Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:15 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Există îngrijorare că va fi afectat parcul din Tomis II Raportul consultării publicului în ceea ce privește construirea anexei parohiale de la „Capela Militară“ din Constanța (DOCUMENT)

ro

09 Jul, 2024 17:00 1358 Marime text
 
  • La sfârșitul lunii mai a.c., Primăria municipiului Constanța a lansat în consultare publică Plan Urbanistic de Detaliu pentru terenul situat în municipiul Constanța, Bulevardul Tomis nr.170, aprobate prin PUG municipiul Constanța
  • Beneficiar este Parohia „Sfinții Îngeri " din Constanța, iar elaborator este Biroul Individual de Arhitectură Teodor Ion
  • Obiectul planului urbanistic de detaliu – construirea unei anexe parohiale P+1 se materializează într-un studiu ce constă în propuneri de organizare funcțională, volumetrică și tehnică a zonei, studiate urmărindu-se totodată inserția unei funcțiuni care va defini zona ansamblul parochial și relațiile ei cu zonele învecinate precum și stabilirea unor reglementări ce vor sta la baza definirii zonei
  • Pe parcursul derulării procesului de informare şi consultare publică au fost transmise observații, care vizează reglementările propuse
  • În cadrul consultării, s-a primit observația nr. 81993/17.04.2024 formulată de Mariana Hurduc prin care dezacordul privind propunerea PUD, existând îngrijorarea că va fi afectat parcul
  • Prin răspusul formulat, elaboratorul PUD a menționat următoarele: Propunerea PUD nu va afecta parcul deoarece anexa parohială se construiește în incinta parohiei care este delimitată de împrejumuire din zid, deschisă doar către bulevardul Tomis


 
La sfârșitul lunii mai a.c., Primăria municipiului Constanța a lansat în consultare publică Plan Urbanistic de Detaliu pentru terenul situat în municipiul Constanța, Bulevardul Tomis nr.170, aprobate prin PUG municipiul Constanța.
 
Beneficiar este Parohia „Sfinții Îngeri " din Constanța iar elaborator este Biroul Individual de Arhitectură Teodor Ion.

Obiectul planului urbanistic de detaliu – construirea unei anexe parohiale P+1 se materializează într-un studiu ce constă în propuneri de organizare funcțională, volumetrică și tehnică a zonei, studiate urmărindu-se totodată inserția unei funcțiuni care va defini zona ansamblul parochial și relațiile ei cu zonele învecinate precum și stabilirea unor reglementări ce vor sta la baza definirii zonei.

Se propune revitalizarea unui fragment din ansamblul parohiei ,,Sfinții Îngeri” prin construirea unei anexe parohiale P+1 care s[ puncteze mobilarea organizată a incintei proprietate parohiei astfel încât anexa P+1 să fie un spațiu care să strânga sub un sigur corp spații existente cu aspect provizoriu C3 Clopotniță, C4 Boxa de unelte și C5 grupul sanitar și spatii necesare Parohiei, sala de priveghere și cancelaria.

Accesul carosabil și pietonal la amplasament se realizează prin intermediul străzii Mircea cel Bătrân și bulevardul Tomis ce delimitează amplasamentul pe latura estică și vestică.

Anexa parohială se va amplasa pe latura de nord a terenului paralelă cu această latură cu retragere de 1 m față de limita terenului la nord cu retragere de 5m față de limita terenului la est la strada Mircea cel Bătrân și 3m retragere față de biserică existentă pe direcția sud respectând aliniamentele, distanțele și retragerile prezentate în partea desenată a documentației.




Retragerea de 3m față de biserică se justifică având în vedere că pe latura către biserică, anexa nu va avea accese și goluri de ferestre.

Publicul a avut la dispoziție 15 zile să transmită observații asupra documentelor disponibile online pe site-ul primăriei municipiului Constanța.
 
 
Raportul consultării publicului
 

Municipalitatea a dat publicității raportul consultării informării și consultării publicului asupra PUD-ului.

Pe parcursul derulării procesului de informare şi consultare publică au fost transmise observații care vizează reglementările propuse.
În cadrul consultării, s-a primit observația nr. 81993/17.04.2024 formulată de Mariana Hurduc prin care dezacordul privind propunerea PUD, existând îngrijorarea că va fi afectat parcul.

Prin răspusul formulat, elaboratorul PUD a menționat următoarele: Propunerea PUD nu va afecta parcul deoarece anexa parohială se construiește în incinta parohiei care este delimitată de împrejumuire din zid, deschisă doar către bd. Tomis; anexa propusă va înlocui anexele existente, clopotnița-magazie și grup sanitar, aflate în stare de degradare totală; anexa parohială este o necesitate deoarece va sigura parohiei spațiile de care are stringentă nevoie, clopotniță, grup sanitar, spații depozitare unelte de gradină, spațiu pentru cancelarie, spațiu de priveghere; anexa va fi amplasată strict în incinta parohiei, cu retragere de 1 metru față de limita terenului la nord (către parc) si retragere de 5 metri față de limita terenului la est (către str. Mircea cel Bătrân);anexa propusă nu va afecta însorirea vecinătăților fiindcă este amplasată la nord și umbrește doar biserica.
 
Scurt istoric al bisericii cu hramul „Sfinții Îngeri”!
 
Majoritatea locuitorilor Constanţei cunosc parohia sub denumirea de „Capela Militară“, deoarece biserica s-a construit la sfârşitul perioadei interbelice, între anii 1938 şi 1940, cu contribuţia Armatei, într-o zonă în care, pe atunci, erau amplasate mai multe unităţi militare.

Ideea construirii era mai veche, dar ea a devenit realizabilă abia când la comanda Diviziei 9 „Mărăşeşti“ a fost numit un general energic, plin de iniţiativă şi respectat nu doar de militari, ci şi de autorităţile civile şi întreaga urbe - generalul Nicolae Macici.

S-a format, astfel, un comitet de iniţiativă al cărui preşedinte a fost ales chiar el, generalul Macici, având ca secretar şi colaborator direct pe maiorul Ion Ionescu, care s-a dedicat atât de mult acestei construcţii încât a fost supranumit „maiorul biserică“.
 
După anul 1951, odată cu începerea lucrărilor de extindere şi urbanizare a oraşului, în jurul bisericii, s-au construit foarte multe blocuri de locuinţe, iar unităţile militare au fost dezafectate.
Lucrările de construire a bisericii au început în anul 1938 şi a fost amplasată în curtea fostului Regiment 13 Artilerie, cu destinaţia iniţială de a fi capelă militară, pentru nevoile religioase ale ostaşilor şi ofiţerilor din Garnizoana Constanţa, dar şi pentru credincioşi.

Planurile de construcţie au fost întocmite de arhitectul-şef al Patriarhiei, Ionescu Berechet, în stilul bisericilor bizantine, cu adaptarea faţadei la stilul brâncovenesc naţional, folosind pridvorul cu coloane.

La executarea lucrărilor de construcţie au participat şi elevi ai Liceului Industrial Constanţa, sub conducerea a doi ingineri - Cioc Mihai şi Constantin Ivanovici. Construcţia s-a terminat în anul 1940, iar sfinţirea bisericii s-a făcut la 20 octombrie în acelaşi an de episcopul Gherontie Nicolau al Tomisului şi de episcopul armatei, Partenie Ciopron, împreună cu un impresionant sobor de preoţi şi diaconi.
 
Până în septembrie 1949, biserica a fost folosită pentru asistenţa religioasă a militarilor. Au slujit aici preoţii militari Soroceanu, Deleanu şi Radu. Între anii 1949-1951, a suplinit Catedrala Episcopală, sub arhipăstorirea episcopului Chesarie Păunescu, din cauza distrugerilor provocate bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ de bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial.
 
După 1951 şi până în prezent are întrebuinţare de biserică parohială. Între anii 1959-1961, s-a executat pictura în tehnica fresco de către pictorul Costin Ioanid, împreună cu sora sa, Lucia Ioanid.

Între anii 2005-2011, o echipă de ucenici condusă de pictorul bisericesc Botea Adrian a realizat actuala pictură, biserica fiind resfinţită, la data de 8 noiembrie 2011 de Înaltpreasfinţitul părinte Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Au fost înnoite şi mobilierul, catapeteasma şi stranele.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Imobiliare Constanța PUD-ul pentru construirea unei anexe parohiale P+1 la „Capela Militară“, lansat în consultare publică (DOCUMENT)
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii