Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Funcţii, studii şi distincţii Constănţeni, înalţi demnitari ai PCR (document)

ro

02 Aug, 2011 00:37 10775 Marime text
DESCHIDERE_Comunisti_secera_si_ciocanul.jpgÎnchisă pentru activitatea desfăşurată, Constanţa Crăciun a primit ulterior o serie de distincţii, printre care Ordinul 23 August clasa a II-a, Ordinul Tudor Vladimirescu clasa a II-a, dar şi Medalia de Aur Secera şi Ciocanul, în 1971

Chiar la peste douăzeci de ani de la Revoluţie, spectrul comunismului şi umbra a ceea ce a însemnat comunismul în România încă bântuie viaţa politică şi administrativă din ţară. În contextul în care cetăţenii sunt stăpâniţi de frica de foştii comunişti care ar fi ajuns la putere, ZIUA de Constanţa vă prezintă lista constănţenilor care au fost membri ai Partidului Comunist Român, astfel cum aceştia apar în Dicţionarul Membrilor PCR, actualizat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Pentru a nu exista suspiciuni de niciun fel, lista foştilor membri de partid va fi redată în ordine alfabetică.

comunisti_Dosare_CNSAS_surs.jpgPrima persoană din Constanţa care figurează în Dicţionarul Membrilor PCR este Constantina Arsene, născută în 1927, în comuna Negru Vodă. Absolventă a Şcolii Superioare de Partid Ştefan Gheorghiu şi a Academiei de Studii Economice şi economist ca profesie, în perioada 23 noiembrie 1979 - 22 noiembrie 1984, Constantina Arsene a fost membru supleant al Comitetului Central al PCR. Gheorghe (Vasile) Costea s-a născut pe 30 ianuarie 1933 în Eforie şi a fost membru supleant al CC al PCR în perioada 28 noiembrie 1974 - 24 noiembrie 1989. Ca studii, avea cinci clase de liceu, un curs de planificare, Facultatea Muncitorească din Cluj, Facultatea Mecanică, Institutul Politehnic, Cursul de perfecţionare pentru pregătirea politică şi profesională a cadrelor, Academia de Ştiinţe Social Politice Ştefan Gheorghiu. Membru de partid din 1954, a primit distincţia „Ordinul Muncii" clasa a III-a. Constanţa Crăciun (Helena Vinţe) s-a născut pe 16 iulie 1914 în Constanţa şi a fost membru al CC al Partidului Muncitoresc Român, iar ulterior al PCR, dar şi membru al Biroului Organizatoric al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român.

Închisă şi decorată

comunisti.jpgA absolvit cursurile Facultăţii de Litere şi Filozofie şi a fost membru al Comitetului Antifascist. Închisă pentru activitatea desfăşurată în beneficiul autorităţilor comuniste, Constanţa Crăciun a primit ulterior o serie de distincţii, printre care Ordinul 23 August clasa a II-a, Ordinul Steaua Republicii Populare Române clasa a II-a, clasa I, Ordinul Tudor Vladimirescu clasa a II-a, dar şi Medalia de Aur Secera şi Ciocanul, în 1971. Valentina Dan s-a născut pe 8 iulie 1937 în Constanţa şi a absolvit liceul Ana Ipătescu din localitate. În perioada iunie 1971 - august 1972 s-a specializat în Statele Unite ale Americii, fiind inginer ca profesie de bază. A fost membru supleant al CC al PCR şi membru al Comisiei Centrale de Revizie în perioada 22.11.1984 - 24.11.1989. Gheorghe Dimoiu s-a născut în Constanţa pe 16 ianuarie 1933 şi a fost şi el membru supleant al CC al PCR, până pe data de 22 decembrie 1989. Inginer mecanic ca profesie, a fost director al Întreprinderii de Construcţii Navale Constanţa şi director adjunct tehnic al Şantierului Naval Constanţa, membru al Comitetului judeţean de partid Constanţa în perioada 1984 - 1989. Născut pe data de 9 noiembrie 1931 în Constanţa, Mircea Drăgulin a absolvit Facultatea de Metalurgie, iar, în octombrie 1989, şi-a luat doctoratul. În Bucureşti, acesta a ocupat mai multe funcţii la conducerea unor instituţii, fiind totodată membru al Comitetului municipal de partid Bucureşti, până în iulie 1987. Constănţeanul Vasile Geană s-a născut pe 18 martie 1931 şi a fost decorat cu Ordinul Muncii clasa a III-a. Geană a fost şef de secţie la Comitetul raional de partid Medgidia.

„A 40-a aniversare a PCR"

Membru supleant al CC al PCR, Viorel Hanu s-a născut pe 16 mai 1949 în Constanţa, fiind director al Întreprinderii Integrata de in, din Zalău. Alexandru Ionescu din Cernavodă s-a născut pe data de 7 iunie 1929 şi a fost decorat, printre altele, cu Medalia „A 25-a aniversare a evenimentelor de la Griviţa", Medalia „În cinstea încheierii colectivizării agriculturii" şi cu Ordinul Tudor Vladimirescu clasa a IV-a şi clasa a III-a. Petre Ionescu a fost membru al Comitetului Central al PCR şi are şapte clase primare, trei profesionale şi liceul la fără frecvenţă; profesia de bază este de electrician bobinator. A fost prim-secretar al Comitetului judeţean de partid şi preşedinte al Comitetului executiv al Consiliului popular al judeţului Constanţa. Şef al Agenţiei Economice a RSR din Buenos Aires, până la data de 24 iulie 1974. Printre altele, a fost distins cu Medalia „A 40-a aniversare a PCR" şi Medalia „Eliberarea de sub jugul fascist". Mihai Levente s-a născut în Lipniţa şi era doctor în ştiinţe economice. A fost membru al Comitetului Central al PCR şi preşedinte al Grupului interparlamentar român în perioada 13 martie 1969 - 1973. Angelo Miculescu, pe numele adevărat Romeo Constantin, a fost vice prim-ministru al Guvernului în intervalul 18 martie 1975 - 18 septembrie 1981. Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al RSR în Republica Populară Chineză şi în Republica Socialistă a Uniunii Birmane. Vasile Pană s-a născut în satul Bărăganu şi a fost membru supleant al CC al PCR, dar şi şef de catedră la Cabinetul judeţean de partid Constanţa. A primit Ordinul Muncii clasa a III-a.

Ministru secretar de stat la Agricultură

Ioan Petre a fost ministrul Construcţiilor Industriale, vice prim-ministru al Guvernului şi ministru al Aprovizionării Tehnico-Materiale şi Gospodăririi Fondurilor Fixe. Nicolae Petre a fost secretar al Comitetului regional de partid Constanţa şi prim-secretar al Comitetului orăşenesc de partid. Nicolae Popovici a fost membru al CC al PCR şi membru al Consiliului Central al Asociaţiei Juriştilor din România. Virgil Teodorescu s-a născut în 1909 în Cobadin şi a fost membru al Comisiei Centrale de Revizie. A fost distins cu Ordinul Tudor Vladimirescu clasa I, în 1984. Inginerul chimist Ion Toreanu a fost membru al Comitetului Central al PCR şi a primit Medalia Meritul Ştiinţific clasa a II-a, precum şi Ordinul Tudor Vladimirescu clasa a IV-a. Gheorghe Trandafir s-a născut în Constanţa în 1932 şi a fost vicepreşedinte al Comitetului executiv al Consiliului popular al Judeţului Ialomiţa. Ion Tudor, din comuna constănţeană Saraiu, a fost prim-adjunct al ministrului Turismului şi ambasador în Argentina. A fost distins cu Medalia Muncii, în 1959. Nu în ultimul rând, Viorel Vizireanu, născut în 1939, în comuna Rasova, a fost membru al Comisiei Centrale de Revizie, dar şi ministru secretar de stat la Ministerul Agriculturii, şef al Departamentului Agriculturii de Stat, până la data de 22 decembrie 1989.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • lenin 02 Aug, 2011 12:09 chiar au facut ceva-nu ca mafiotii de azi