Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:43 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a aprobat prin HG închirierea unor bunuri ale Apelor Române. Șase sectoare de plajă de pe litoral vor fi scoase la licitație. Bonus, amenzi pentru administratorii de nisip (galerie foto)

ro

26 Mar, 2020 00:00 7790 Marime text

A fost publicată în Monitorul Oficial hotărârea de Guvern privind aprobarea închirierii unor bunuri imobile proprietate publică a statului, aflate în administrarea Administrației Naționale Apele Române.
 
Prin HG se aprobă închirierea de către Administrația Națională Apele Române a unor bunuri imobile, proprietate publică a statului, aflate în administrarea acestuia, reprezentând terenuri, malurile și cuvele lacurilor, imobile construcții, precum și plajele cu destinație turistică. Închirierea bunurilor se face pin licitație publică, în condițiile legii iar prețul minim al închirierii se actualizează anual cu indicele prețurilor de consum. Administrația Națională Apele Române are dreptul se rețină o cotă-parte de 50% din sumele percepute din închirierea acestor bunuri, iar diferența de 50% se face venit la bugetul de stat. Sumele încasate reprezintă venituri și se utilizează în scopuri de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii de management cantitativ și calitativ al bazinelor hidrografice ale cursurilor de apă din România, respectiv plaja Mării Negre, se mai arată în HG semnat de premierul Ludovic Orban.
 

Șase plaje de pe litoralul românesc, libere de contract

 
Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL) urmează să anunțe în următoarea perioadă când va organiza licitațiile în vederea atribuirii sectoarelor de plajă libere şi a sectoarelor de plajă pe care se pot amplasa baze de agrement nautic cu motor sau fără motor. În acest moment șase sectoare de plajă sunt libere de contract, după cum urmează:
 
Sector Venus II – 2000 mp – subsector 1 – funcție recreere – 1335 mp, funcție sportivă - 667 mp
Sector Eforie Sud I – 549 mp  - subsector 1 - funcție recreere – 100 mp, funcție sportivă- 449 mp
Sector Eforie Sud I – 169 mp – subsector 4 - funcție recreere – 100 mp, funcție sportivă- 69 mp
Sector Venus 1-2 – 421 mp – subsector 1 a - funcție recreere – 100 mp, funcție sportivă- 321mp
Sector Saturn II – 458 mp – subsector 2 – funcție recreere 100 mp, funcție sportivă - 300 mp
Sector Mangalia – 1108 mp- subsector 6 – funcție recreere 100 mp, funcție sportivă -1700 mp.
 

Poluare în vremea pandemiei și o amendă de 25.000 de lei

 
Pe de altă parte în această perioadă, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral urmărește modul în care administratorii sectoarelor de plajă își fac datoria.

“În urma poluării cu polistiren a plajei Venus, am dispus ca firma Interagro SRL să fie amendată cu suma de 25.000 de lei de către inspectorii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. Cu toate că am oferit destul timp reprezentanților societății de a îndepărta resturile de polistiren care formaseră deja strat alb, ca de zăpadă, pe malul mării, aceștia nu s-au conformat. Cu toate că săptămâna trecută a fost vreme frumoasă și nu au existat fenomene meteo, administratorul plajei a ignorat aproape total avertismentele noastre, atât plaja cât și apa mării rămânând în continuare contaminate. Din aceste motive, am dispus amendarea societății cu 20.000 de lei pentru neluarea de măsuri operative pentru înlăturarea cauzelor și efectelor poluării și cu încă 5.000 de lei pentru neaducerea la îndeplinire a măsurilor impuse la prima vizită a inspectorilor noștri. Termenul limită de ducere la îndeplinire a măsurilor noastre - igienizarea plajelor, curățarea apelor și îndepărtarea pontoanelor - fusese joi, 19 martie, ora 12:00. Și cu toate că au mai curățat pe ici, pe colo, și au început târziu, asigurarea pontoanelor care au produs poluarea, polistirenul este în continuare vizibil peste tot pe plajă. Și din păcate, vântul puternic care a început îl va duce peste tot, atât pe uscat cât și în mare. Am anunțat și Garda de Mediu Constanța despre măsurile luate de noi și le vom solicita să intervină și ei în acest caz. Însă atâta timp cât cuantumul amenzilor este scăzut, măsurile sunt ineficiente și nu ne ajută să prevenim astfel de evenimente pe viitor”, spune directorul Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, Bogdan Bola.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii