Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:30 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Frica de răspundere. „Afacerea Radioterapia” este aruncată în curtea Ministerului Sănătăţii Avem dovada că externalizarea Radioterapiei merge mai departe! (document)

ro

22 Apr, 2016 00:00 6907 Marime text

Oficial, în România, tratamentul de radioterapie, la stat sau la privat, este gratuit, conform unui subprogram din cadrul programului oncologic naţional, valabil de la 1 mai 2015. Cifrele din bugetul limitat pentru radioterapie îi contrazic pe oficialii din Sănătate. Printr-un ordin al preşedintelui Casei de Sănătate, pentru radioterapie în 2015 au fost alocate şase milioane de euro, bani pentru tratamentul a 14.600 de pacienţi. Banii au fost suficienţi doar pentru trei luni la nivel naţional. La începutul lunii iulie tot a anului trecut, CNAS a suplimentat bugetul cu încă patru milioane de euro. Chiar şi aşa, fondurile nu au acoperit tratamentul bolnavilor pentru tot anul trecut.
 
Anul acesta, situaţia este asemănătoare. Oncologii apreciază că şi aceşti bani sunt insuficienţi. De pildă, dr. Cristian Grasu, director în Ministerul Sănătăţii, declara, în luna martie, că aproximativ 50.000 de bolnavi de cancer au nevoie anual de radioterapie, iar statul poate asigura, în condiţiile actuale, tratament pentru 17.000.

Primele acceleratoare vor fi instalate la  Baia Mare, Cluj şi Bucureşti

Potrivit acestuia, pentru ca România să ajungă la nivelul ţărilor din UE în ceea ce priveşte tratamentul prin radioterapie, ar mai fi nevoie de peste 80 de acceleratoare, ceea ce ar presupune un efort financiar din partea statului de peste 350 de milioane de euro, iar acest lucru nu este posibil fără un plan pe termen mediu. Acelaşi dr. Grasu susţine că, printr-un program cu Banca Mondială, există posibilitatea ca în buncărele existente să fie instalate acceleratoare liniare şi echipamentele necesare, la nivelul tehnologiei din 2015. Acelaşi director din Ministerul Sănătăţii mai afirmă că, în momentul de faţă, în sistemul public sunt 14 centre dotate în România şi mai există încă aproximativ şapte centre, până în acest moment, private. Însă, din păcate, capacitatea lor nu acoperă decât o mică parte din necesarul de radioterapie şi, din acest motiv, listele de aşteptare sunt destul de lungi, ceea ce complică situaţia prin faptul că, în ceea ce priveşte aceste boli, indicaţia de radioterapie are o limită de timp.
 
Şi ajungem la ce ne interesează pe noi: Constanţa şi posibilitatea unor investiţii serioase ale statului şi prin Banca Mondială, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean în ceea ce priveşte Radioterapia. Dr. Grasu susţine că, printr-un program cu Banca Mondială, există posibilitatea ca în buncărele existente să fie instalate acceleratoare liniare şi echipamentele necesare, la nivelul tehnologiei din 2015.
 

„În primul val, vom dota patru centre, deoarece buncărele lor necesită puţine lucrări de reamenajare. Aceste patru buncăre sunt la Baia Mare, Cluj, Bucureşti - Institutul Oncologic şi Spitalul «Elias». Estimăm că trimestrul I al anului 2017 va fi momentul în care aceste centre vor funcţiona. În valul doi mai sunt încă opt centre, la care este nevoie de anumite lucrări mai importante la structura de protecţie. Al doilea val - încercăm să începem cât mai curând procedurile de achiziţie de lucrări în trimestrul II al acestui an, în aşa fel încât lucrările să fie gata înainte sau în acelaşi timp cu furnizarea echipamentelor”, afirmă directorul din cadrul Ministerului Sănătăţii într-un interviu acordat Agerpres în luna martie a acestui an.

 
În aceste condiţii, este puţin probabil ca Radioterapia să funcţioneze la Constanţa în 2018, aşa cum declara vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir.

Căpăţînă are echipa care va coordona externalizarea Radioterapiei!

Conducerea Spitalului Judeţean s-a gândit la externalizarea serviciilor de radioterapie încă de anul trecut, aşa cum ne-a declarat şi managerul SCJU, Dănuţ Căpăţînă, după ce s-a consultat cu vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, cel care astăzi s-a întors la 180 de grade în declaraţii şi nu mai agreează externalizarea Serviciului de Radioterapie, despre care afirmă că nu este cea mai bună soluţie, deoarece va interveni coplata, iar cei mai mulţi dintre pacienţi se află în imposibilitatea de a o achita.
 
Dovada că Dragomir ascunde intenţiile care vizează concesionarea Radioterapiei este şi documentul pe care astăzi vi-l prezentăm în exclusivitate. Este vorba despre o decizie din luna martie a acestui an, prin care firma care deţine managementul SCJU, SC Performance Profile, reprezentată legal prin Dănuţ Căpăţînă, dispune completarea componenţei colectivului de coordonare şi supervizare a procedurii de concesionare a serviciilor de radioterapie. Din acest colectiv fac parte: directorul financiar, economist Violeta Androne, directorul administrativ, inginer Renato Romeo Cristea, medic primar Aurelia Gache, şef Laborator Radioterapie, fizician Elena Leancă, şef Birou Achiziţii, economist Cornel Stănculescu, şef Serviciu Tehnic, inginer Radu Savin, referent de specialitate Birou Achiziţii, Lavinia Militaru, expert în achiziţii publice din partea SC Seaside Services SRL - inginer Alexandru Doru Sabău şi expert din partea SC Management Consulting Solution SRL - inginer Mihai Dragoş Ipate. Decizia are la bază şi hotărârea Comitetului Director din 3.03.2016 privind demararea procedurii de concesionare a serviciilor de radioterapie.

Cine sunt firmele din colectivul de externalizare

SC Virelio Consulting SRL este o firmă constănţeană cu un capital social subscris de 500 de lei şi care are doi asociaţi, pe Ioana Cristina Tinca, care deţine 35 de părţi sociale, respectiv 70% din cota de participare, şi pe Victoriţa Dragomirescu, care deţine 15 părţi sociale, respectiv 30% din cota de participare. Dragomirescu are şi calitatea de administrator în societatea comercială al cărei domeniu vizează activităţi de contabilitate şi audit financiar, consultanţă în domeniul fiscal, dar şi activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management. Profitul acestei firme a crescut în fiecare an de la înfiinţare, în 2015 înregistrând un profit de 268.546 de lei.

 

SC Seaside Services SRL este, de asemenea, o firmă locală, cu un capital social subscris de 200 de lei, care are tot doi asociaţi. Pe Alexandru Ismăileanu, care deţine două părţi sociale, respectiv 10% cotă de participare, şi pe Alexandru Doru Sabău, care deţine 18 părţi sociale, respectiv 90% din cota de participare, dar şi calitatea de administrator. Societatea desfăşoară activităţi ştiinţifice şi tehnice, şi, la fel ca prima societate, a înregistrat profit în fiecare an de la înfiinţare şi până în prezent. 

Nu ştie cine a realizat studiul de oportunitate şi nici cât a costat!

Am încercat să aflăm de la managerul SCJU, Dănuţ Căpăţînă, cine a făcut studiul de oportunitate pentru concesionarea Radioterapiei şi cât a costat acesta. „Oricum, nu a fost extrem de costisitor, pentru că a fost încredinţat prin cerere de ofertă”, a spus managerul. Pentru că nu avea binecuvântarea vicelui de la CJC, Cristinel Dragomir, nu ne-a putut răspunde, însă a promis că o va face ca urmare a unei solicitări scrise, pe care ulterior o vom publica, pentru informarea cititorilor noştri.
 

În orice caz, studiul, spune acelaşi manager, nu este unul superficial, la el s-ar fi lucrat mai bine de jumătate de an, are 800 de pagini şi din acesta rezultă cât de benefic ar fi pentru cea mai mare unitate medicală din judeţ dacă ar externaliza Serviciul de Radioterapie. Parol! Studiul este însă atribuit SC Virelio Consulting SRL, după cum vom detalia în momentul în care vom primi în scris răspunsul managerului.
 
Cu toate că atât Dragomir, cât şi Căpăţînă afirmau zilele trecute că până la sfârşitul acestei săptămâni vor lua o decizie în privinţa viitorului Radioterapiei constănţene, la ora redactării acestui material, avem un nou termen, avansat pentru săptămâna viitoare, când cei doi urmează să se întâlnească cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.
 
„Săptămâna viitoare urmează să discutăm şi cu domnul ministru, şi, în funcţie şi de această discuţie, vom lua o decizie finală”, susţine managerul SCJU. Deşi nu putem anticipa răspunsul ministrului, Căpăţînă pare destul de sigur de ceea ce va urma.
 

„Va fi o decizie politică dacă vom primi bani sau vom externaliza Radioterapia. Pentru că, în momentul de faţă, nu avem decât o probabilitate în legătură cu banii, care ar putea veni de la Banca Mondială, Ministerul Sănătăţii a încheiat acorduri, asta nu înseamnă automat că acestea se vor transforma în împrumuturi. Împrumutul trebuie să-l facă Guvernul, iar dobânzile sunt destul de mari în această perioadă pentru un executiv care are deja un deficit bugetar substanţial. Noi încercăm însă şi o discuţie cu ministrul”, a concluzionat Dănuţ Căpăţînă.

Angajaţii de la Radioterapie, redistribuiţi pe alte secţii

L-am întrebat pe managerul SCJU, profitând de faptul că, în sfârşit, am reuşit să dialogăm, ce se întâmplă acum cu personalul care deservea Secţia de Radioterapie. Managerul SCJU spune că cei doi medici radiologi aveau dublă specializare şi au fost încadraţi pe Secţia de Oncologie a spitalului, iar asistenţii medicali generalişti, pe alte secţii, astfel încât niciun angajat să nu-şi piardă locul de muncă. Din informaţiile noastre, de negocierile privind personalul s-a ocupat preşedintele Sanitas Constanţa, Nicolae Manea, care reprezintă interesele asistenţilor medicali şi ale personalului auxiliar. La discuţii nu au fost invitaţi şi reprezentanţii Sindicatului Camera Medicilor din Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii