Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:41 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul învăţător Memetoscul Beitula. „Nici la 82 de ani nu mă las“ A participat la construirea stadionului „Farul“ şi e nelipsit de la meciurile echipei (galerie foto)

ro

24 Apr, 2018 00:00 9013 Marime text
Dragostea lui Memetoscul Beitula, din Agigea, pentru echipa de fotbal Farul Constanţa se pierde în negura timpului.
 
În vârstă de 82 de ani, bătrânul - învăţător (timp de 39 de ani) în mai multe localităţi din judeţul Constanţa - e farist de când se ştie. Pe când era elev la Şcoala Pedagogică, în anii '50, a participat la construirea stadionului din Constanţa, actualul „Farul“ (care s-a numit înainte, o perioadă, „1 Mai“) şi a rămas un suporter statornic. Venea şi de la Pelinu la meciurile „marinarilor“, la Constanţa! De 34 de ani, Memetoscul Beitula locuieşte în Agigea, iar acum este trup şi suflet alături de SSC Farul, echipa înfiinţată de fanii defunctei FC Farul pentru a ţine în viaţă spiritul farist.
 
Printre constănţenii care au însoţit SSC Farul, liderul seriei secunde a Ligii a 3-a, la Tulcea, la meciul cu Delta Dobrogea Tulcea (câştigat de oaspeţi cu 6-0), s-a numărat şi Memetoscul Beitula. Bătrânul farist a fost remarcat imediat de grupul de fani ai „marinarilor“, care, impresionaţi de devotamentul acestuia, au povestit pe Facebook toate amănuntele prezenţei acestuia lângă echipă, postând pe reţeaua de socializare şi o fotografie cu el în tribunele stadionului din Tulcea.
 

„Suntem mândri cu asemenea suporteri“

 
„Printre suporterii farişti care au făcut deplasarea la Tulcea s-a strecurat, aproape pe nesimţite, şi acest Domn. A trecut destul de uşor prin filtrul de control, pentru că stewarzii erau ocupaţi, sub privirile vigilente ale reprezentanţilor Jandarmeriei, să-i desfacă orteza d-lui Dragoş Mocanu, membru al Consiliului Director, şi să caute în căruciorul celui mai tânăr membru cotizant «Lup de mare», David Petrescu, singurul suporter care a avut la el o tobă. Surprinzător sau nu, Domnul nu a fost întrebat dacă are asupra sa actele de identitate, pentru că nu era pe lista suporterilor interzişi. După ce toţi fariştii au trecut de filtrul de control, am început ascensiunea spre sectorul dedicat oaspeţilor. Pe drum, am avut cu Domnul respectiv următorul schimb de replici:
«- Bună ziua! Să ştiţi că noi suntem suporterii Farului, dar sunteţi bine-venit să asistaţi la meci împreună cu noi.
- Păi şi eu tot cu Farul ţin. Am venit tocmai de la Agigea, cu un microbuz, şi am stat mult timp în autogară. Când eram de vârsta dumneavoastră, mergeam şi eu după ei în deplasări, la fel ca voi. Am şi lucrat la construirea Stadionului Farul!
- Aveţi nevoie de ceva?
- Nu, staţi liniştit, mă descurc!».
Domnul respectiv nu a intrat în ţarcul destinat oaspeţilor, ci a ales să vadă meciul de pe inelul superior al peluzei 2 a stadionului.
Nu avem posibilitatea de a verifica veridicitatea spuselor respectivului Domn. Dar nu avem niciun motiv să credem că tot ce a spus nu este altceva decât purul adevăr! Suntem mândri cu asemenea suporteri, de la care toţi am avea ceva de învăţat!
Să nu uităm că primul S, din acronimul S.S.C. Farul, vine de la SUPORTER! Ei sunt cei mai buni specialişti de marketing ai acestui club! Şi le mulţumim!
Împreună ducem mai departe spiritul farist!“, a fost mesajul SSC Farul.

 

După cursuri, elevii dădeau la lopată pe stadion

 
Într-adevăr, tot ce spusese Memetoscul Beitula era adevărat. Pe când avea 17 - 18 ani (este născut în 1936, în satul Pelinu, comuna Comana din judeţul Constanţa), a participat la construirea stadionului din Constanţa. „Eram elev la Şcoala Pedagogică şi ne aduceau cu şcoala să lucrăm la stadion. Am dat la lopată, am taluzat, am făcut multe lucrări. Stadionul a fost construit cu o sumedenie de oameni. Nu numai noi, elevii de la Şcoala Pedagogică, am participat la ridicarea arenei, ci din toate liceele. Ne aduceau după cursuri, trei - patru ore pe zi. Venea multă lume, şi de la UTM (n.r. Uniunea Tineretului Muncitor)“, povesteşte Memetoscul Beitula.
 

La Agigea a fost învăţător 22 de ani

 
După ce a absolvit Şcoala Pedagogică, acesta a activat ca învăţător la Independenţa, timp de trei ani, iar apoi la Pelinu, zece ani. În 1970, a venit la Agigea, unde a ridicat şi o casă, dar nu a profesat de la început în comună, întrucât nu a avut post, ci la Dulceşti (patru ani). Din 1974 a devenit învăţător la şcoala din Agigea, unde a activat apoi timp de 22 de ani neîntrerupţi, până în 1996, când a ieşit la pensie.
 

Deplasare cu maşina tatălui lui Paul Peniu

 
În toţi aceşti ani, inima sa era aproape şi de Farul. Indiferent de localitatea în care se afla, mergea la meciurile „marinarilor“, şi acasă, şi în deplasare. „Sunt farist de când mă ştiu. Am avut abonament la meciuri 29 de ani. Am fost în toată ţara cu echipa. Uneori mergeam cu tatăl lui Peniu (n.r. Paul Peniu, fost jucător al Farului) cu maşina, dar mergeam şi cu echipa atunci când era loc în autocar. În rest, făceam deplasarea cu ONT-ul. Am fost şi cu galeria după echipă. Primul meci al Farului pe teren străin la care am asistat a fost unul la Craiova, când am învins“, spune bătrânul suporter, pensionar de 22 de ani.
 

Tur de forţă: SSC Farul, CS Agigea, AS Pelinu

 
Nelipsit de la meciurile Farului, Memetoscul Beitula îşi face timp să vadă şi partidele echipei de fotbal din Agigea (care joacă în Liga a 4-a), iar mai nou merge şi la Pelinu, în satul său natal, să vadă formaţia locală. „Sunt mare microbist, nu pot sta locului. Mă duc mereu. Îmi place, nici acum, la 82 de ani, nu mă las. De aceea m-am şi mutat la Agigea, pentru a fi mai aproape de Constanţa. Veneam şi de la Pelinu la meciuri. Zece ani m-am chinuit, veneam de la 36 de kilometri. Însă eram tânăr. Câteodată, mergeam şi pe jos de la Amzacea la Pelinu. Ce să fac, dacă mi-a plăcut… Mă duc şi la meciurile formaţiei CS Agigea. Ieri (n.r. duminică), am fost şi la Pelinu, unde un patron înflăcărat, iubitor de fotbal, rugat de mine, a reuşit să facă echipă acolo, la Liga a 6-a. Am mers să văd şi meciul de acolo, cu AS Independenţa (n.r. AS Pelinu e lider în Seria Sud a Ligii a 6-a)“, punctează Memetoscul Beitula.
 

„Am încredere că vom promova“

 

„Domnul Beitula este un om extraordinar. La vârsta lui, să nu rateze niciun meci, pe ploaie sau frig, e ceva incredibil“, a spus Marius Niţă, viceprimar al comunei Agigea şi un apropiat al fotbalului. „Echipa mea de suflet e Farul, iar apoi vine Steaua. A fost frumos la Tulcea, mi-a plăcut. Am condus cu 1-0 la pauză, iar în partea secundă băieţii s-au detaşat. Îmi pare rău că am ratat victoria cu Progresul 1944 Spartac. Am fost supărat pentru acel egal, dar am încredere că, finalmente, vom promova în Liga a 2-a“, mai spune fostul învăţător.
 

Nepotul său a avut la majorat tort cu Farul

 
Dragostea faţă de fotbal a lui Memetoscul Beitula i-a atins şi pe cei doi băieţi ai săi, care au practicat sportul rege când erau mici. Fiul cel mare, Şenol, a jucat la Portul Constanţa, apoi a fost inginer, însă o boală nemiloasă l-a smuls din mijlocul celor dragi la numai 45 de ani! Celălalt băiat, Erol, mai mic cu doi ani decât Şenol, a făcut fotbal la Farul, la grupa antrenorului Iosif Bukkosi. „L-am dus la fotbal la 11 ani. Era portar. Însă o accidentare l-a făcut să renunţe la acest sport. Ulterior, a făcut şi box, timp de un an“, spune bătrânul Beitula.
 
Fiul lui Erol, Enis, este medic rezident, iar dintre echipele de fotbal ţine, normal, cu Farul. „Merg şi la meciuri. Nu aşa de des precum bunicul, dar merg“, a spus Enis, care, la majorat, a avut un tort cu emblema Farului!
 
Sursa foto: Facebook (Farul TV), Ziua de Constanţa şi Enis Beitula
 
Citeşte şi:
 
O poveste cu deţinuţi şi cu un industriaş grec, născută în Gropile lui Ouatu Ce se afla pe locul actualului stadion „Farul” în urmă cu peste 60 de ani (galerie foto+document)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii