Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:10 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exact ca-n filme ENEL debranseaza dupa ureche, Protectia Consumatorului amendeaza la fel

ro

02 Jun, 2010 02:20 4113 Marime text
deschidere.jpgÎn dosarul cu numărul 15192/212/2009, înregistrat la Tribunalul Constanţa, în data de 13 mai a.c., având ca obiect plângere contravenţională, SC Enel Energie SA, în calitate de recurent, a chemat „la bară" IRPC - Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Constanţa, în calitate de intimat.

Mai exact, SC Enel Energie SA a formulat un recurs împotriva sentinţei civile nr. 1786/25.01.2010, pronunţată de Judecătoria Constanţa, în dosarul cu numărul 15192/212/2009, având ca părţi SC Enel Energie SA în calitate de petent şi IRPC - Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Constanţa, în calitate de intimat.

SC Enel Energie SA - Unitatea Teritorială Constanţa a fost sancţionată cu amendă contravenţională în cuantum de 4000 lei, în temeiul articolului 9, privind protecţia consumatorilor. În plângerea făcută de această instituţie se arată că „în mod eronat, instanţa de fond a respins contestaţia formulată de instituţia noastră împotriva procesului-verbal de contravenţie nr. 0206793/20.05.2009".

Mai mult decât atât, potrivit documentelor ataşate la dosar, se arată că sentinţa civilă nr. 1786/25.01.2010 este netemeinică şi nelegală deoarece procesul verbal de contravenţie nu cuprinde o descriere concretă a faptei săvârşite, ci doar menţiuni cu caracter general despre o reclamaţie la adresa societăţii Enel Energie SA, nefăcându-se menţiuni despre numele persoanei care a făcut reclamaţia, la ce dată şi la ce oră a fost săvârşită fapta contravenţională, precum şi în ce loc şi de cine a fost săvârşită fapta.

În plângere se stipulează de asemenea că fapta pentru care SC Enel Energie SA a fost sancţionată constă în aceea că, la data încheierii procesului-verbal, societatea a deconectat un consumator în mod eronat, în locul unui alt consumator rău platnic.

sediu_renel_electrica_dobrogea_01.jpgSC Enel Energie SA, amendată degeaba

În realitate însă, lucrurile stau cu totul altfel. Mai exact, fapta contravenţională nu a fost săvârşită de SC Enel Energie SA. Motivul? Debranşările de la reţeaua de alimentare cu energie electrică sunt de fapt şi de drept în competenţa operatorului de distribuţie în conformitate cu prevederile legii nr.13/2006 a energiei electrice, respectiv Enel Distribuţie Dobrogea SA, care este proprietarul reţelelor electrice. În plângere se arată că petenta contraventă, adică SC Enel Energie SA, are ca obiect principal de activitate comercializarea energiei electrice. Adică, această societate desfăşoară activităţi de furnizare de energie electrică în baza unei licenţe de furnizare emisă de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul energiei.

Din toată această istorisire, instanţa de judecată a luat decizia că fapta reţinută de organul constatator nu a fost săvârşită de SC Enel Energie SA pentru că nu intră în obiectul său de activitate, această societate fiind doar un executant care a acţionat în baza ordinului de intervenţie emis de petentă.

Bomboana de pe colivă...

În procesul verbal de constatare a contravenţiei emis la data de 20.05.2009, la descrierea faptei constatate se arată că, în urmă cercetării, reclamaţia s-a dovedit a fi întemeiată, reclamanta fiind debranşată de la reţeaua de alimentare cu energie electrică, în locul vecinului său, care avea un teanc de facturi neachitate.

De parcă acestea nu ar fi de ajuns, agentul constatator a arătat că deconectarea unei alte persoane decât cea restanţieră la plată a fost cauzată de... o eroare în sistemul informatic, în care sunt înscrise ambele persoane la aceeaşi adresă.

Contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt a SC Enel Energia SA, Johanna Scântee, a declarat că nu vrea să comenteze nimic în acest caz.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii