Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:25 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaluare Naţională 2019 Topul meseriilor căutate de absolvenţii claselor a VIII-a. Meseria, brăţară de aur, versus licenţiat vânzător la mall

ro

27 Jul, 2019 00:00 3863 Marime text
Zilele acestea de sfârşit de iulie aduc cu ele şi ultimele etape prevăzute în Calendarul admiterii în învăţământul profesional de stat pentru anul şcolar 2019-2020. După cum se ştie, din cei 5.994 de absolvenţi de clasa a VIII-a, 4.200 şi-au găsit un loc în învăţământul liceal, celorlalţi 1.794 fiindu-le „rezervate” locuri la învăţământul profesional.
 
În urma repartizării computerizate, au rămas necuprinşi în învăţământul liceal de stat 566 de elevi constănţeni, majoritatea cu medii de admitere care nu le permit să aspire la promovarea Bacalaureatului de peste patru ani.
Piaţa muncii în judeţul Constanţa este de departe una dintre cele mai aride când vine vorba de angajări de absolvenţi cu studii superioare, motiv pentru care exodul tinerilor către marile centre universitare ale ţării îşi găseşte o explicaţie...
 

Primul an de învăţământ profesional la Liceul „Tomis“

 
În urmă cu o lună, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa făceau publice modificările aduse în cifra de şcolarizare pentru învăţământul profesional în anul 2019-2020. Și anume liceele tehnologice Deleni, Castelu, Poarta Albă, Independenţa şi Adamclisi vor avea doar învăţământ profesional, nemaiprimind clase de-a IX-a învăţământ liceal, alte cinci clase de învăţământ liceal tehnologic fiind transformate în învăţământ profesional, la Liceul „Dimitrie Leonida” din Constanţa, Liceul Tehnologic Poarta Albă, Liceul Tehnologic „Carsium” din Hârşova, Liceul „Ion Podaru” din Ovidiu, Liceul „Mihail Kogălniceanu”.
 
Concret, faţă de anul trecut, când au fost prevăzute 42 de clase de învăţământ profesional, anul acesta se înregistrează o creştere de 50%, ajungându-se la 64 de clase. Conform situaţiei solicitate de ISJ Constanţa unităţilor de învăţământ care oferă învăţământ profesional de trei ani de stat, cu frecvenţă la zi, majoritatea locurilor oferite au fost ocupate.
 
Ba mai mult, la Colegiul Comercial „Carol I” pentru calificarea bucătar pe cele 28 de locuri s-au înscris 30 de absolvenţi, cum şi la Liceul Teoretic Negru Vodă, pentru calificarea agricultor culturi de câmp, pe cele 28 de locuri s-au înscris 32 de elevi.
 
Şi pentru că vorbeam de un top, la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa, la calificarea mecanic auto pe cele 112 locuri s-au înscris 100 de elevi, în schimb la tinichigiu vopsitor auto, din cele 28 locuri s-au ocupat doar cinci, iar la învăţământul dual, toate cele 30 de locuri, la aceleaşi calificări, au fost ocupate.
 
De interes s-au bucurat şi cele două calificări de ospătar (chelner), respectiv frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist prevăzute la Liceul Tehnologic „Nicolae Dumitrescu” Cumpăna, dar şi calificarea de lucrător hotelier de la Liceul Tehnologic „C.A. Rosetti” şi Liceul Tehnologic „Ion N. Roman” Constanţa sau cea de brutar-patiser de la Liceul Tehnologic „Ion Podaru” Ovidiu. Nici la specializările sudor, electrician constructor sau mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, oferite de Liceul Tehnologic „Axiopolis” din Cernavodă, nu mai sunt locuri.
 

La Liceul Teoretic Băneasa nu s-a înscris niciun absolvent la calificarea agricultor culturi de câmp, dar s-au epuizat locurile la lucrător în agroturism. În schimb, la Liceul de Marină din Constanţa doar jumătate din locurile la calificările tubulator naval, respectiv lăcătuş construcţii navale au fost ocupate, la fel şi pentru calificarea de electrician de întreţinere şi reparaţii aparatură electrocasnică de la Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicaţii Constanţa.
 
La Liceul Tehnologic „Tomis” din Constanţa, care a... acceptat şi o clasă de învăţământ profesional, specializarea sudor, pentru anul şcolar 2019-2020, din cele 28 de locuri oferite au mai rămas libere doar opt.
 
Calendarul admiterii 2019 se încheie săptămâna viitoare, pe 1 august, cu actualizarea şi afişarea la sediul unităţilor de învăţământ care au ofertă pentru învăţământul profesional de stat şi învăţământul dual a listelor candidaţilor înscrişi la învăţământul profesional de stat şi în învăţământul dual, precum şi transmiterea către Centrul Naţional de Admitere a rezultatelor repartizării.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii