Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:12 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostă directoare adjunctă la SPIT, câştigătoare a unui contract cu SPIT

ro

20 May, 2013 00:00 7409 Marime text
În urma negocierii fără anunţ de participare, firma SC Real Data Soft SRL a fost declarată câştigătoarea contractului de „servicii de mentenanţă program informatic“, autoritatea contractantă fiind Serviciul Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local din Constanţa. Valoarea contractului este de 162.000 de lei. Justificarea alegerii procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare este aceea că „lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate“, astfel că firma câştigătoare, SC Real Data Soft SRL, cu sediul în Constanţa, a fost singura ofertantă. Criteriul de atribuire a contractului a fost preţul cel mai scăzut. Contractul a fost atribuit la data de 01.04.2013, anunţul fiind făcut public o lună mai târziu.

Toate’s vechi şi nouă toate...

Dar pe mâna cui a ajuns acest contract şi în buzunarele cui vor intra banii?! SC Real Data Soft SRL este, potrivit datelor Registrului Comerţului, o firmă nou înfiinţată, mai exact la data de 28 decembrie 2012. Aceeaşi sursă mai indică şi faptul că firma are doi asociaţi persoane fizice, în persoana Luminiţei Totolici, fost director executiv adjunct al SPIT Constanţa, şi a lui Mihai Corneliu Angelin, fiecare dintre cei doi cu cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%. Dacă Mihai Corneliu Angelin are calitatea de administrator al firmei încă de la înfiinţarea acesteia, Totolici Luminiţa a fost numită administrator la data de 20 februarie 2013, dată la care a avut loc Adunarea Generală a SC Real Data Soft SRL şi în cadrul căreia Totolici Dinu Petre, nimeni altul decât soţul Luminiţei Totolici, s-a retras din societatea înfiinţată cu aproape două luni în urmă, cesionându-şi toate părţile sociale către Mihai Corneliu Angelin. În acest context, Totolici Dinu Petre s-a retras şi din funcţia de administrator, în cadrul aceleiaşi adunări fiind cooptată în societate Totolici Luminiţa, care a şi fost numită administrator pe termen nelimitat.
Firma mai sus amintită îşi are sediul social în municipiul Constanţa, într-un bloc de pe bulevardul Mamaia, unde, întâmplător sau nu, îşi mai au sediul şi SC Real Data Service SRL, SC Real Data Center SRL, ambele înfiinţate la aceeaşi dată cu firma câştigătoare a contractului cu SPIT Constanţa, respectiv pe data de 28 decembrie 2012, precum şi SC Real Data Solutions SRL, înfiinţată la data de 9 ianuarie 2013. Ce le leagă pe cele patru firme care figurează la aceeaşi adresă?! Cele trei nume: Luminiţa Totolici, Petre Dinu Totolici şi Mihai Corneliu Angelin şi rocada soţilor Totolici în urma căreia doamna Totolici a fost cooptată în toate firmele şi numită administrator în urma retragerii soţului. Singurul personaj statornic pare a fi de fiecare dată Mihai Corneliu Angelin.
Revenind la experienţa pe care o au câştigătorii contractului actual, cu toate că firma este nouă, personajele sunt de mult familiarizate cu astfel de contracte.

Background cu rezonanţă

De-a lungul timpului, firme în care soţii Totolici şi asociatul lor Mihai Corneliu Angelin aveau calitatea de foşti sau actuali administratori au mai avut şi alte contracte de profil cu SPIT Constanţa. Nu mai departe de anul 2012, SC Real Data Group SRL, care îi avea administratori pe Dinu Petre Totolici şi Mihai Corneliu Angelin, a câştigat contractul pentru servicii de mentenanţă la aplicaţia informatică de gestiune şi evidenţă financiar-contabilă, iar SC TDL Soft Computer SRL, cu Dinu Petre Totolici asociat unic, firmă la care a fost asociat, la un moment dat, şi fostul director executiv adjunct al SPIT Constanţa, Luminiţa Totolici, avea să se ocupe exclusiv de mentenanţa aplicaţiilor informatice de gestiune, valoarea contractelor fiind de 175.000 de lei, respectiv 134.451 de lei. SC Real Data Group SRL a mai lucrat cu SPIT Constanţa şi în anii 2009 şi 2010, când a încheiat cu Serviciul Public de Impozite şi Taxe contracte în valoare de 216.000 de lei, respectiv 156.857 de lei.
Despre SC Real Data Group SRL se mai ştie că a colaborat cu SPIT Constanţa şi în 2005, când firma ar fi fost prădată de hoţi şi s-ar fi pierdut astfel baza de date a SPIT, în timp ce SC TDL Soft Computer SRL a avut contracte în 2008 şi 2011 cu Regia Autonomă Exploatarea Domeniului Public şi Privat.

Ce spune SPIT Constanţa


Iată cum comentează conducerea SPIT Constanţa situaţia de faţă: „Indiferent cine ar fi deţinătorul licenţei, a dreptului exclusiv de a putea modifica total sau parţial programul informatic de impozite şi taxe, instituţia noastră va încheia contract de mentenanţă cu acea societate.
Astfel, instituţia noastră a semnat contract cu societatea comercială care deţine licenţa asupra programului informatic de impozite şi taxe şi atribuirea acestui contract s-a făcut cu respectarea prevederilor art. 122 lit. b din OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare. Autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare numai «atunci când, din motive tehnice, artistice sau pentru motive legate de protecţia unor drepturi de exclusivitate, contractul de achiziţie publică poate fi atribuit numai unui anumit operator economic».
Performanţele atinse de instituţia noastră prin utilizarea acestui program informatic de impozite şi taxe sunt următoarele: programul informatic este în primul rând conform cerinţelor legale, în al doilea rând, adaptat nevoilor contribuabililor, iar în al treilea rând respectă cerinţele standardelor de calitate impuse de SR EN ISO 9001, aspect recunoscut la nivel naţional şi prin clasarea instituţiei noastre pe locul al II-lea la competiţia celor mai bune practici în administraţia publică din România, cu proiectul «Managementul satisfacţiei contribuabililor»; printr-o permanentă administrare şi îmbunătăţire a acestuia conform modificărilor legislative s-a atins cel mai mare grad de colectare a impozitelor şi taxelor locale din România.
Indiferent care sunt numele proprietarilor softului, atât timp cât nu se aduce nicio atingere legislaţiei în vigoare şi atât timp cât vor fi oportune şi necesare serviciile respective, se vor încheia astfel de contracte. Vă asigurăm că atribuirea contractului s-a făcut în conformitate cu prevederile legale privind achiziţiile publice - OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare, neexistând niciun conflict de interese în acest caz”. Declaraţiile aparţin directorului executiv al instituţiei, Virginia Uzun.

Link:
//www.ziuaconstanta.ro/stiri/politic/banii-spit-merg-catre-afacerile-de-familie-ale-fostilor-angajati-79527-363943.html
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • csmf 20 May, 2013 12:17 Adica nu e treaba voastra, pe ce se cheltuie banul din impozite si taxe. Inteles?