Fostul director al uneia dintre cele mai importante instituţii de cultură din Constanţa a fost condamnat
Fostul director al uneia dintre cele mai importante instituţii de cultură din Constanţa a fost condamnat
25 Aug, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
6585
Marime text
Judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, preşedintele Tribunalului Constanţa, s-a pronunţat ieri într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constanţa. În cauză, Filip Ion Pop - fostul director al Casei de Cultură - una dintre cele mai importante instituţii de cultură din Constanţa -, în perioada 23 iulie 1993 - 22 iunie 2002, a luat patru ani şi şase luni de închisoare, omul de afaceri Vasile Tăfălan a luat 13 ani de închisoare, iar Mioara Gache şi Nicoleta Mitrică, inspectori fiscali, au fost achitate.
Dosarul se află pe rolul Tribunalului Constanţa din luna septembrie 2014. Ieri, judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, preşedintele Tribunalului Constanţa, după 50 de termene, a anunţat primele condamnări: Ştefan Lilian - trei ani şi opt luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional şi complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, Pop-Filip Ion (fostul directorul Casei de Cultură din Constanţa) - patru ani şi şase luni de închisoare, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată, complicitate la spălarea banilor. Cel în cauză a fost achitat pentru complicitate la folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, Vasile Tăfălan - 13 ani de închisoare (contopire cu o altă pedeapsă aplicată într-un alt dosar), pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare a banilor.
Yucetaş Nusret a fost achitat pentru constituire a unui grup infracţional organizat, săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, pentru spălarea banilor, evaziune fiscală şi folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate. Instanţa a luat act că inculpatul a fost reţinut 24 ore în data de 28/29 noiembrie 2013.
Judecătorul Teodor Viorel Gheorghe, preşedintele Tribunalului Constanţa, a mai dispus achitarea Mioarei Gache şi a Nicoletei Mitrică, inspectori fiscali.
Gache, care a fost reţinută 24 de ore în data de 28/29 noiembrie 2013, fusese acuzată de complicitate la evaziune fiscală şi fals intelectual. Nicoleta Mitrică fusese acuzată de complicitate la evaziune fiscală şi de fals intelectual. Instanţa a luat act că inculpata a fost reţinută 24 de ore în data de 28/29 noiembrie 2013.
Instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român prin AJFP Constanţa împotriva inculpaţilor Ştefan Lilian şi Pop-Filip Ion.
„Lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de Statul Român prin AJFP Constanţa împotriva inculpaţilor Yucetaş Nusret, Gache Mioara şi Mitrică Nicoleta, şi împotriva părţii responsabile civilmente SC Asimetric Vision SRL. Obligă pe inculpaţii Ştefan Lilian şi Pop-Filip Ion, în solidar, să plătească părţii civile Statul Român, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice-ANAF-DGRFP Galaţi-AJFP Constanţa suma de 60.208,58 lei reprezentând despăgubiri civile -TVA de plată, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate la această sumă în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală, începând cu 01 noiembrie 2012 şi până la achitarea integrală a debitului principal. Confiscă de la inculpatul Ştefan Lilian suma de 1.099.000 lei proveniţi din spălarea banilor. Confiscă de la inculpatul Tăfălan Vasile suma de 40.500 lei proveniţi din spălarea banilor“, potrivit minutei judecătoreşti.
Decizia nu este una definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel în zece zile de la pronunţare pentru procuror, inculpaţii Ştefan Lilian, Pop-Filip Ion, Yucetaş Nusret, Gache Mioara, Mitrică Nicoleta şi de la comunicare pentru inculpatul Tăfălan Vasile, partea civilă Statul Român prin AJFP şi partea responsabilă civilmente SC Asimetric Vision SRL.
Conform procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Constanţa, Filip Ion Pop este suspectat că, „în iulie 2012, împreună cu Yucetaş Nusret, Ştefan Lilian şi Tăfălan Vasile, s-a constituit într-un grup infracţional în scopul obţinerii de beneficii financiare prin efectuarea de operaţiuni de spălarea a banilor proveniţi din activităţi evazioniste şi, acţionând în cadrul grupului infracţional organizat, în aceeaşi lună a anului 2012, în calitate de reprezentant al SC Porto Nav Group SRL Constanţa, a preluat fictiv drepturile şi obligaţiile decurgând din contractele de leasing financiar referitoare la zece utilaje de construcţii de la SC Basconlux Chişinău - Filiala Constanţa SRL Constanţa”, conform DIICOT.
Organele de anchetă mai spun că Filip Ion Pop, în luna septembrie 2012, „în calitate de reprezentant al SC Porto Nav Group SRL Constanţa, a dispus evidenţierea în documentele societăţii a operaţiunilor fictive prin care s-a atestat în mod nereal vânzarea celor zece utilaje către SC Naftex Petrol Grup SRL Constanţa, ajutând totodată în acest mod la evidenţierea de către reprezentantul SC Naftex Petrol Grup SRL Constanţa a operaţiunii fictive prin care s-a atestat în mod nereal vânzarea către SC Asimetric Vision a celor zece utilaje de construcţii, în valoare totală de 677.000 de euro”.
Aceiaşi procurori DIICOT continuă susţinând că, „în perioada septembrie - octombrie 2012, prin întocmirea şi prezentarea la ING Bank de contracte fictive de creditare a SC Porto Nav Group SRL Constanţa, a retras şi l-a ajutat pe Tăfălan Vasile să retragă în numerar din contul societăţii de mai sus contravaloarea în lei a sumei totale de 677.000 de euro, ajutând astfel la spălarea sumei menţionate anterior, care a fost transferată succesiv de către Yucetaş Nusret din contul SC Asimetric Vision SRL Constanţa în contul SC Naftex Petrol Grup SRL Constanţa şi de către Tăfălan Vasile din contul SC Naftex Petrol Group SRL Constanţa în contul SC Porto Nav Group SRL Constanţa, cunoscând că suma respectivă provine din săvârşirea de infracţiuni, în scopul disimulării originii evazioniste a acesteia”.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii