Federația Tinerilor din Constanța cere revocarea lui Carmen Drăghici din funcția de președinte al Fundației Județene pentru Tineret
Federația Tinerilor din Constanța cere revocarea lui Carmen Drăghici din funcția de președinte al Fundației
22 Nov, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
275
Marime text
- Reclamanții, în temeiul art. 194 Cod Procedură Civilă, în contradictoriu cu pârâta Fundația Județeană pentru Tineret Constanța, au solicitat anularea actului prin care Carmen Drăghici a fost aleasă în funcția de președinte al FJTC, din 5 mai 2021
- După cum susțin reclamanții, Carmen Drăghici ar fi organizat o adunare generală fictivă pentru a fi realeasă președinte, după expirarea „așa-zisului mandat pe 05.05.2021”
La Curtea de Apel Constanța a ajuns dosarul 3911/118/2021/a1, unde se cere anularea actului prin care Carmen Drăghici a fost aleasă în funcția de președinte al Fundației Județene pentru Tineret Constanța.
Părțile dosarului sunt: Federația Tinerilor din Constanța, Asociația Elevilor din Constanța – apelant reclamant; Spătariu Andreea Sabina, Frâncu Dragoș Nicolae, Pătrașcu Andrei Cristian, Ionescu Diana Flavia, Țuțuianu Marian – intimat reclamant și Fundația Județeană pentru Tineret Constanța – intimat pârât.
Dosarul a fost înregistrat la Curte pe 21 noiembrie 2024 și momentan, nu există un termen pentru soluționarea speței.
Un an de judecată la Tribunal
Traseul dosarului a început la Tribunalul Constanța, în data de 26 mai 2021. După șase termene, instanța a respins cererea de chemare în judecată formulată de reclamanți în contradictoriu cu Fundația Județeană pentru Tineret Constanța (FJTC).
Iată soluția pe scurt a magistraților în ședința din 20 iunie 2022:
„Solutia pe scurt: HOTARASTE: Ia act de cererea de renunţare la judecata cererii de suspendare a judecăţii formulată de FUNDAŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU TINERET CONSTANŢA prin DRĂGHICI CARMEN. Respinge excepţia lipsei calităţii de reprezentant a numitei DRĂGHICI CARMEN. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active. Respinge excepţia nulităţii cererii de suspendare formulată de FUNDAŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU TINERET CONSTANŢA prin FRANCU NICOLAE DRAGOŞ. Respinge cererea de suspendare a judecăţii formulată de FUNDAŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU TINERET CONSTANŢA prin FRANCU NICOLAE DRAGOŞ. Respinge cererea de chemare în judecată ca nefondată. Cu apel in termen de 30 zile de la comunicare. Apelul se depune la Tribunalul Constanta. Pronuntata prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi, 20.06.2022.
Document: Hotarâre 2230/2022 20.06.2022”
Fundația Tinerilor din Constanța a declarat apel la data de 3 mai 2023, înregistrat pe 11 mai 2023, la Curtea de Apel Constanța, cu obiect „anulare act preschimbare termen”.
Pe 20 noiembrie a.c., instanța a amânat pronunțarea pentru data de 4 decembrie. Tot la data amânării, FJTC a declarat recurs ce face obiectul dosarului 3911/118/2021/a1.
Mai jos, vă prezentăm povestea speței, așa cum reiese de pe rejust.
Actul care atestă funcția de președinte a lui Carmen Drăghici datează din mai 2021
Reclamanții, în temeiul art. 194 Cod Procedură Civilă, în contradictoriu cu pârâta Fundația Județeană pentru Tineret Constanța, au solicitat anularea actului prin care Carmen Drăghici a fost aleasă în funcția de președinte al FJTC, din 5 mai 2021. De asemenea, au cerut anularea Deciziei nr. # a Consiliului de ######### privind reprezentarea Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Constanţa în relaţiile cu terţii, autorităţile publice şi la instanţele de judecată.
În motivarea cererii se arată că Fundaţiile judeţene pentru tineret şi a municipiului Bucureşti au fost înfiinţate în 1990 prin Decretul-#### nr. 150/1990 pentru a administra patrimoniul ce era în folosinţa Uniunii Tineretului Comunist.
Potrivit Decretului-#### nr. 1990, conducerea fundaţiilor pentru tineret se asigura de consilii formate din reprezentanţi ai tuturor organizaţiilor de tineret legal constituite la nivel de judeţe şi al municipiului Bucureşti, cu excepţia celor care aparţin partidelor si formaţiunilor politice.
În anul 2002, prin Legea nr. 146/2002, modificată ulterior prin OUG nr. 166/2002, Decretul-#### nr. 150/1990 a fost abrogat. Potrivit acestei legi, conducerea fundaţiilor judeţene pentru tineret şi a municipiului Bucureşti este asigurată de un consiliu alcătuit din 5 membri, dintre care: 3 numiţi de consiliul judeţean, respectiv Consiliul ####### al Municipiului Bucureşti; 2 aleşi din rândul structurilor asociative de tineret reprezentative la nivelul unităţii administrativ-teritoriale respective, care îşi exprimă adeziunea la scopul fundaţiei.
Prin Hotărârea Consiliului Județean Constanţa nr. 355/17.12.2020 privind desemnarea reprezentanţilor Consiliului Județean Constanta în Consiliul de conducere al Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Constanţa, au fost desemnaţi următoarele persoane: Frâncu Dragoș Nicolae, Ionescu Diana Flavia și Țuțuianu Marian. Ulterior, în data de 29.01.2021, Adunarea Generală formată din organizaţiile neguvernamentale de tineret din județul Constanța, i-a ales ca reprezentanți în consiliul de conducere al Fundației Județene pentru Tineret Constanța pe Spătariu Andreea Sabina și Pătrașcu Andrei Cristian.
Carmen Drăghici, acuzată că ar fi organizat o adunare fictivă pentru a fi realeasă
După cum susțin reclamanții, Carmen Drăghici ar fi organizat o adunare generală fictivă pentru a fi realeasă președinte, după expirarea „așa-zisului mandat pe 05.05.2021”.
Decizia privind alegerea este nelegală, având în vedere că în anul 2002 a fost publicată şi a intrat în vigoare Legea nr. 146/2002, care prevede la art. 62 că se abrogă orice dispoziţie contrară, adică Decretul-#### nr. 150/1990. Astfel, având în vedere că Decretul-#### nr. 150/1990 a fost abrogat, singura conducere care poate există în cadrul unei fundaţii pentru tineret este cea menţionată la art. 10 din Legea nr. 146/2002, şi anume trei reprezentanţi numiţi de consiliul judeţean şi doi reprezentanţi desemnaţi de organizaţiile de tineret.
Decizia privind alegerea este contrară art. 4 din Decretul-#### nr. 150/1990 pentru că stabileşte o conducere care nu este conformă cu acest decret-lege, deci se impune anularea acesteia.
Reclamanții, având în vedere că nu a existat nicio convocare, iar din documentele atașate nici nu rezultă cine a participat la forum, consideră că ședința nu a existat, astfel încât decizia prezintă un caracter fictiv.
În concluzie, alegerea clandestină a lui Carmen Drăghici în funcția de președinte al Fundației reprezintă o încălcare a art. 4 din Decretul-Lege nr. 150/1990, ceea ce atrage nulitatea Deciziei privind alegerea.
Ce a reținut instanța
Prin art. 1 al deciziei nr. # – fila 15 dosar – adunarea generală a FUNDAŢIEI JUDEŢENE PENTRU TINERET CONSTANŢA a ales pe ######## ######, începând cu data de 05.05.2021, în funcţia de preşedinte al fundaţiei. Prin decizia nr. # a consiliului de conducere al FUNDAŢIEI JUDEŢENE PENTRU TINERET CONSTANŢA – fila 16 dosar – s-a decis ca, începând cu data de 05.05.2021, numita Drăghici Carmen, în calitate de preşedinte, să reprezinte fundaţia în faţa autorităţilor statului, a instanţelor de judecată şi în relaţiile contractuale cu terţii.
În ceea ce priveşte calitatea numitei Drăghici Carmen de reprezentant al FUNDAŢIEI JUDEŢENE PENTRU TINERET CONSTANŢA, instanţa constată că în raport de art. 1 al deciziei nr. # – fila 15 dosar, aceasta şi-a justificat calitatea. În consecinţă, instanţa va respinge excepţia lipsei calităţii de reprezentant a numitei Drăghici Carmen.
În ceea ce priveşte excepţia lipsei calităţii procesuale active, instanţa urmează să o respingă având în vedere procesul – verbal din 29.01.2021 întocmit cu ocazia întrunirii adunării generale a organizaţiilor nonguvernamentale de şi pentru tineret, care au aderat la scopurile şi obiectivele FUNDAŢIEI JUDEŢENE PENTRU TINERET CONSTANŢA, reclamanţii fiind prezenţi, justificându-şi astfel calitatea.
Reclamanţii îşi justifică prezentul demers pe existenţa hotarârii nr. 355/2020 a Consiliul Județean Constanţa, apreciind că, în raport de această hotărâre, deciziile nr. 1 ale adunării generale şi consiliului de conducere ale FUNDAŢIEI JUDEŢENE PENTRU TINERET CONSTANŢA sunt nelegale.
Instanţa apreciază că acţiunea este nefondată, având în vedere că Hotărârea nr. 355/17.12.2020 a fost anulată prin sentinţa nr. ####/14.10.2021 pronunţată de Tribunalul Constanţa – Secţia de contencios administrativ, definitivă ca urmare a respingerii recursului prin decizia nr. ###/07.04.2022 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa. Reclamanţii apreciază că singura conducere care poate exista în cadrul FUNDAŢIEI JUDEŢENE PENTRU TINERET CONSTANŢA este cea prevăzută de Legea nr. 146/2002, respectiv cei 3 membri numiţi de consiliul judeţean şi 2 reprezentanţi desemnaţi de organizaţiile de tineret, însă instanţa de judecată care a pronunţat sentinţa nr. ####/14.10.2021 tocmai din perspectiva dispoziţiilor Legii ######## a anulat Hotărârea nr. 355/17.12.2020. Reclamanţii mai invocă nerespectarea dispoziţiilor art. 4 din DECRETUL-#### nr. 150 din 11 mai 1990 privind infiintarea fundatiilor pentru tineret, potrivit căruia – „Conducerea fundatiilor pentru tineret prevazute la art. 1 se asigura de consilii formate din reprezentanti ai tuturor organizatiilor de tineret legal constituite la nivel de judete si al municipiului Bucuresti, cu exceptia celor care apartin partidelor si formatiunilor politice”, însă articolul invocat nu prevede o procedură de convocare sub sancţiunea nulităţii.
#### de toate aceste aspecte, instanţa constată că reclamanţii nu au probat nelegalitatea deciziilor contestate, motiv pentru care instanţa va respinge cererea ca nefondată.
Sursă text: rejust
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Hotărâre a Consiliului Județean Constanța, anulată de Tribunal! Cine a fost adversarul CJC (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii