EXCLUSIV! O firmă propune CJC, de 4 ani, o alternativă pentru bolnavii de cancer Dovada că Radioterapia de la Constanţa putea fi salvată! (document)
EXCLUSIV! O firmă propune CJC, de 4 ani, o alternativă pentru bolnavii de cancer: Dovada că Radioterapia deConsiliul Judeţean Constanţa are în administrare clădirea SCJU, deci nu avea cum să intervină, iar Ministerul Sănătăţii a „omis” să aloce fondurile necesare. În prezent, în urma drumurilor făcute la Bucureşti, s-au primit doar o serie de promisiuni, care ar putea să se concretizeze din 2017. În schimb, aşa cum a recunoscut public, managerul spitalului, dr. Dănuţ Căpăţînă, a demarat, încă din septembrie 2015, un studiu care să testeze piaţa în vederea externalizării Serviciului de Radioterapie din SCJU Constanţa. Lucru cu care însă conducerea Consiliului Judeţean nu ar mai fi de acord. De fapt, Cristinel Dragomir, vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al CJC, n-a făcut decât să se sucească în declaraţii, nu şi în fapte, şi veţi vedea pe parcurs de ce susţinem acest lucru.
Situaţia fără precedent de la Secţia de Radioterapie a SCJU Constanţa nu s-ar fi înregistrat în situaţia în care conducerea Consiliului Judeţean, din 2012 şi până în prezent, ar fi dat curs numeroaselor solicitări venite din partea unei firme din Constanţa care intenţiona, pe de o parte, să instaleze cu titlu gratuit în bunkerul existent în curtea Spitalului Judeţean Constanţa un accelerator pentru asigurarea continuităţii tratării bolnavilor oncologici prin radioterapie de înaltă performanţă, iar pe de altă parte, să construiască un centru de radioterapie în vederea monitorizării şi tratării bolnavilor oncologici de pe raza judeţului Constanţa. Dacă s-ar fi dorit ca problema radioterapiei să fie rezolvată măcar temporar, până la obţinerea mult-trâmbiţatei finanţări prin Banca Mondială şi Ministerul Sănătăţii, iată că alternativă a existat.
În secţiunea „Documente“ puteţi consulta ultima scrisoare de intenţie, datată 11 aprilie 2016, adresată conducerii Consiliului Judeţean Constanţa şi înmânată personal vicepreşedintelui Dragomir de reprezentantul SC Affidea România SRL, prin manager Raluca Ştefan Vericeanu. Din document reiese faptul că societatea a înaintat, în intervalul 2012-2014, periodic, scrisori de intenţie prin care solicita CJC sprijin în vederea iniţierii unui proiect de dezvoltare a unui centru de tratare a cancerului la Constanţa care să asigure servicii de radioterapie decontate prin Casa de Asigurări de Sănătate, prin programul naţional. Societatea oferă deja de zece ani pe piaţa din Constanţa servicii de imagistică şi chimioterapie pentru bolnavii de cancer şi nu numai.
Ultima scrisoare de intenţie vine însă tocmai în sprijinul situaţiei actuale a bolnavilor de cancer de la Constanţa, care se află în imposibilitatea de a beneficia de servicii de radioterapie pe plan local.
Raluca Ştefan Vericeanu ne-a declarat că firma pe care o reprezintă şi-a reînnoit intenţia de a contribui la deblocarea situaţiei existente şi la revenirea la o situaţie de normalitate şi decenţă pentru bolnavii oncologi, precum şi pentru diminuarea disconfortului acestora derivat din transportul periodic către alte centre de oncologie, însă nu a primit niciun răspuns până în prezent. „Din 2012 aşteptăm un răspuns, pe care nu-l mai primim. Am discutat cu toţi factorii de decizie din 2012 şi până în prezent. Nu interesează pe nimeni soarta acestor oameni, aceasta este concluzia noastră. Pe noi nu ne interesează neapărat externalizarea acestui serviciu, noi vrem să facem un centru de radioterapie în sistem decontat de CNAS, iar până ar fi fost gata acest centru, aşa cum am precizat, noi ofeream cu titlu gratuit spitalului un accelerator, pentru ca bolnavii să nu fie puşi pe drumuri.
Finanţarea de la Banca Mondială este o poveste. Să presupunem că ar fi aşa, cine-i şcoleşte pe oamenii care vor trebui să lucreze în noua secţie de radioterapie, folosind o altă tehnologie? Cu ce bani? Dacă oferta noastră ar fi fost luată în consideraţie, nu se mai ajungea aici. Dar probabil că sunt alte interese”, a declarat Raluca Ştefan Vericeanu, manager SC Affidea SRL Constanţa.
Ce ar însemna acest centru de radioterapie?
În primul rând, o investiţie de 10 de milioane de euro din resurse proprii ale firmei care oferă deja servicii imagistice şi de chimioterapie la Constanţa, crearea de locuri de muncă, bază educaţională şi ştiinţifică pentru Facultatea de Medicină şi, încă o dată, şansa ca Secţia de Radioterapie a spitalului să funcţioneze în continuare până când acest proiect ar fi fost finalizat sau până când s-ar fi găsit soluţii financiare pentru achiziţionarea unui accelerator. Ce voia în schimb compania de servicii medicale de la Consiliul Judeţean? Alocarea unei suprafeţe de teren de cel puţin 1.500 de mp, în incinta SCJU, respectiv 1.000 mp amprenta la sol a clădirii, restul de 500 de mp fiind necesari pentru aparatura accesorie.În vederea concesionării sau alocării acestui teren, SC Affidea SRL a iniţiat, în urmă cu mai mult timp, proceduri prealabile, cum ar fi identificarea şi dezmembrarea cadastrală. Firma de servicii medicale deţine deja o parte din terenul necesar pentru construirea centrului, însă are nevoie de completarea necesarului în vederea construcţiei. Terenul este situat în imediata vecinătate a locului unde îşi desfăşoară activitatea firma, respectiv fostul Euromedic International. Şi această solicitare a rămas fără răspuns oficial.
Ce spune Căpăţînă?
Managerul firmei de servicii medicale a afirmat că nu a discutat despre intenţiile companiei cu managerul spitalului, dr. Dănuţ Căpăţînă, „deoarece este oricum o persoană inabordabilă”.Zilele trecute, în timp ce bolnavii care au nevoie de radioterapie implorau cerul să se găsească o soluţie pentru ei, în declaraţii publice, managerul SCJU „descoperea luna de pe cer“, respectiv că firme private ar putea fi interesate de această oportunitate de a investi în radioterapie în spital şi că ar mai rămâne să fie întocmit caietul de sarcini pentru demararea procedurilor legale în vederea concretizării unei noi concesionări în cadrul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ.
Ieri, întrebat fiind ce ştie despre solicitarea făcută de SC Affidea SRL pentru deblocarea situaţiei Secţiei de Radioterapie, Căpăţînă, care face, mai nou, declaraţii prin SMS sau drepturi la replică, a spus: „Trebuie respectată legea şi demarată o procedură legală. Decizia o vom lua săptămâna aceasta, împreună cu Consiliul Judeţean, dacă vom demara această procedură sau vom aştepta finanţarea de la Banca Mondială pentru perioada 2017-2018“. Ei, ce concluzie tragem noi de aici: că managerul nu a exclus şi nici nu exclude o externalizare a Radioterapiei, dar şi că deciziile le ia împreuna cu actuala conducere a Consiliului Judeţean. Veţi vedea de ce este important acest aspect.
Dragomir nu este interesat de investiţii private la SCJU!
„Am primit solicitarea şi am discutat şi cu doamna, dar ce să le răspund eu? Să construiască, nu e treaba Consiliului Judeţean o investiţie privată. Treaba cu acceleratorul dat spitalului cu titlu gratuit este o poveste. N-au cum să construiască în interiorul spitalului. Oricum, nu este treaba mea, nu mă mai lipiţi de spital, că nu e treaba mea. Vor să facă investiţie la spital, să se ducă la spital, să discute cu şeful de secţie, cu directorul medical, cu fizicianul, nu este treaba CJC. Noi avem doar rol de finanţare şi ne-am propus să cumpărăm cel puțin două acceleratoare liniare de particule, doar că la CJC nu există banii necesari, suma minimă de investit fiind de 10 milioane de euro. Aşa cum am mai spus, în acest moment, cei 12 bolnavi care făceau radioterapie sunt redirecționați către alte centre, iar externalizarea acestui serviciu nu este o soluție”, a comentat Cristinel Dragomir.
Afirmaţia vicepreşedintelui cu atribuţii de preşedinte al CJC ar fi o glumă bună dacă situaţia din spital n-ar fi jalnică. În Consiliul de Administraţie al SCJU, CJC are trei reprezentanţi din cinci. Acelaşi CJC a externalizat funcţia de director, iar doctorul Căpăţînă a câştigat managementul unităţii sanitare prin firma sa. Astăzi, vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir vine şi ne explică nonşalant că nu susţine externalizarea Radioterapiei. Bun, dar la mijloc nu e vorba de externalizare, ci doar de un serviciu reciproc avantajos, prin care firma de servicii medicale pune la dispoziţia spitalului, cu titlu gratuit, un accelerator de particule, în vederea continuităţii Serviciului de Radioterapie, iar la schimb vrea să concesioneze în mod absolut legal un teren pe care să dezvolte un centru de tratare a cancerului, care să asigure servicii de radioterapie în baza asigurării de sănătate şi prin programul naţional de specialitate.
Prefectul aşteaptă ancheta pe care a solicitat-o Ministerului Sănătăţii
Contactat telefonic, prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, susţine că trebuie găsită o soluţie urgentă pentru bolnavii care fac radioterapie. Prefectul nu avea cunoştinţă de intenţia firmei de servicii medicale de a oferi temporar un accelerator către SCJU, însă va pune această informaţie pe masă la discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.Vă reamintim că, în urmă cu o săptămână, ca urmare a sesizărilor primite şi a situaţiei create prin închiderea Secţiei de Radioterapie, reprezentantul Guvernului în teritoriu a solicitat Ministerului Sănătăţii să efectueze în regim de urgenţă un control în cadrul SCJU. Rezultatele verificărilor urmează să fie făcute publice, ne-a asigurat Adrian Nicolaescu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp