Gigacaloria - Baba Cloanţa „Administraţia locală ar putea să se «omoare» ca să salveze populaţia "
Gigacaloria - Baba Cloanţa: „Administraţia locală ar putea să se «omoare» ca să salveze populaţia "Iarna nu ne mai bucură, ci ne sperie. Venirea anotimpului rece nu face decât să ne golească buzunarele, iar sezonul 2012-2013 ar fi cel de-al doilea fără subvenţie la plata gigacaloriei pentru constănţeni. Au plătit locuitorii Constanţei anul trecut bani mai mulţi decât au câştigat, în unele cazuri, pentru a plăti întreţinere. Căldura... a „uscat", ca în zilele toride. Dar numai portofelele. Teama de iarnă şi de majorarea preţului gigacaloriei deja a cuprins populaţia, iar întrebarea de pe buzele tuturor este: cât vom plăti, iarna aceasta, pentru gigacalorie. Din nefericire, răspunsul nu poate fi dat acum, când ne apropiem deja de mijlocul toamnei.
Tupeu sau...?!
Mai grav este că, toate semnalele spun că preţul ne va „izbi" fix în prag de iarnă. Fără menajamente şi fără preaviz. „Cetăţenii ar fi trebuit să ia atitudine, nu să lase Consiliul Local să voteze pachetele pentru pensionari, dar să nu dea subvenţii pentru încălzire. Era bine ca gigacaloria să fie subvenţionată. Dar Mazăre este unul, iar Consiliul Local a aprobat tariful majorat fără să spună nimic în favoarea cetăţenilor. Autorităţile au fost responsabile pentru ceea ce au păţit cetăţenii anul trecut. S-au plătit sume mari la Constanţa pentru întreţinere. Ar trebui ca CET-ul să ajungă la Primărie. Numai Constanţa şi Craiova mai au CET-ul la ELCEN, iar preţul gigacaloriei este mare. Dacă ar fi trecut şi CET-ul sub aceeaşi pălărie poate că situaţia nu ar mai fi atât de gravă. Deja, iarna trecută a fost printre cele mai friguroase, iar oamenii şi-au lichidat orice rezervă. Dacă se majorează preţul gigacaloriei şi anul acesta... mi-e teamă că va fi picătura care va umple paharul. Politicienii nu ar trebui să aibă tupeul să majoreze acest tari, iar cetăţenii nu ar mai trebui să accepte. Nivelul bun de trai nu se arată doar în baruri sau la samba, ci este un drept garantat de constituţie. Eu cred că administraţia locală ar putea să se «omoare» ca să salveze populaţia", spune Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat.
„O să ajungem să ne încălzim cu godine!"
La rândul său, preşedintele filialei Locale a Uniunii Asociaţiilor de Proprietari, Marcel Dragu, nu poate estima preţul pe care îl vom plăti pentru gigacalorie: „Legea spunea că e la latitudinea Consiliului Local să hotărască dacă dă subvenţie generală, parţială sau doar ajutoare, aşa cum s-a ales la Constanţa. Toate se scumpesc, este normal, dar nu avem un preţ estimativ pentru că nu putem aprecia la acest moment preţul de fabricaţie, service-ul RADET-ului, salariile, combustibilul şi aşa mai departe. S-ar putea scumpi. Dar, s-ar putea ca acest Consiliu Local, cel nou, să hotărască subvenţionarea preţului gigacaloriei". Aşa cum au votat consilierii locali în 2011, preţul gigacaloriei pentru Constănţeni a fost de 338 de lei, faţă de 170 de lei cât era în 2010. Evident, la acea dată, primarul Radu Mazăre a dat vina pe Guvernul Boc pentru majorare, fără a se uita în jurul său. Anul acesta va blama oare Guvernul Victor Ponta?! Spre exemplu, locuitorii oraşului Năvodari au plătit 150 de lei plus TVA pentru o gigacalorie. Asta, ca să nu mai spunem că în capitală preţul a fost de 169,88 de lei inclusiv TVA, majorat de la 124 de lei cât era în 2010. Mai mult decât atât, autorităţile locale bucureştene au iniţiat reabilitarea locuinţelor, proces care a cuprins, în anumite sectoare, şi montarea de tâmplărie PVC pentru eficientizarea energetică. Dar, din câte putem vedea, în Constanţa nici vorbă de aşa ceva. „Eu cred că nu se justifică tariful. Cu aşa un preţ la gigacalorie nu se poate trăi!", spunea, anul trecut, Mihai Mereuţă. Acesta declara în iarna lui 2011 că subvenţionarea preţului gigacaloriei nu se face doar din raţionamente economice, dar şi din considerente de mediu, de strategie energetică şi de dezvoltare locală. „O să ajungem să ne încălzim cu godine! La asta o să ajungem. Într-un oraş cu sursele de finanţare ale Constanţei, nu se poate aşa ceva! De ce nu s-a reabilitat CET-ul? Ştiu că există intenţii în acest sens. De ce nu s-a făcut aşa ceva până acum? Preţul este mare, foarte mare", mai spunea, la acea dată, Mihai Mereuţă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Petre 26 Sep, 2012 15:04 Avem primar PSD (partid social democrat). Cum ne protejeaza Mazare de pretul mare al gigacaloriei? Ne-a promis "un nou CET, un pret mai mic la caldura". Cand? In acest mandat?
- aiurea 26 Sep, 2012 09:06 daca la radet e varul ce credeti voi? astia a lui mazare cu el in frunte au venit din bucuresti ca sa salveze constantenii sau sa-si incarce sacosile