Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:07 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hienele Constantei

ro

04 Mar, 2009 03:23 5085 Marime text

DESCHIDERE_morga_spitalul_judetean.jpgÎn urmă cu câteva luni, angajaţii a două societăţi s-au încăierat în faţa prosecturii

Serviciul de Prosectură din Constanţa a devenit ţinta firmelor care se ocupă de serviciile funerare. Familiile îndurerate nu mai au timp nici să-şi jelească ruda, că reprezentanţii societăţilor îi „agaţă" pe holurile spitalului pentru a le face oferte care de care mai diversificate.

Astfel de incidente se întâmplă în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa. Ele sunt confirmate chiar de prof. univ. dr. Mariana Aşchie, şefa Serviciului de Anatomie Patologică din cadrul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ. „Este degradant ce se întâmplă. Reprezentanţii firmelor de servicii funerare bântuie pe secţiile spitalului. Chiar şi doctorii s-au certat cu ei", a declarat aceasta. Situaţia a degenerat într-atât de mult, încât, în urmă cu câteva luni, angajaţii a două societăţi s-au încăierat în faţa prosecturii. Motivul: ambii puseseră ochii pe acelaşi mort. Şi, în timp ce rudele îşi boceau mortul, cioclii se încăierau pentru că niciunul nu vroia să piardă o asemenea ocazie şi vroiau ca decedatul să fie îngropat într-un coşciug produs de firma lor. Medicii din cadrul Serviciului de Anatomie Patologică au făcut o adresă către procuratură, în care prezentau incidentul. Dar, aceasta pare să fi rămas fără ecou.

morga_spitalul_judetean_24.jpgNecropsia nu costă

Mai mult, din cauza dezinformării, rudele bolnavilor care îşi dau duhul pe secţiile SCJU trăiesc cu impresia că astfel de lucruri sunt normale şi legale. Spre exemplu, o cititoare ni s-a adresat şi a cerut lămuriri privind serviciul de necropsie. Aceasta trăia cu impresia că totul se plăteşte  odată ce ai trecut pragul unei unităţi spitaliceşti. „Mama este internată în stare foarte gravă, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Se pare că nu mai sunt şanse să-şi revină. În caz de deces, nu vreau să se facă autopsia, pentru că am înţeles că costă foarte mulţi bani, pe care eu nu-i am. Cum pot proceda ca să o iau acasă fără autopsie?", se întreabă femeia îngrijorată. În realitatea, rudele decedatului nu trebuie să scoată din buzunar niciun ban şi să nu se lase induse în eroare de cioclii care fac o afacere din vânătoarea de cadavre. „În cazul în care pacientul are un diagnostic clar, a avut o boală cronică urmărită de medicul de familie sau specialist, familia se prezintă şi îi este dat un formular tip, care este analizat după completare",  a declarat prof. univ. dr. Mariana Aşchie. Dacă se constată că moartea bolnavului nu este suspectă, o rudă de gradul I poate solicita să nu-i fie efectuată necropsia. În plus, în cazul în care se doreşte realizarea autopsiei sau aceasta se dovedeşte a fi obligatorie, aparţinătorii nu trebuie să scoată niciun leu din buzunar.

{mos_ri:Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gino 15 Dec, 2009 00:04 are aschie o asistenta cu singe de sarpe bt