Este nul Protocolul Coalitiei PSD - PD-L?
Este nul Protocolul Coalitiei PSD - PD-L?Ameninţarea conducerii PSD Constanţa pare să devină un fel de praf în ochi aruncat liderilor de la centru. Termenul limită dat de echipa Mazăre - Constantinescu pentru îndeplinirea „dorinţelor" a expirat, dar nimeni din staff-ul PSD Constanţa nu suflă o vorbă.
În data de 27 mai, lideri ai PSD Constanţa au trimis conducerii centrale o adresă în care îşi manifestau nemulţumirea cu privire la tergiversarea, de către miniştri ai PD-L, a unor numiri în funcţie a persoanelor propuse de social-democraţii tomitani. De asemenea, ei cereau „imperativ" miniştrilor PSD din Guvernul Boc numirea celor susţinuţi de PSD Constanţa pentru posturi de conducere în următoarele structuri regionale: Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 2 Sud Est, Regionala CFR Infrastructură Constanţa, Regionala CFR Călători Constanţa, Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură, Secretariatul Naţional Român al Reţelei Universitare de la Marea Neagră, Sanatoriul Balnear Techirghiol şi Inspectoratul Teritorial în Construcţii Sud Est. Toate aceste pretenţii vin pe considerentul că: „disproporţia repartizării la nivelul judeţului Constanţa a acestor companii/agenţii naţionale între PD-L şi PSD în raport cu rezultatul alegerilor generale din noiembrie 2009 (...) a creat o stare de nemulţumire în rândul organizaţiei judeţene PSD Constanţa".
Finalul apoteotic al „epistolei" de la mal de mare pare a fi, însă, fără materializare.
„Nu dau relaţii"
„În condiţiile în care, până la sfârşitul lunii mai a.c., nu se numesc persoanele nominalizate de organizaţia PSD Constanţa, vom considera nul Protocolul Coaliţiei PSD - PD-L, încheiat în ianuarie 2009", este ultima frază a adresei scrise cu litere boldite pentru a nu se trece cu vederea prea uşor. Ce presupune în viziunea tandemului Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu nulitatea Protocolului PSD - PD-L n-am avut cum să aflăm. Contactat telefonic, prim-vicepreşedintele PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu, nici n-a ascultat întrebarea pe care urma să o formulăm. „Nu am niciun fel de relaţii să vă dau. Te rog să nu mă mai deranjezi pe telefonul meu privat", a fost replica liderului social-democrat la auzul numelui redactorului şi al cotidianului pe care-l reprezenta. Ştiind că nu are un alt telefon mobil, de serviciu, am încercat să-l contactăm pe fix, la cabinetul său de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. În pofida insistenţelor noastre, o voce feminină ne-a dat acelaşi răspuns: „Vorbeşte pe mobil, n-am cum să vă fac legătura... şi apoi va pleca la Pavilion".
Nulitatea = ruperea protocolului
Liderii PD-L au avut, ieri, o nouă şedinţă a Biroului Naţional Permanent, dar „ameninţarea conducerii PSD Constanţa nu a preocupat pe nimeni". Situaţia ne-a fost confirmată de preşedintele organizaţiei judeţene PD-L Constanţa, senatorul Mircea Banias, care a adăugat că prioritatea democrat-liberalilor este reprezentată de alegerile europarlamentare. Cu toate că nu a primit nicio veste pro sau contra de la partenerii de coaliţie, în viziunea liderului PD-L, nulitatea protocolului presupune renunţarea la posturile de conducere deţinute. „Atâta vreme cât renunţă la o înţelegere cu nişte parteneri, pe cale de consecinţă, ar trebui să-şi retragă oamenii din funcţiile de conducere", a afirmat Mircea Banias.
După părerea sa, în cazul în care PSD Constanţa, din motive subiective sau
obiective, consideră protocolul nul, asta ar echivala cu o rupere a legăturilor
la nivel judeţean şi cu o renunţare în ceea ce priveşte participarea la actul
de guvernare.
Fără şedinţe ale coaliţiei judeţene
Membru în echipa de negociere la nivel judeţean, prefectul Tit Liviu Brăiloiu vede situaţia total diferit. Faptul că până acum nu a apărut nicio declaraţie publică a echipei Mazăre - Constantinescu care să clarifice cum stau lucrurile îl determină pe Brăiloiu să creadă că nu s-a luat vreo hotărâre. „Dacă se lua o decizie, nu o ţineau ascunsă. Cei doi nu sunt oameni care să facă ascunzişuri la ceas de seară", a adăugat prefectul. Singurul efect al nulităţii protocolului, după părerea sa, ar fi că „nu s-ar mai face şedinţe ale coaliţiei, lunar, la nivel judeţean". Varianta retragerii oamenilor pare că nu intră nicidecum în calculul PSD Constanţa. „Cum să-ţi retragi oamenii când ai câştigat municipiul şi judeţul cu scoruri foarte mari şi să vină oameni de 16%!?...Voinţa cetăţenilor la alegeri a fost clară: Mazăre, Constantinescu şi PSD", a replicat Tit Liviu Brăiloiu. În opinia social-democratului (n.r. prefectul fiind încă membru PSD), când protocolul devine nul, PSD Constanţa ar trebui să ia toate funcţiile de conducere. „În acest caz, mă gândesc să iau tot, pentru că mi se cuvine în urma votului obţinut... să nu las nimic. Eu aşa aş fi procedat, aş fi luat tot în căruţa mea", a declarat prefectul Tit Liviu Brăiloiu.
Amintindu-şi, probabil, că este reprezentantul Guvernului în teritoriu, iar acesta este format din membri PSD şi PD-L, acesta a revenit la gânduri mai „paşnice". „Cred că ar trebui să convieţuim împreună, decât să ne batem pentru nişte posturi. O ambiţie personală s-ar răsfrânge asupra cetăţenilor. Dar, dacă altele primează, vom vedea", a concluzionat prefectul Tit Liviu Brăiloiu.
{mos_ri:PSD,PD-L}Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp