Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:17 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este oficial! Constănțenii care au investit în eficienţa energetică a locuințelor nu mai plătesc impozitului pe clădire. Cum puteți beneficia de această scutire? (DOCUMENT)

ro

06 Mar, 2023 00:00 16950 Marime text
  • Consiliul Local Municipal Constanța a aprobat proiectul de hotărâre care anulează plata impozitului pe clădire pentru constănţenii care au investit în eficienţă energetică
  • Se aplică scutirea de la impozitul pe clădire pentru persoanele fizice care, pe cheltuiala lor, au efectuat sau vor efectua: lucrări de reabilitare termică a anvelopei; lucrări la sistemul de încălzire și furnizare a apei calde de consum; lucrări de instalare a unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile (instalare de panouri solare, pompe de caldură sau izolare termică a cladirilor cu materiale ecologice)
  • Scutirea se acordă o singură dată, pentru impozitul aferent anului 2024, cu excepția persoanelor care dețin documente justificative emise până la data de 31 decembrie 2022 și care sunt depuse până la data de 31.03.2023, situație în care scutirea se aplică pentru impozitul aferent anului 2023
  • Scutirea operează și în cazul transferului proprietății prin moștenire către soțul supraviețuitor și moștenitori
  • Scutirea nu se aplică persoanelor care dobândesc clădiri de Ia persoane care au realizat pe cheltuiala proprie lucrările de intervenție pentru creșterea performanței energetice
 
Consiliul Local Municipal Constanța a aprobat proiectul de hotărâre care anulează plata impozitului pe clădire pentru constănţenii care au investit în eficienţă energetică.
 
Potrivit proiectului inițiat de USR Constanţa se aplică scutirea de la impozitul pe clădire pentru persoanele fizice care, pe cheltuiala lor, au efectuat sau vor efectua: lucrări de reabilitare termică a anvelopei; lucrări la sistemul de încălzire și furnizare a apei calde de consum; lucrări de instalare a unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile (instalare de panouri solare, pompe de caldură sau izolare termică a cladirilor cu materiale ecologice), vezi secțiunea „documente”.
 
Proiectul are ca scop reducerea consumurilor energetice din surse convenționale și a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și încurajarea proprietarilor de clădiri să ia în considerare această oportunitate pentru a-și reduce costurile și a contribui la protejarea mediului.
 
Cum trebuie să procedați pentru obținerea scutirii de impozit?
 
 
Cererea de acordare a scutirii poate fi accesată și descărcată de pe pagina de internet a Serviciului de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local www.spit-ct.ro, secțiunea „De interes public/Formulare tip/Cerere de scutire persoane fizice".

Cererea completată și semnată, împreună cu documentele justificative, va fi depusă online sau fizic la Serviciul de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local.

Pentru persoanele care nu au acces la modalitățile de comunicare online, cererea va fi pusă la dispoziție cu titlu gratuit în format fizic pe suport de hârtie de către oricare dintre agențiile fiscale ale SPIT.


Important!
 
Scutirea se acordă o singură dată, pentru impozitul aferent anului 2024, cu excepția persoanelor care dețin documente justificative emise până la data de 31 decembrie 2022 și care sunt depuse până la data de 31.03.2023, situație în care scutirea se aplică pentru impozitul aferent anului 2023.

Scutirea operează și în cazul transferului proprietății prin moștenire către soțul supraviețuitor și copiii persoanelor care au realizat pe cheltuiala proprie lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice, indiferent unde acesția domiciliază. În această situație cererea se depune de moștenitori.

Scutirea nu se aplică persoanelor care dobândesc clădiri de Ia persoane care au realizat pe cheltuiala proprie lucrările de intervenție pentru creșterea performanței energetice.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Constănțenii care au investit în eficiență energetică, vor fi scutiți de la plata impozitului pe clădire

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii