar probleme ar fi şi la alte tipuri de vaccin.

 
Purtătorul de cuvânt al DSP Constanţa a precizat că vaccinurile sunt distribuite către medicii de familie. „Dacă medicii nu au doze de vaccin în cabinete, trebuie să facă solicitare către DSP. Dacă aici nu avem în stoc, aşteptăm şi noi să ne fie distribuite de la MS”, a precizat dr. Loti Popescu. şi MS a anunţat că sunt disponibile aproximativ 380.000 de doze de vaccinuri ROR, suficiente pentru toţi copiii care trebuie vaccinaţi.

Mămicile de pe Facebook, revoltate că nu găsesc vaccinul 

Pe grupurile de Facebook, mămicile constănţene au comentat îndelung subiectul vaccinării ROR, aducând argumente pro şi contra imunizării copiilor. „Eu nu mai vaccinez copilul. După cel de patru luni a făcut rotavirus şi intoleranţă la lactoză. Apoi am început să caut informaţii şi am rămas speriată după ce am vorbit cu mămici ale căror copii au făcut autism sau au rămas cu o imunitate foarte scăzută în urma vaccinării şi acum fac pneumonii des, bronşite, bronşiolite etc. Sau cazurile copiilor din Argeş... Fiecare părinte face ceea ce este mai bine pentru copilul său. Oricum, printre copiii cu rujeolă sunt şi copii vaccinaţi, deci...”, a spus una dintre mame, pe Facebook.
 
„Eu aş vrea să-i fac toate vaccinurile, dar cu ăştia de la minister nu dau vaccinuri şi se mai plâng că-i epidemie. Dacă ar da vaccinurile, nu ar mai fi epidemie”, a spus o altă mămică.
 
„Unde sunt mămicile anti-vaccin??? Dar unde sunt vaccinurile??? Îl aşteptăm de două luni???? E vina noastră că este criză de vaccinuri???”
 
„Mi se pare aberant să refuzi ce este dreptul lui, nu cred că aceste vaccinuri sunt o fiţă a statului! Fiţe au mamele ce decid să îşi pună copiii în pericol! şi îmi asum ce am scris! Sunteţi inconştiente!”
 

„Nici noi nu l-am făcut pe cel de patru luni şi deja avem opt... azi sun medicul de familie, că am înţeles că, deşi s-a anunţat că se primeşte vaccinul la medicul de familie, adevărul e că nu se vor găsi... deci trebuie cumpărat - în jur de 300 de lei este... Am sunat acum la SANEPID. Mi-au spus că nu este încă şi să aşteptăm până la sfârşitul lunii să-i cheme de la Bucureşti, să meargă să-l ia... aştept să văd... dacă nici la sfârşitul lunii nu e, îl cumpăr”, a spus o altă mamă revoltată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii