Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:20 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evoluţia firmelor cu şefi la arestare Cum s-au învârtit milioanele de euro în dosarul Secăreanu - Comăniţă

ro

11 Jul, 2012 01:00 6331 Marime text
cap_1.jpgCauza celor 11 inculpaţi a fost înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti cu numărul unic 554/2/2012 şi a fost tranşată de completul prezidat de Adriana Băjan

La puţin timp după ce fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, Dan Florin Secăreanu, a fost ridicat de pe Autostrada Soarelui şi dus în capitală pentru audieri, ieri, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au „lansat bomba". Mai exact, prin intermediul unui comunicat de presă, organele de anchetă au informat că efectuează cercetări penale faţă de mai multe persoane, printre care se numără afacerişti „cu greutate", dar şi oameni cu funcţii cheie în diverse instituţii ale statului. Astfel, printre cei prezentaţi ieri instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă se numără directorul autosuspendat de la Autoritatea Naţională a Vămilor, Viorel Comăniţă, dar şi subcomisarul de poliţie Dan Florin Secăreanu, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa. În această ediţie, ZIUA de Constanţa va prezenta evoluţia societăţilor comerciale luate în colimator de procurorii DNA şi prin intermediul cărora s-ar fi săvârşit activitatea infracţională.

Unul dintre cele mai grele nume din acest dosar este cel al lui George Guliu, unul dintre cei patru civili arestaţi, în 2009, în dosarul denumit generic „Mafia de la Rutieră". Despre acest afacerist, procurorii DNA spun că este asociat şi administrator la SC Excella Real Grup SRL din Nicolae Bălcescu, şi că este acuzat de evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat. Mai departe, pe lista „neagră" se mai afla Dumitru Chirvăsitu, administrator în fapt al SC Inkasso Jobs SRL Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, Florin Andrei Jugănaru, administrator în fapt al SC Crivas Logistic SRL Bucureşti şi al SC Rad Trans Concept SRL Bucureşti, şi Emilian Dumitru Preda. În sarcina acestora, organele de anchetă au reţinut următoarele infracţiuni: complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat. Viorel Comăniţă, director la Autoritatea Naţională a Vămilor, în prezent autosuspendat din această funcţie, este acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. La rândul său, Dan Florin Secăreanu este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Florin Lucian Ionescu - administrator la SC Delta Oil Logistic SRL, Nicoleta Georgiana Lengiu - contabil la SC Excella Real Grup SRL, Mariana Cosma - contabil autorizat, Nicolae Belba şi Mihai Buliga sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat. „Nemeş Radu, coordonatorul grupului infracţional organizat, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat. Alexandru Marta Codruţ - fost şef de cabinet al fostului preşedinte ANAF, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, Ioan Ovidiu Moldovan - administrator al SC Benzoil Sibiu, Nemeş Dana - administrator la SC Excella Real Grup SRL, Gulea Mihai şi Puşcaşiu Ştefan, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat", figurează, de asemenea, în cercetarea procurorilor DNA.

Prejudiciul, peste 15 milioane de euro

secareanu.jpg

Cei de la Anticorupţie mai susţin că „în perioada mai 2011 - iulie 2012, inculpaţii Guliu George, Chirvăsitu Dumitru, Jugănaru Andrei Florin, Nemeş Radu şi Nemeş Dana au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 euro reprezentând accize şi TVA neachitate". „Concret", mai arată procurorii, „motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi. În paralel, aceste operaţiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL, care, aparent, comercializează către firme tip «fantomă» produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina".

Firme fantomă

Aceleaşi firme „fantomă" ar fi pus la dispoziţie companiilor specializate în distribuţia carburanţilor documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că ar fi achiziţionat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie mai arată că activitatea de sprijinire a grupului a fost „asigurată de inculpaţii Secăreanu Florin Dan, ofiţer în cadrul DGIPI, şi de Comăniţă Viorel, director ANV, fie prin deconspirarea unor acţiuni operative, fie prin efectuarea unor controale formale la firmele implicate. Persoana care asigura legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală şi factorii de decizie ai ANAF este inculpatul Marta Codruţ Alexandru". Asta în timp ce transportul motorinei către staţiile de distribuţie ar fi fost asigurat de Dumitru Emilian Preda şi de Andrei Florin Jugănaru, prin intermediul firmelor SC Crivas Logistic SRL Bucureşti şi SC Rad Trans Concept SRL Bucureşti. „Pentru a intra în posesia sumelor de bani obţinute prin evaziune fiscală, în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL erau înregistrate achiziţii fictive, pentru ca în final, printr-un circuit financiar în care erau implicate firme «fantomă», banii să ajungă la persoanele care coordonau grupul", după cum susţin procurorii. La datele de 9 şi 10 iulie, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea lui George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Viorel Comăniţă, Andrei-Florin Jugănaru, Dumitru Emilian Preda, Florin-Dan Secăreanu, Lucian-Florin Ionescu, Georgiana-Nicoleta Lengiu, Mariana Cozma, Nicolae Belba şi Mihai Buliga pe o perioadă de 24 de ore, ieri fiind prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. De asemenea, Radu Nemeş, Codruţ Alexandru Marta, Ovidiu Ioan Moldovan, Dana Nemeş, Mihai Gulea şi Ştefan Puşcasu vor fi prezentaţi aceleiaşi instanţe cu propunere de arestare preventivă în lipsă pentru 30 de zile de la data prinderii lor. Cauza celor 11 inculpaţi încătuşaţi a fost înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti cu numărul unic 554/2/2012 şi a fost tranşată de completul prezidat de Adriana Băjan.

Celebra Excella Real Group

Mai multe firme au fost remarcate de procurorii anticorupţie. Începem cu Excella Real Group, firma care îi reuneşte pe George Guliu şi pe Radu Nemeş. Afacerea, cu sediul în comuna constănţeană Nicolae Bălcescu, a fost înfiinţată în 2008 de Guliu, împreună cu soţia lui Nemeş, băcăuanca Diana Mariana, care deţinea 95% din părţile sociale. În 2009 s-a retras administratorul George Guliu, iar în locul lui a fost numit Radu Nemeş. În luna martie a aceluiaşi an, „manevra" se repetă, numai că, de această dată, constănţeanul îşi reia funcţia. În 2011, Diana Mariana Nemeş se retrage din business, iar în locul ei intră soţul, Radu, cu aceeaşi cotă parte, de 95%. Excella Group are ca obiect de activitate fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. De altfel, şi societăţile ce urmează „se învârt" în acelaşi cerc. Fie că transportă ori comercializează, afacerile celor urmăriţi de DNA au legătură cu carburanţii. Radu Nemeş mai este cercetat de DNA într-un alt dosar, cauză în care apar şi celebrii fraţi Ion şi Stelian Livadariu, trimişi în judecată în 2011 pentru un prejudiciu de peste 10 milioane de euro, cauzat prin afaceri cu petroliere. În dosarul fraţilor Livadariu este judecat şi cetăţeanul maghiar Racz Peter Atilla, al cărui nume este legat de SC Texas Oyl Group. La rândul lui, George Guliu este cunoscut drept un om cu influenţă în rândurile poliţiştilor de la malul mării, el fiind arestat preventiv în dosarul din 2009 denumit generic „Mafia de la Rutieră". De remarcat că SC Excella Real Grup este prima firmă pentru care s-a cerut vreodată suspendarea activităţii ca măsură preventivă.

O impresionantă cifră de afaceri

Inkasso Jobs SRL are sediul în comuna Mihail Kogălniceanu, localitatea de baştină a lui Guliu. Înfiinţată în 2010, societatea se ocupă cu „comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate", iar unic asociat şi administrator este Marioara Chirvăsitu. Comunicatul DNA vorbeşte însă despre „administratorul în fapt", Dumitru Chirvăsitu. Acesta a fondat, de fapt, Inkasso Jobs şi a predat-o, la puţin timp după aceea, Marianei. O altă societate implicată este SC Crivas Logistic SRL, înfiinţată în 2011, cu sediul în Bucureşti. Unic asociat şi administrator este tânărul Dumitru Gabriel Vasile Cristescu, născut în 1988 în judeţul Prahova, sat Ploieştiori. Firma se ocupă cu „transporturi rutiere de mărfuri". Tot cu „transporturi rutiere de mărfuri" se ocupă şi firma bucureşteană Red Trans Concept. Înfiinţat în 2009, business-ul are ca unic asociat şi administrator pe Elena Paler, născută în 1982 în Făgăraş, cu domiciliul în comuna constănţeană Viişoara. În 2009, societatea a fost înfiinţată de Andrei Florin Jugănaru şi de Ionuţ Nicolae, doi tineri născuţi în 1984, respectiv 1986. În 2011, Nicolae s-a retras din business, iar la puţin timp după a intrat în afacere Elena Paler, care a preluat 98% din părţile sociale. În acelaşi an s-a retras şi Jugănaru. Delta Oil Logistic este, de asemenea, o firmă bucureşteană, înfiinţată în 2010, având ca obiect principal de activitate „comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi, gazoşi şi al produselor derivate. Unic asociat şi administrator este Lucian Florin Ionescu, născut în 1984 în Bucureşti. Ne „izbeşte" cifra de afaceri: 41.866.222 de lei. Ionescu a înfiinţat şi o altă societate, Kris Oil Intermed, alături de Cristian Valeriu Militaru. În 2012, în afacere a fost primit şi Aidâr Cadîr, un constănţean născut în 1993. Cea din urmă societate „arătată cu degetul" de procurorii DNA este Benz OIL SRL, din Sibiu, înfiinţată în 1998. Societatea are ca obiect principal de activitate „comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate". Business-ul îi aparţine lui Ovidiu Ioan Moldovan. În 2002, acesta mai avea o asociată, pe Aura Mona Blaga, dar l-au cooptat şi pe Dumitru Domnariu, care s-a retras în 2004.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii