Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:27 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Haosul preavizelor din deconcentrate

ro

30 Apr, 2009 02:24 7586 Marime text

colaj_deschidere.jpgOrdonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 37/2009 a făcut ravagii şi în rândul şefilor din deconcentratele constănţene

De la ultima noastră „verificare", de săptămâna trecută, şi ceilalţi directori ai instituţiilor deconcentrate din Constanţa, dar şi adjuncţii lor, au primit decizii prin care li se întrerupe relaţia contractuală.
Aşa cum anticipam, aprobarea normativului de către membrii Cabinetului Boc ne-a adus în situaţia în care activitatea majorităţii instituţiilor deconcentrate  este coordonată de directori aflaţi în preaviz. Conform prevederilor OUG nr. 37, aceştia au dreptul de a opta pentru o funcţie vacantă din cadrul aceleiaşi instituţii şi, între timp, îşi pot pregăti un proiect de management pentru o perioadă de patru ani, pe care să-l prezinte în faţa unei comisii. Un aviz favorabil al comisiilor respective i-ar putea readuce pe cei demişi în funcţiile de conducere pierdute, însă sub titulatura de directori coordonatori. În caz contrar, foştii şefi de deconcentrate vor presta, liniştiţi, pe posturile pentru care pot opta până în data de 18 mai. 

Scutiţi de preaviz

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, dr. Camelia Ciobotaru, care susţinea că se va conforma deciziei, nu a primit, nici până acum, ordinul prin care este nevoită să părăsească funcţia în care abia a fost pusă. În schimb, cei patru adjuncţi ai săi au primit aceste decizii. „Ei au aceleaşi sarcini, nu sunt demişi, ei sunt consilieri cu funcţii de directori adjuncţi", a susţinut Ciobotaru.
Nici Bogdan Dima, şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului nu este în preaviz. El ne-a explicat că nu a primit înştiinţarea, întrucât numirea sa era temporară, până la organizarea concursului pentru ocuparea postului. „Rămân în funcţie până la concurs. Şi domnul Gheorghe Trandafir, directorul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, este în aceeaşi situaţie", a menţionat Dima.
O altă persoană „scutită" de preaviz este Nicoleta Marin, cea care a fost numită în funcţia de director adjunct pe siguranţa alimentelor în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, cu o zi înaintea aprobării OUG. nr. 37.  Surse din instituţie susţin că, urmare a faptului că nu a fost operată în statul de funcţii, probabil, s-a considerat locul ca fiind vacant. Şi în cazul şefului APIA, Aurel Şuşman, situaţia este neclară, numirea sa temporară putând să determine conducerea ministerului de resort să-l lase în pace până la organizarea concursului pentru ocuparea postului. În raidul telefonic făcut printre directorii de deconcentrate am descoperit că nici comisarul şef al Gărzii de Mediu, Vasile Petro, nu a primit vreo decizie prin care să fie informat că postul său a fost desfiinţat. „Dacă ar veni vreo decizie în acest sens aş opta pentru un post de comisar gradul I, în cadrul instituţiei", a afirmat Petro.

preavize_DADR_Iancu_Sapera_03.jpg„De ce să ne plângem că am primit decizii?"

Directorul Inspectoratului Teritorial de Stat în Construcţii, Ion Florentin, evident deranjat de întrebarea referitoare la demiterea din funcţia abia luată în primire, a susţinut doar că „legea este dată şi se aplică tuturor", neprecizând însă dacă a primit decizia în cauză sau nu. „De ce să ne plângem că ne vin avizele sau nu. O să ne conformăm, toţi cei vizaţi de această ordonanţă". Şeful de la Construcţii a admis însă că va elabora proiectul de management de care este nevoie pentru a se înscrie în concurs.
La Agenţia pentru Protecţia Mediului, actualul interimar, Daiana Oprescu, ne-a precizat că nu intră sub incidenţa respectivei Ordonanţe. „Eu nu sunt definitivă pe post, sunt doar interimar. La noi postul de director este vacant, până la momentul în care se va organiza concurs pentru ocuparea funcţiei, iar eu nu sunt interesată să mă înscriu la concurs. Eu lucrez de 15 ani în instituţie, iar interimar sunt de când a plecat Adrian Manole la Parlamentul European".


Şi la Direcţia Silvică şi de Vânătoare cel nou instalat în funcţie, directorul Ion Bogdan, a primit decizia de demitere: „A venit săptămâna trecută, vineri. Încă nu am fost înştiinţaţi în legătură cu elaborarea proiectului de management, dar o să mă preocup de acest aspect şi o să mă înscriu la concurs". La Unitatea de Administrare Judeţeană ANIF, directorul Teodor Stanca nu a primit încă decizia, după cum ne-a precizat secretara acestuia. „Nu a venit nimic pe fax, iar directorul este în concediu medical", a susţinut aceasta. În aceeaşi situaţie se află şi directorul Oficiului Judeţean de Poştă, Alexandru Maxim, pus pe funcţie în urmă cu două săptămâni. „Nu am primit încă nicio înştiinţare în acest sens, nici eu, nici directorul adjunct, dar, când va veni, mă voi conforma deciziei". Cât despre proiectul pe care trebuie să îl elaboreze, Maxim a susţinut că va îndeplini toate etapele necesare şi va participa la concurs. La Oficiul pentru Mobilizarea Economiei şi Pregătirea Teritoriului pentru Apărare, serviciu deconcentrat din cadrul Prefecturii, potrivit declaraţiei secretarei, postul de director este vacant din ianuarie, de când fostul director, Gheorghe Tănase, a ieşit la pensie.

preavize_Garda_Financiara_Radu_Cristian_06.jpgAu primit, au optat

Şirul provizoratului în deconcentratele tomitane se continuă cu directorul adjunct economic Dorina Rădulescu şi omologul său pe probleme de sănătate animală, Gheorghe Dincă, din cadrul DSVA, Ion Bogdan - şeful Direcţiei Silvice, Valentina Munteanu - director Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială, Cristian Radu - comisar şef al Gărzii Financiare şi adjunctul său Damu Fudulea, Dumitru Mergeani - director adjunct APIA, Gheorghe Pascu - director adjunct la unitatea fitosanitară şi Iancu Şapera - director adjunct la dezvoltare rurală, în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Nu în ultimul rând, printre cei cadorisiţi cu preavize s-au aflat şi directorul Direcţiei Judeţene de Statistică, Enache Buşu, şi adjunctul său, Emil Mocanu. Aceştia din urmă nu au optat pentru niciun alt post pentru că „totul e blocat şi aşteptăm indicaţii de la centru".

{mos_ri:deconcentrate}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Pick 02 May, 2009 09:11 Goguta?... tu?... numai sus, sau numai jos?
  • goguta 30 Apr, 2009 10:12 JOS CU EI, SUS CU NOI
  • Ionca 30 Apr, 2009 09:18 Intr-un alt ziar local tanti Camelutza de la DSP spunea ca a primit decizia, impreuna cu alte doua tante (tante Tantza tante Mihaela). Oare cand minte?