Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:52 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fără autorizaţie și cu mâncare expirată Terasa grecului împrumutat de Mazăre, amendată de Protecția Consumatorilor (galerie foto+video+document)

ro

18 Jul, 2015 00:00 11374 Marime text
Plaje „sufocate“ de şezlonguri, unde turiştii care vin la mare şi vor să stea pe nisip nu au unde să aştearnă nicio batistă, darămite un prosop sau un cearșaf. Administratorii de plaje credeau că este mai profitabil să încasezi banii turiştilor care vor un loc pe şezlong decât să le oferi un loc pe plajă celor care vin cu prosoapele, însă, în urma controalelor de ieri, care s-au lăsat cu amenzi usturătoare pentru unii agenţi economici, lucrurile ar putea sta invers.

„Anul trecut, am dus o campanie și totul a fost în regulă, iar acum nu mai sunt așa. Dacă vin cu un prosop, aș vrea să văd unde îmi dă voie să stau”, a declarat Marius Dunca, președintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).

Plaja, înecată de șezlonguri

Operatorii economici care au în administrare plaje pe litoralul romanesc sunt obligaţi să pună 30% din suprafaţa acestora la dispoziţia turiştilor care nu vor sa închirieze şezlonguri, spune Marius Dunca, preşedintele ANPC. Mai mult decât atât, suprafaţa de 30% din plajă trebuie să aibă legătură atât la uscat, cât şi la mare. Şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor împreună cu mai mulţi inspectori au făcut ieri o serie de controale la operatorii de plajă din nordul staţiunii Mamaia. Ei au verificat dacă operatorii sectoarelor de plajă pun în aplicare Ordinul 1204/26.03.2010, care prevede aceste lucruri. Controalele de vineri vin după ce mai mulţi turişti s-au plâns de faptul că nu au unde să stea la soare, fiind practic, obligaţi să închirieze un şezlong pentru a se bucura de vacanţă.

Amendă de 40.000 de lei pentru... „lipsă de bun simț“

Deşi veniseră în control în special pentru a depista neregulile legate de nerespectarea zonelor dedicate turiştilor care doresc să stea pe prosop, comisarii ANPC au dat şi peste alte abateri. Astfel, sectorul de plajă aparţinând Blue Beach SRL, incluzând restaurantul Ammos, a primit amenzi totale de 40.000 de lei. 20.000 de lei a fost prima amendă, pentru că plaja era aproape în totalitate ocupată de şezlonguri. Ulterior, inspectorii ANPC au descoperit chiar că aceasta funcţiona fără autorizaţie, drept pentru care a mai fost aplicată o amendă de 10.000 de lei. Nu mai puţin de 10.000 de lei vor avea de plătit administratorii Ammos by Blue Beach şi pentru că în bucătăria restaurantului s-au găsit produse neetichetate şi expirate.
 
„Amendă 20.000 de lei şi remedierea deficienţelor pe loc. Având în vedere că noi am venit doar să facem o campanie de informare de educare, iar proprietarul nu a dorit să vină, vă sancţionăm contravenţional. Ca să vedeţi cum este. Pentru că e lipsă de bun simţ. O instituţie a statului vine în control şi vrea să vă aducă la cunoştinţă ceva. Vă explic ca să transmiteţi, şi o sa transmiteţi şi amenda. Pentru că nu a dorit domnul administrator să vină să discute cu noi. Nu spuneţi că nu este, pentru că l-am văzut chiar eu pe terasă. Vreţi să vă fac eu cunoştinţă?“, i-a replicat Alexandru Duncă angajatului cu care a vorbit.
Inspectorii au descoperit scoici gătite de ieri şi ţinute la frigider, mezeluri împachetate şi neetichetate şi cârnaţi expiraţi. Angajaţii barului au susţinut că acelea erau produse care urmau să fie consumate de personal, însă inspectorii ANPC nu i-au crezut, întrucât frigiderul în care erau ţinute alimentele nu era etichetat ca fiind destinat personalului. „Eu de unde să ştiu că nu le serviţi clienţilor?!“, le-a spus Duncă angajaţilor Ammos.
 
După ce au fost stabilite amenzile, discuţiile s-au purtat cu unul dintre cei implicaţi în afacere. Dialogul între inspectori şi reprezentatul firmei îl redăm în cele ce urmează.
 
„Sunteţi aici ca să faceţi spectacol. Aşa faceţi control?“
„Autorizaţia pentru plajă unde este?“
„Este la Ministerul Turismului… şi nu a venit, avem înregistrare“…
„Nu domnule, nu aveţi. M-am interesat, dumneavoastră nu aveţi autorizaţie.“
„Am făcut cerere…“
„Nu aveţi în secunda asta.“

„Da, dar dacă nu a transmis ministerul, e vina mea?“
„Până nu aveţi autorizaţie, nu deschideţi plaja“, au conchis inspectorii ANPC.
 
A cui este însă firma care a luat cele mai multe amenzi, vineri, de la inspectorii însărcinaţi să vegheze la siguranţa şi la drepturile consumatorilor?

Skantzikas, asociat cu firma Sorinei-Gina Hortolomei-Moscu

Potrivit informaţiilor de pe site-ul restaurantului, coroborate cu datele de la Registrul Comerţului valabile până pe 17 iulie 2015, terasa Ammos funcţionează pe Sc Blue Beach SRL. Firma a obţinut, prin intermediul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, de la Primăria Constanţa, pe data de 10 martie, autorizaţia de construire nr. 386 pentru SC Blue Beach SRL. Obiectul autorizaţiei valabile până în luna mai 2016 constă în „amenajare plajă turistică, situată în Mamaia, sector I, subsector XI, investiţie realizată de SC Blue Beach SRL“, conform contractului de închiriere nr. 1742/8269/AM/27.05.2013. Blue Beach SRL a fost înfiinţată în anul 2003, cu sediul social stabilit în municipiul Constanţa, aleea Lirei. La momentul înfiinţării, asociaţi în societate erau: Ioannis Skantzikas, născut la data de 19.01.1956, în localitatea Minas, Lakonias, Grecia, Gioxas Antonios, născut la data de 22.08.1967, în Atena, Grecia, şi SC Mehmetoglu SRL. Potrivit Monitorului Oficial din 8 mai 2014, asociaţi în Blue Beach SRL erau: Ioannis Skantzikas, cu domiciliul în Grecia şi rezidenţa în România, care deţineau 2% din capitalul social, Teodora-Maria Skantzikas, care deţinea 18% din capitalul social, Gioxas Antonios, cetăţean grec cu domiciliul în Grecia şi rezidenţa în Constanţa, care deţinea 30% din capitalul social, şi Mega Development SRL (50%). Mega Development este administrată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu. Administratorul societăţii Blue Beach este Nikolaos Skantzikas. Potrivit vrajitorul.eu, în anul 2013, societatea cu 13 angajaţi a declarat o cifră de afaceri de 2.201.963 de lei şi un profit net de 1.089.354 de lei.

Citește și

Firma datornicului lui Mazăre deschide vilă în Mamaia
 
Skantzikas, deși este un nume de proveniență elenă, nu este deloc străin de peisajul constănțean autohton. În 2005, a apărut pentru prima dată informaţia că mare parte din averea „cash“ a fostului primar a fost cedată cetăţeanului grec Ioannis Skantzikas, adică 600.000 de euro. Informaţia se regăseşte şi în declaraţia de avere a lui Radu Mazăre, completată pe 13.06.2014, ultima depusă, de altfel. Astfel, la rubrica „Plasamente, investiţii directe şi împrumuturi acordate“, se aminteşte suma de 600.000 de euro cu care a fost împrumutat Ioannis Skantzikas. Născut la Atena, numele acestuia apare în toate cercurile de relaţii din jurul lui Mazăre. Face afaceri la Constanţa din 2001, anul în care şi Radu Ştefan Mazăre se instalase în fotoliul de primar. Relaţia dintre Ioannis Skantzikas şi Radu Mazăre era atât de apropiată în 2005, încât fostul primar al Constanţei a fost invitat la nunta din Grecia a „datornicului“ cu o mai tânără româncă.
 
Din Registrul Comerţului, aflăm că Ioannis Skantzikas este asociat în următoarele societăţi: Black Sea Suppliers SRL, Blue Beach SRL, Europroiect SRL, Instalatorul SRL, Iolkos Invest SRL, Metal Trade SRL, Oro Construct SRL, Oro Invest SRL, Romexpress Line SRL şi Eurobalkan Blasting SRL (radiată). Ca administrator apare în majoritatea acestor firme și în plus în firma Zolmar Ius SRL, din Agigea.

Citește şi

Împrumutat de Mazăre cu 600.000 de euro: Grecul Skantzikas şi Sorina-Gina Hortolomei-Moscu amenajează o plajă în Mamaia (documente)
 

Despre Mega Development SRL se știu mai multe detalii. Societatea mai apare ca asociată și în Mehmetoglu SRL şi Hipocrate 2000 SRL. Celebra firmă Mehmetoglu este cea care deține ansamblul Cazino Sud. 

Citește și

Cazino Sud, deţinut de Mehmetoglu, firmă care apare în referatul de reţinere a lui Strutinsky, intră în reabilitare (documente).

Încă o amendă, dar și un exemplu pozitiv

Altă oprire a inspectorilor ANPC, alte nereguli. La sectorul de plajă aparținând Argo Beach, aceeași situație legată de șezlongurile care nu lasă loc şi turiştilor ce doresc să stea pe nisip. Și aici, pentru că nu au găsit un administrator cu care cei de la ANPC să discute, Alexandru Duncă a dispus sancţionarea cu amendă de 20.000 de lei.
 
Au existat însă și exemple pozitive. Plaja IpaNera, de pildă, avea spațiu alocat pentru turiștii cu prosoape chiar mai mare de 30% după cum a apreciat reprezentantul firmei, Marius Iosif. Firma Ipanera Blue SRL este deținută de Constantin Frunză (25%), Răzvan Cristian Iacob (50%) și Cristina Elena Bârsan, cea din urmă fiind și administratorul firmei ce are ca obiect de activitate „restaurante“.
 
Controalele au continuat și după verificarea acestor trei firme, iar inspectorii ANPC vor lua la puricat localurile de pe litoral până la finalul sezonului estival.



UPDATE, 19.07.2015
Facem preciyarea că am încercat să obţinem puncte de vedere de la societăţile amendate de ANPC atât vineri, cât şi duminică, pentru a vedea dacă au fost remediate problemele şi dacă amenda a fost plătită/care a fost cuantumul final al amenzii. La societatea Blue Beach SRL, numerele de telefon fix care se regăsesc pe fişa de la Registrul Comerţului  nu erau disponibile, iar pe un număr de mobil ne-a răspuns un avocat, care însă a declarat că nu mai reprezintă interesele societăţii de ceva vreme. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Adrian 19 Jul, 2015 07:01 Se pare ca Marius Dunca si ai lui sunt printre putinii care-si fac treaba serios si responsabil!! FELICITARI!!Interesul si sanatatea cetateanului inainte de toate!!!!!!!!!!!!!