Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:42 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eu pentru cine votez? Pentru ce colegii îşi ascut săbiile candidaţii la parlamentare din judeţul Constanţa

ro

06 Oct, 2012 02:57 3010 Marime text
deschidere.jpgPartidele politice au termen, până pe 30 octombrie, să decidă care vor fi candidaţii lor pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. În interiorul partidelor, al alianţelor, încă se negociază, încă se discută. O parte dintre numele vehiculate în contextul scrutinului din decembrie rămân în cărţi, altele se „evaporă". E drept, în aceste momente se şi speculează foarte mult. Judeţul Constanţa cuprinde 14 colegii parlamentare - zece pentru Camera Deputaţilor, patru pentru Senat. Cine sunt, însă, cei care doresc să intre în cursa pentru Parlament? Cine sunt cei care îţi vor cere votul pe 9 decembrie, pentru a deveni deputaţi şi senatori?

Pedeliştii strâng rândurile

Spre deosebire de alegerile generale din noiembrie 2008, scrutinul din 9 decembrie este, din punct de vedere al candidaturilor, mai puţin dinamic. Şi asta din cauza faptului că, în pofida tensiunilor interne, PNL şi PSD merg împreună în alegeri, sub sigla USL.

Astfel, actualul deputat al Colegiului 1, liberalul George Dragomir, va candida pentru un nou mandat pe acelaşi colegiu uninominal. În ceea ce priveşte candidatul Alianţei România Dreaptă, ei bine, numele acestuia nu se cunoaşte încă. Amintim, în acest sens, că Biroul Permanent Judeţean al PDL Constanţa a votat, joi, pentru 14 intenţii de candidatură din cele 19 exprimate. Este vorba despre deputaţii Constantin Chirilă şi Zanfir Iorguş, consilierul judeţean Corina Gheorghe, consilerii locali Sorina Tuşa şi Fabian Iustin Roman, Emilia Murineanu, Camelia Pleşca, George Măndilă, Florian Constantin, Gigi Chiru, liderul PDL Constanţa, Ana Maria Florea, Stelian Gima, Florin Gheorghe şi Nicolae Anghel, primarul comunei Castelu. Cele cinci intenţii de candidatură care nu au fost validate de BPJ sunt cea a actualului deputat Maria Stavrositu (Colegiul 10), a lui Claudiu Georgescu, Daniel Chiţoi, Andrei Popescu şi Adrian Doxan. Cele 14 intenţii de candidatură sunt trimise la Bucureşti, pentru a primi girul Comisiei de Integritate a PDL. Interesant, deputatul Maria Stavrositu nu a primit votul propriilor colegi de partid pentru o nouă candidatură. Chiar şi aşa, însă, susţin surse bine informate, parlamentarul ar urma să-şi depună candidatura direct la Bucureşti, dar pe acelaşi colegiu.

Ajungem, astfel, la Colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor, colegiu pentru care va candida, din partea USL, actualul deputat liberal Mihai Lupu. Pentru acelaşi colegiu este vehiculat, însă, din partea ARD, şi numele democrat liberalei Camelia Pleşca.

Pentru Colegiul 3 va candida, din partea USL, actualul deputat social democrat Cristina Dumitrache.

În ceea ce priveşte Colegiul 4, din partea ARD va intra în cursă actualul deputat PDL, Constantin Chirilă, preşedintele interimar al Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa.

Premiul cel mare

Cel mai disputat pare să fie, până la acest moment, Colegiul 5. Pentru mandatul de parlamentar pe acest colegiu intră în cursă actualul deputat PDL Zanfir Iorguş. Numele social democratului Claudiu Tusac, fostul primar al Mangaliei, a fost vehiculat în acest context, deşi nu se ştia dacă va fi vorba despre o candidatură PSD sau USL. Între timp, însă, Tusac pare să fi intrat în silentio stampa.

Agitaţie mare pentru candidatul pe acest colegiu s-a înregistrat, însă, în PNL Constanţa. Numele avansate pentru Colegiul 5 au fost cel al lui Victor Manea, liderul Organizaţiei Municipale a PNL Constanţa, al fostului consilier judeţean Dănuţ Zepa Antonoaea, dar şi al consilierului local Radu Matei.

Ieri după amiază, liberalii constănţeni s-au reunit în cadrul unui Birou Permanent, dar şi al unei Delegaţii Permanente, context în care au decis, prin vot, care va fi candidatul PNL pentru Colegiul 5. Pentru că Antonoaea a ieşit din cărţi, lupta s-a dus între fostul candidat la Primăria municipiului Constanţa, Victor Manea, şi consilierul din cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, Radu Matei. Balanţa a înclinat, însă, în favoarea lui Manea. Acesta din urmă este, aşadar, candidatul pe Colegiul 5 pentru Camera Deputaţilor.

PSD coace candidaţi

În ceea ce priveşte Colegiul 6, pentru acesta va candida, din nou, actualul deputat PSD Eduard Martin. Se pare că Martin are cele mai mari şanse pentru un nou mandat.

Pentru colegiile 7 şi 9, USL Constanţa nu şi-a anunţat deocamdată candidaţii. Potrivit unor surse, pentru Colegiul 7 s-ar pregăti, se pare, Mircea Titus Dobre, actual consilier judeţean, fiul fostului consilier local Mircea Dobre.

Cât despre Colegiul 9, amintim că deputatul Antonella Marinescu a anunţat că se retrage din activitatea parlamentară pentru a se dedica mai mult familiei.

De menţionat este faptul că, potrivit unor surse, Cristinel Dragomir, actual vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, s-ar pregăti pentru o candidatură pentru Camera Deputaţilor, într-un colegiu din mediul rural.

PNŢCD aleargă după Colegiu 8

În ceea ce priveşte PNŢCD, amintim că, potrivit spuselor lui Tudorel Chesoi, liderul ţărăniştilor constănţeni, partidul s-a retras din Alianţa România Dreaptă (ARD) Constanţa pe motiv că PDL nu ar dori să cedeze un colegiu urban pentru Camera Deputaţilor. Astfel, PNŢCD intră în cursa parlamentară cu aspiranţi independenţi. Primul candidat anunţat este profesorul Gheorghe Andrei, vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene, care va candida ca independent, pe Colegiul 8.

Donţu şi Bădrăgan oscilează între colegiile 7, 8, 9 şi 10

Şi liderul PER Constanţa, Gheorghe Donţu, vrea un mandat de parlamentar. Potrivit declaraţiilor sale, el şi Dumitru Bădrăgan, fostul candidat PER la şefia Consiliului Judeţean, intenţionează să candideze pe un colegiu pentru Camera Deputaţilor. Ar fi vorba, se pare, despre colegiile 7, 8, 9 şi 10. Cei doi oscilează între aceste colegii, dar o decizie va fi luată abia după o discuţie cu partenerii lor de la Partidul Verde.

Slabu şi Vasiliev vor să fie senatori

Nu în ultimul rând, liderul PP-DD Constanţa şi Marian Vasiliev, fost candidat al PP-DD la CJC, aspiră la un mandat de senator. Cei doi şi-au anunţat intenţiile, dar nu şi colegiile pe care ar vrea să candideze. PP-DD va avea, de altfel, candidaţi pe toate cele 14 colegii din judeţul Constanţa, aşa cum a anunţat preşedintele Organizaţiei Judeţene, Gică Slabu, în urmă cu aproximativ două săptămâni.

4 X 4

Nu mai puţin importante sunt cele patru colegii de senatori din judeţul Constanţa. USL pariază pe aceeaşi patru senatori care ocupă, în prezent, colegiile. Este vorba despre senatorul Colegiului 1, liberalul Puiu Haşotii, actual ministru al Culturii, despre social democratul Nicolae Moga, senatorul Colegiului 2, Alexandru Mazăre, fratele primarului Radu Mazăre, care a dat, în urmă cu patru ani, Camera Deputaţilor pe Senat (Colegiul 3), precum şi despre senatorul Colegiului 4, Mircea Banias, fostul pedelist, actual conservator care va candida din partea AcD.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii