Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:56 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fără precedent! Admiterea în liceu bate la ușă, dar Ministerul Educației nu a transmis câte clase de a IX-a vor exista (galerie foto)

ro

19 Apr, 2019 00:00 3311 Marime text
În aceste zile, unitățile de învățământ centralizează opțiunile elevilor pentru probele de aptitudini, respectiv verificarea cunoștințelor la limbile străine, în vederea admiterii la clasele de-a IX-a bilingv.
 
Așadar, admiterea în licee bate la ușă, dar, cu toate acestea, Ministerul Educației nu a transmis nici până la această dată planul de școlarizare 2019-2020.
 
Ne așteptam ca în ședința de lucru ce a avut loc ieri la Palatul Copiilor, între conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța și directorii unităților de învățământ, să fie făcut public acest plan oficial, cu atât mai mult cu cât pe ordinea de zi, la punctul 3, era prevăzut punctul „Admiterea în învățământul liceal de stat, anul școlar 2019-2020”.
 
De altfel, vineri, 12 aprilie, la Pavilionul expozițional a avut loc tradiționalul Târg al ofertelor educaționale - „Alege educația”, și tocmai de aceea am întrebat de ce totuși liceele s-au prezentat cu viitoarele clase a IX-a pentru care își așteaptă candidații. Mai ales că, în timpul documentării pe care am efectuat-o vineri, în jurul orei 16, când elevii curgeau „râuri-râuri” la Pavilionul expozițional, conform unei planificări, aveam să ne convingem că prima întrebare pe buzele tuturor era: „Câte clase de a IX-a veți avea anul viitor?”. La Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” sau Liceul Teoretic „Ovidius”, spre exemplu, ni s-a spus că vor fi șapte clase de a IX-a, dar este vorba despre numărul de locuri propus de conducerile acestor instituții, și nu de cele aprobate de Ministerul Educației.
 
Ieri, prof. Anca Dragomir, inspector școlar general adjunct, ne-a precizat că au fost îndrumate conducerile liceelor să ofere informații legate de profilurile pe care le vor avea, și nu concret numărul de clase, întrucât nu există o cifră oficială. „Și la Inspectoratul Școlar Județean este așteptat cu maxim interes acest plan de școlarizare, întrucât, conform calendarului admiterii, pe 15 mai trebuie afișat numărul de locuri speciale alocat candidaților romi”.
 
Pe de altă parte, prof. Gabriela Bucovală, inspector școlar general, consideră ca la, ora actuală, nu este relevant numărul de clase a IX-a. „În momentul în care se va cunoaște ierarhia județeană, după susținerea Evaluării Naționale 2019, atunci elevii vor avea nevoie de numărul precis de locuri, pentru a ști cum să-și completeze fișele cu opțiunile”.
 
Ne așteptam să primim asigurări că nu vor exista diferențe mari între cifrele propuse de conducerile liceelor constănțene, respectiv planul de școlarizare transmis de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, și cifrele aprobate de Ministerul Educației... Dar vâlva care s-a creat în ultima perioadă - pe fondul scăderii natalității, dar și al plecărilor masive ale părinților la muncă în străinătate, deci implicit reducerea numărului de absolvenți de gimnaziu - ne conduce cu gândul că vom asista la ceva... tăieri. Ca să nu mai spunem de zvonurile alarmiste lansate, pe surse, că la Ministerul Educației se lucrează la masive modificări - „vor dispărea 1.000 de clase a IX-a, care vor trece la învățământul profesional” (de la 165.000 în 2018 la 164.000 în 2019).
 
Decizie, de altfel, îndreptățită, ținând cont de faptul că la baza dezastruosului Bacalaureat din ultimii ani stă o admitere în liceu cu note de 1 sau 2 și 3.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii